SZÉPSÉG

A szép és egészséges hajkoronáért - Csak természetesen!

Szerző:
Szabó Anna
Hajunk egészségének és szépségének megőrzésében nem feltétlenül kell méregdrága készítmények után kutakodnunk. A megoldás sok esetben közelebb van és kézenfekvőbb, mint azt gondolnánk. Néhány hasznos, otthon is fellelhető, és könnyen elkészíthető pakolást mutatunk, ami biztosan elnyeri a tetszésedet.

 

Hajunk kezelése sokszor okoz problémát, akár évszakonként, és életünk bizonyos szakaszaiban is más-más ápolást igényelhet, de ez hajtípusonként is eltér. A gondosan megválogatott termékek, hajápoló szerek használata már fél siker a gyönyörűen csillogó, ápolt, és puha hajért. A különböző termékek igen széles skálán mozognak, mind árban, mind minőségben, viszont manapság már a magas ár sem biztosíték a gyengéd hatásra. A vegyszerekkel telepakolt samponok vagy balzsamok árthatnak is a fejbőr egészségének, ezért fontos, odafigyelni ezek kiválasztásakor.

Olajjal a csodás hajkoronáért

Az olajok segíthetnek a hajvégek állapotának javításában, és megőrzésében is, helyreállíthatják a fejbőr természetes rétegét, és gyorsítják a hajnövekedést. Az egyik kedvenc multifunkcionális csodaszerünk a kókuszolaj. (Már boltokban is könnyen beszerezhető, kilós kiszerelésben.) Azért multifunkcionális, mert kenyérre kenve ehető, lehet vele sütni, főzni, ugyanakkor test- és hajápolónak is ideális. Egyszóval külsőleg és belsőleg is csodákat művel.

Hajra többféleképpen használható. Feltehetjük a hajunk teljes felületére pakolásként hajmosás előtt egy-két órával, de akár hagyhatjuk rajta egy teljes éjszakára is. Kenhetjük simán csak a hajvégekre is, ezt is érdemes hajmosás előtt, hogy hajunk ne maradjon olajos tapintású és hatású. Használat előtt érdemes felmelegíteni az amúgy zsír állagú kókuszolajat, hogy könnyebben felvihessük a hajra. A kívánt idő elteltével pedig a szokásos módon mossunk hajat, ügyelve, hogy alaposan kimossuk hajunkból az olajat. A hatás nem maradhat el, hajunk puha lesz és csillogó, feltöltődik tápanyagokkal. A fejbőrünk és a hajhagymák szinte megújulnak, hosszútávon pedig még a korpásodásra hajlamos fejbőrnek is gyógyír lehet, mivel antibakteriális és gombaölő hatása van.

A kozmetikumként felhasználható olajok szinte mindegyike segíti a hajnövekedését, és erősíti a hajszálakat. A legjobb mégis a ricinusolaj, ami gyógyszertárakban beszerezhető nagyobb kiszerelésben is. Ezt is, hasonlóan a kókuszolajhoz, a teljes haj felületre és fejbőrre felvihetjük, törölközőbe bepólyálva hajunkon maradhat hosszú időre így, majd mossuk ki belőle. Ismételni lehet akár hetente vagy kéthetente, ahogy időnk engedi. Használatával gyorsabban nő a hajunk. Az olajak közül még hasonlóan használható az argánolaj is.

Otthoni hajpakolások

A puha hajért nem csak olajakkal tehetünk. Készíthetünk konyhánkban felelhető hozzávalókból is pakolásokat. Az egyik ilyen, egyszerű, gyorsan elkészíthető pakolás a méz, néhány csepp citrom és élesztő keverékéből tevődik össze. Hajhossztól függően fél, vagy egy egész élesztőt tegyünk egy tálba, és egy kis kanál mézzel keverjük el, majd csepegtessünk bele néhány csepp citromlevet. Ezt követően mehet az egész hajra. Hagyjuk fél-, egy órát rajta, majd mossuk ki a megszokott samponunkkal, vagy szappanunkkal. Méz helyett használhatunk egy kiskanál vizet is, az élesztő úgyis kifejti jótékony hatását, és könnyebb kimosni a hajból.

A fent leírt pakolások kiegészítéseként és önmagukban is öblíthetjük hajunkat természetes anyagokkal, amelyekkel puhává és fényessé tehetjük hajkoronánkat, ráadásul segítenek abban is, hogy ne maradjon a samponból vagy pakolásból a fejbőrünkön. Nem kell mást tenni, mint a szokott módon megmosni a hajunkat, leöblíteni a sampont, majd plusz öblítésként ráönteni a kiválasztott folyadékot. Használhatunk sört magában, almaecetet vízzel hígítva (1 rész almaecet, fejbőrünk érzékenységétől függően 4-8 rész víz), kamillavirág vagy levendula főzetét is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL