GASZTRO

Takarékoskodjunk a konyhában is! 2. rész

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne szeretné a húslevest? Hiába a sok újítás a konyhában, még a mai napig is sok család vasárnapi asztalára kerül a gőzölgő, tartalmas levesből, és ez így is van jól. De mi mást hozhatunk még ki az ország egyik kedvenc ételéből?

 

A húsleves akkor a legjobb, ha sok van belőle. Ez egy örök érvényű igazság. Elkészítjük a hatalmas fazék finom levest, de mi van akkor, ha nem akarjuk egész héten azt enni? Íme, néhány tipp, amikkel újra felhasználhatjuk a megmaradt húslevest.

Mi legyen a lével?


Ennek a problémának a megoldása pofon egyszerű. A húslé ugyanis számtalan ételhez fölhasználható. Nyissunk ki egy szakácskönyvet, vagy keresgéljünk az interneten, számtalan ételnél fogjuk találni ezt a hozzávalót: húsalaplé. Ma ezt már sokan leveskockából állítják elő, pedig mennyivel könnyebb és természetesebb, ha a saját húslevesünk levét használjuk fel erre a célra. Csupán annyi a dolgunk, hogy miután elfogyasztottuk az ebédet, szűrjük le a maradék húslevest, majd adagoljuk lefagyasztható műanyag ételdobozokba, zárjuk le a tetejüket, és tegyük a mélyhűtőbe. Ott, ha kell akár hetekig is elállhatnak. Ha főzni szeretnénk, előző nap este vegyük ki a mélyhűtőből, és olvasszuk ki. Másnap már fel is használhatjuk, például levesek elkészítéséhez. A felolvasztott levest azonban már nem fagyaszthatjuk le újra!

Ha megmarad a zöldség


Mint tudjuk a húsleves akkor lesz igazán finom, ha minél több fajta zöldséget teszünk bele, még akkor is, ha egyeseket nem szeretünk, de az íze miatt azért beletesszük. Nálunk ilyen például a zeller vagy a petrezselyemgyökér, ami sose fogy el a vasárnapi ebédek során. Mit tehetünk tehát a megmaradt zöldségekkel?


Íme, egy ötlet, ami garantáltan feldobja az ételeket és még takarékos és egészséges is. Gondoljunk az ételízesítőkre. Kis változtatással ezt akár otthon is elkészíthetjük. Csupán annyi a teendőnk, hogy fogjuk a puhára főtt zöldségeket (akár a zöldfűszereket is hozzátehetjük), és egy bot mixerrel turmixszoljuk jó alaposan össze, amíg teljesen homogén nem lesz. És kész is a házilag készített ételízesítőnk! Ízekben gazdag ráadásul nem tartalmaz sem adalékanyagokat sem töménytelen mennyiségű sót.
Tehetjük például krém-, vagy zöldséglevesekbe esetleg ragukba, garantáltan feldobja az ételek ízét.

Egy plusz tipp: figyeljünk, hogy ezzel az ízekben gazdag zöldségpéppel, az étel sokkal sűrűbbé válik, mint normál esetben, ezért ha szükséges hígítsuk az ételt.

Jó kísérletezést!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL