GYERMEK

Minden 10. baba koraszülött - Akár egy 310 grammos csecsemő is életben maradhat

Szerző:
Szabó Anna
A boldog szülők, amikor kisbabájuk megszületését várják, úgy készülnek, hogy a fogantatástól számítva körülbelül 9 hónap múlva találkozhatnak a csöppséggel. Így a koraszülés, mint derült égből a villámcsapás éri őket. De mi történik ilyenkor? Mi okozhatja? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a várandósság 37. hete előtt született babák számítanak koraszülöttnek. Magyarországon 1990 környékén még a terhességek 15%-a „végződött” koraszüléssel, és bár a tendencia javuló, mégis 2002 óta – egészen a mai napig is -, 6-9 % között van az idő előtti világra jövetel. Az orvostudomány fejlődésével ma már egyre inkább nő az esélye annak, hogy akár a terhesség jóval korábban (akár a 22. héten) megszületett, vagy nagyon alacsony súllyal életre jött babák is életben maradjanak. Sajnos azonban abban nincs ugyanekkora előrelépés ma még, hogy ezek az apróságok teljesen egészséges életet tudjanak élni.

A főbűnös

A koraszülések okozói közül elsődleges bűnösként, még mindig a dohányzást tartják számon. Bár azt gondolnánk, hogy a leendő anyák, ha máskor nem is, de legkésőbb abban a pillanatban, amikor megbizonyosodnak arról, hogy gyermeket várnak, leteszik a cigarettát. Sajnos ez nincs így. Ugyan a statisztikákból nem tudunk pontos képet alkotni a várandósság alatt dohányzó nők számáról, mert legtöbben mégis szégyellik magukat és letagadják orvosuk előtt káros szokásukat. Az azonban egészen elszomorító látvány, amikor a kórház udvarára térve, pocakos kismamákat látunk füstölni.

Elgondolkodtató az is, hogy - sajnálatos módon - a passzív dohányzás majdnem ugyanakkora mértékben kockázati tényező. A családtagoktól vagy munkatársaktól elszenvedett ártalom is szinte ugyanúgy károsítja a magzatot, mintha a kismama maga dohányozna. Ugyan az idevonatkozó törvény 2012. január 1-je óta minden nyilvános, zárt közösségi térben tiltja a dohányzást, nem könnyű a helyzet a dohányzó családba szülők esetén.

Mi történik?

A korai születés önmagában nem mindig jelenti automatikusan azt, hogy a babának kényszerűen vendégeskednie kell hosszú ideig a kórházban. Az sem mindegy, hogy a pici milyen súllyal és persze milyen életfunkciókkal jön a világra. A bármilyen oknál fogva az édesanyjuktól a tervezettnél jóval korábban elszakadt csecsemők életesélyei igen különbözőek. Ennek ellenére ma Magyarországon a törvény szerint minden olyan csecsemőt meg kell próbálni életben tartani, aki születésekor életjeleket mutat. Így orvosaink – akiknek tudása és hozzáértése egyébiránt sok helyen megállja a versenyt a világ legmagasabb színvonalával is – igen sok esetben hosszú, kemény küzdelmet vívnak az elképesztően kicsi, 300-400 grammos apróságok életéért. A jó hír pedig az, hogy van rá példa, amikor ennek a heroikus csatának mindketten nyertesei, azaz a baba életben marad.

Hazatérés a korababával

Természetesen nagyon sok minden mástól is függ, de a legtöbb kórházban 2000 gramm elérése az a súlyhatár, melyet, ha elér a kisbaba, akkor szóba kerület a pici hazaadása. A szülők, mire idáig eljutnak a gyermekükkel, bizonyára már nagyon várják a pillanatot, hogy végre együtt legyen a család. Fontos azonban, hogy a koraszülöttek esetében a kórházból elbocsátott babák kezelése nem ér véget, korai utógondozásukra, fejlesztésükre, a szokásosnál is sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség. Szerencsés esetben a pici egy-két éves korára utoléri egyidős társait és semmivel nem lóg ki csoporttársai közül. Van azonban számos olyan eset, amikor a gyerkőcnek egész gyerekkorában (vagy sajnos akár egész életében) külön odafigyelésre, fejlesztésre van szüksége.

Az egészséges testvér

Ha a koraszülött baba nem az első gyermek a családban, különleges bánásmódot igényel a testvér is. Hiszen a „beteg”, de legalábbis rengeteg időt, törődést, odafigyelést igénylő csecsemő gyakran elvonja a szülők és velük együtt az egész rokonság figyelmét is a nagyobbacska testvérről. Ilyenkor a szokásosnál is nagyobb szükség van arra, hogy a szülők külön figyelmet és időt szánjanak a testvérre is, hogy ő se sérüljön lelkileg a kicsire irányuló érdeklődés dacára. Ne arról szóljon az ő élete is, hogy van egy koraszülött kistestvére.

Az élet néha csodákra képes, erre nap, mint nap rá kell jönnünk. Sok olyan apróságot mentett már meg az orvostudomány, a baba saját küzdeni tudása és a szülőktől érkező szeretet és gondoskodás ereje, akiknek első pillanatban még az orvosok sem jósoltak hosszú életet. Anyaként vagy jövendő anyukaként bizonyára minden nő nagyon megijed, ha kisbabája idő előtt jelzi, hogy szeretne világra jönni, vagy valamilyen oknál fogva az orvosok döntenek úgy, hogy meg kell látnia a napvilágot a csemetének a tervezettnél korábban. De ne adjuk fel idő előtt, higgyünk benne, hogy lehet még boldog kisbabánk.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL