KÖZÉRZET

Frissülj fel az érintés gyógyító erejével

Szerző:
Szabó Anna
A masszázst az 1960-as évekig különféle betegségek kezelésére használták. Nemcsak kórházakban, hanem egészség és szabadidőközpontokban. A masszázs szó az arab „massz”szóból és a görög „massage”, dögönyözés kifejezésből ered.

A masszázs pozitívan hat a nyirokrendszerünkre és a vérkeringésünkre.
Az érrendszer szállítja a vért szerveinkhez, a nyirokrendszer pedig a salakanyagot és a toxinokat viszi a nyirokmirigyekbe, amelyek megszűrik, majd a vérbe bocsátják az anyagokat. Ha valamelyik rendszer nem működik megfelelően, problémák léphetnek fel.

Masszírozzuk otthon egymást!
Ahhoz, hogy élvezhessük a masszázs jótékony hatását, masszázstechnikai módszereket kell elsajátítanunk.


Amit feltétlenül fontos tudni, mielőtt hozzálátnánk a masszázshoz:


- Semmiképp se masszírozzunk gyulladt, pattanásos, sebes vagy horzsolt bőrfelületet, zúzódást, rándulást, törött végtagot.

- A masszírozást mindig a szív irányába kezdjük el.

Trombózison vagy embólián átesett személyt masszírozni nem szabad!


Padlóra terített törülközőre vagy szivacsra üljünk, és kis kiszerelésű hordozóolajat használjunk, amelyet rendszeresen után tölthetünk.

1) Először kezdjük a lábnál a masszírozást, és gyöngéden masszírozzuk a talpat és a lábujjakat.

2) A vádlit végig ritmikusan masszírozzuk felfelé haladva. Egyik kezünkkel finom mozdulatokkal gyúrjuk meg a másik kezünket. Hüvelykujjal határozott mozdulatokkal masszírozzuk ki a feszültséget a másik tenyerünkből. Tenyerünkben rengeteg feszültség gyűlhet össze.

3) Egész kezünket használva simítsuk végig a kart, majd ismételjük meg a mozdulatot az ellentétes kezünkkel is. Hátunk alsó részén, a medencénk fölött helyezzük a két kezünk hüvelykujját gerincünk két oldalára. Körkörös mozdulatokkal fokozatosan haladjunk kifelé, a csípőnk irányába. Ismételjük meg újra a mozdulatot legalább ötször, hogy teljesen ellazuljunk.


4) Az egyik kezünket használva, óvatosan nyúljunk át a másik lapockánkhoz, és határozott mozdulatokkal húzzuk mellkasunk irányába. Legalább ötször ismételjük meg ezt a gyakorlatot. Ezután a másik kezünket használva, fogjuk át a vállunkat, és ujjbegyeinkkel erőteljesen masszírozzuk át itt is az izmainkat. Ezen a területen is rengeteg feszültség tud felgyülemleni. Három percig végezzük a masszírozást ezen a területen, majd folytassuk vállunkon.

5) Ujjbegyeinkkel lassan induljunk végig a nyak tövénél, gerincoszlopunk két oldalán, majd gyöngéden masszírozzuk a nyakunkat. Felfelé a koponya alapig. Ezt a gyakorlatot ötször ismételjük meg.


6) Fogjuk össze a hüvelykujjunkat és az ujjbegyeinket, majd masszírozzuk át a fejünket is, körkörös mozdulatokkal, addig amíg el nem oszlatjuk a felgyülemlett feszültséget.

7) Végezetül orrnyergünktől kiindulva, két ujjunk segítségével, körkörös mozdulatokkal haladva masszírozzuk végig az arcunkat a homlokunktól a halántékunk felé, kb. egy percig.

A masszázs befejeztével ellazulunk, testünkben lévő feszültség kioldódik. Ajánlott egy nagy pohár víz elfogyasztása masszázs után, mert a víz segít az izmainkból és sejtjeinkből kioldódó toxinok kiválasztásában.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL