KÖZÉRZET

Tudtad, hogy a zene az egészségedre is hatással van?

Szerző:
Szabó Anna
A ritmus, a zene évezredek óta kíséri az emberiséget. Jótékony hatásait már korán felfedezték, de jóval később kezdték el tudományosan is igazolni, vizsgálni, vagy kutatni. Napjainkra már saját önálló tudományként alkalmazzák a gyógyításban, és az egészségmegőrzésben.

 

Gondoljunk csak bele, ha zenét hallgatunk - legyen az bármilyen, amit szeretünk –, oldódik a hangulatunk, csökken bennünk a feszültség. Ez a hatás fokozható, ha tudjuk, hogyan tegyük, vagy ha szakemberhez fordulunk. Léteznek tanfolyamok, járhatunk terápiára, képezhetjük magunkat, de egy kis odafigyeléssel akár otthon is oldhatjuk a stressz, segíthetjük gyógyulásunkat.

Nem csak akkor, ha betegek vagyunk


Ugyan jó eredményekkel alkalmazzák a módszert a különböző betegségek, mentális zavarok kezelésében, de a megelőzésben is fontos szerepet játszat, így érdemes korán elsajátítani vagy felkeresni egy szakembert. A megelőzés nem csak valamely betegségek kiküszöbölésére szolgál, hanem a különböző készségek javítására is használható. Gyermekeknél kifejezetten hasznos lehet, nem véletlen hogy létezik már olyan ága is, ami még magzati korban, az édesanya hasában kezdődik, így segítve anyát és babát.


Mit fejleszthetünk?


- kreativitást
- a matematikai gondolkodást
- memóriánkat
- személyiségünket - önismeret
- kommunikációt
- koncentráció képességünket
- hangulatingadozásokat


Milyen esetekben alkalmazható?


-depresszió
-mentális betegségek, zavarok
-agresszió leküzdés
-traumák leküzdése
-neurológiai problémák
-segíthet a vakoknak a tájékozódás elsajátításában
-fogyatékkal élőknek stb.

A zeneterápia fajtái


A terápiás foglalkozások lehetnek csoportosak vagy személyre szabottak is. Attól is függ, milyen problémákat szeretnék leküzdeni, megoldani, vagy mely területeket szeretnénk fejleszteni.


Aktív


Az aktív zeneterápia során a páciens nem csak zenét hallgat, hanem aktív részese is a zene folyamatának, ahogyan a terapeuta is. Együtt zenélnek, hanghatások segítségével fejezik ki érzelmeiket. Természetesen itt is zajlik szóbeli kommunikáció, viszont jóval kisebb szerephez jut, mint más terápiákon.


Receptív


Ebben a folyamatban valamilyen zene mentén kiváltott érzelmek, képek megbeszélése áll a középpontban. A terapeuta választ egy megfelelő zenét és a pácienssel közösen hallgatják meg. A páciens ilyenkor passzív.


Komplex


A terápia során kombinálják az aktív és receptív folyamatok mechanizmusait. Ezt úgy kell elképzelni például, hogy a páciens és a terapeuta közösen létrehoznak egy zenét, és annak a létrehozott zenének a kiváltott hatásait, vagy épp a zene létrejöttének kiváltó okait beszélik át.

A zene hatása gyermekkorban

A gyermekek fogékonyabbak, könnyebben sajátítanak el bármilyen készséget, amennyiben időben kezdik el annak tanulását. Nincs ez másképp a zenével sem, hiszen minden ember fogékony rá, csupán más-más szinten. Mint azt már említettük akár magzati korban is kezdhetjük a zenei táplálást. Segíthet más készségek könnyebb elsajátításában, az összpontosításban, a memóriára is jó hatással van, a kommunikációt javíthatja. A csoportos foglalkozások óvodás korban például a beilleszkedést, a csapat részeként való aktív szereplőként, növelheti az önbizalmat, az önfejlődés képességét és a csapatépítésben is fontos szerepe lehet.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL