GYERMEK

Az utolsó hetek izgalmai

Szerző:
Szabó Anna
Terhességed utolsó tizenkét hetében a kisbabád csak növekszik és erősödik, hogy szerencsésen megszülessen. Hasad minden nappal egyre nagyobb és nagyobb lesz.

(28-40.hét)

Vaklárma?

A babájukat váró anyák gyakran összetévesztik a méh terhesség alatti gyakori, finom összehúzódásait a szülés valódi megindulásával.

Babád szíve ebben az időszakban nagyon hevesen ver. Tüdeje olyan anyagot termel, amely segíti a tüdőhólyagocskák kinyílását, amikor először kerül beléjük levegő; és nem engedi, hogy hogy a hólyagocskák fala összetapadjon. Belei és veséi fokozatosan kezdik kiválasztani a salakanyagokat.

Ebben az időszakban a magzatnak már fejjel lefelé kell rendszerint tartózkodnia a méhben, felkészülve ezzel a születésre.
Az utolsó hetekben a méh kisebb - nagyobb rendszerességgel összehúzódik, mintegy előkészül a szülésre. Amikor ezek az összehúzódások sűrűsödnek, és egyre fájdalmasabbá válnak, megkezdődik a vajúdás. Más jelei is lehetnek a szülés megindulásának. Kevés váladék vagy vér kerül a hüvelybe, később megreped a magzatburok, elfolyik a magzatvíz.

Innen már nincs visszaút! Irány a külvilág!

A terhesség utolsó heteiben a baba megfordul, és így feje legszélesebb átmérője az anya medencéjének legszélesebb átmérőjéhez illeszkedik.
Ez a pozíció könnyíti meg a szülést annyira amennyire csak lehet.

Mit tapasztalhatsz ebben az időszakban?

Negatív tapasztalatok:
-tágult ízületek miatti fájdalom (szeméremcsont, bordaív, medence és derékfájdalom)
- enyhe méhösszehúzódások, köldök ellapulása


Pozitív tapasztalatok:
- boldogság érzés, álmodozás

Jó tanácsok!

- Mindenképp ügyeljünk a helyes testtartásra. A gerinc és derékpanaszok elkerülése érdekében viseljünk terhességi tartónadrágot és tartópántot.

29.hét: A babád bőre kisimul, mert a bőr alatti zsírréteg már kellőképpen felhalmozódott. A baba szeme csukva van amikor alszik, és nyitva amikor ébren van. Ha az anya testén át hosszabb ideig erős fény éri a méhet, a baba a fény felé fordul és kinyitja a szemét. Már érzékeli a fényt. Hajacskája már teljesen kinőtt.

30.hét: Ha ekkor születne meg a babád, már nagyjából alkalmas lenne arra, hogy a külvilágban éljen, de még szintén koraszülöttnek számítana.


31.hét: A csöppség mozgáskoordinációja összetettebb, idegrendszere tökéletesedik, és ekkorra kifejlődik a dobhártya. Kialakul a hőszabályozás.
A baba kigömbölyödik, és a körmei megnőnek.

32.hét: Vastagodik a bőr alatti zsírszövet, a baba ekkortájt szinte egész nap alszik. Ilyenkor már álmodni is képes. A kisfiúk heréi ekkor már a herezacskóban vannak.

33. hét: Babád egyre formásabb, és hetente 25 dkg-mal növekszik. Tüdeje egyre fejlettebb.

34. hét: A baba csontozata egyre szilárdabb lesz. Ezen a héten a legtöbb kisbaba már megfordul a szüléshez megfelelő pózba.

35. hét: A legtöbb esetben ekkorra már teljesen fejletté válik a tüdő. A baba bőre egyre simább lesz, és már kevésbé pirosas.

36. hét: Ekkor kisbabád haja már fél centis is lehet. Magzatod már készen áll a külvilághoz való alkalmazkodásra. Az anya hasának bőre egyre vékonyabbá válik, egyre nagyobb lesz a pocak és a fény könnyen áthatol a bőrön, ami segíti a kisbabát, hogy hozzászokjon a nappalokhoz és éjszakákhoz.
Így lassan az ő életritmusa is kezd kialakulni.

Jó tanácsok!


- Itt az ideje összecsomagolni, hiszen a szülés most már bármelyik pillanatban bekövetkezhet, bár még négy hét van hátra.
-Pihenj egyre többet, mert az elkövetkezendő hetek egyre fárasztóbbak lesznek.

37. hét: Babád pihés szőröcskéi lassan eltűnnek. Már csak a karján, hátán és fülcimpáján láthatóak. Lábkörmei elérik lábujja végeit. A lábait és a kezeit behajlítja.

38. hét: Mivel a baba legtöbb esetben fejjel lefelé helyezkedik el, lejjebb is csúszik, így nagyobb hely marad lábainak és a popsijának. Így a lábak és a fenék is könnyen növekszik.

39. hét: Szervei ekkorra teljesen kifejlődnek. A tüdő az a szerv, amelyik utoljára fejlődik ki, de ekkorra már tüdeje is fejlett. Az ellenálló képesség növekszik.

40. hét: Pihe szőrzete teljesen eltűnik, hajának hossza elérheti a négy centit. A magzatmáz az egész testet teljes beborítja, az ajkat és a szemeket szabadon hagyja. Különösen vastag az érzékeny testhajlatokban.
Elérkezett a születés ideje, kisbabád már képes a méhen kívüli életre.
Egy érett újszülött átlagos hossza több, mint 50 centi. Súlya kb.3400 g.

Jó tanácsok!

- Ezek már az utolsó hetek, ezért számíthatsz rá, hogy nagyon fáradékony leszel. Pihenj annyit amennyit csak tudsz. Jó, ha a környezetedben élők a segítségedre vannak.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL