REJTÉLY-MISZTIKA

A Loch Ness-i szörnnyel kapcsolatos tévhitek

Szerző:
Szabó Anna
A Loch Ness-i szörny, a történelem egyik legérdekesebb rejtélye, hosszú évek óta foglalkoztatja az embereket. A Loch Ness az Egyesült Királyság legnagyobb édesvizű tava: kb. 40 km, és több vizet tartalmaz, mint a Brit-szigeti tavak együttvéve.
Loch Ness rejtélyes hely, már csak azért is, mert az évek során számos szemtanú beszámolt egy hatalmas állatról, amely a tóban él. A szemtanúk leírásai változatosak: volt, aki hosszú, kígyószerű állatot látott, amelynek a testén púpok voltak, mások pedig hosszú nyakú, dinoszauruszra emlékeztető állatot láttak.





Tévhit: Nessie magányosan él, csak egy van belőle


Ha a Loch Ness-i szörny létezik, akkor nem lehet egyedül. Minden fajnak szüksége van több egyedből álló populációra ahhoz, hogy fenn tudjon maradni, márpedig Nessie-t már évszázadokkal ezelőtt is látták – ilyen hosszú ideig nem maradhatott meg egyedül.




Tévhit: Nessie a történelem előtti időktől kezdve a tóban raboskodik

A legutóbbi jégkorszak alatt egész Skóciát belepte a jég. Semmilyen nagy állat nem marad életben a jégbe fagyva több ezer éven át. Ha a szörny létezik, akkor biztosan nem így került a tóba.




Tévhit: Nessie a tó felszíne alól megközelíthető földalatti barlangokban szokott elbújni

Soha nem találtak a tó alatt barlanglabirintust. Nemrég ki is mutatták, hogy abban a sziklában, amely a tó falait alkotja, nem is lehetséges barlangok kialakulása. Igen valószínűtlen, hogy óriási barlanglabirintus létezik a tó felszíne alatt.




Tévhit: Nessie egy dinoszaurusz (Plesiosaurus)

Ezzel csak az a probléma, hogy egy Plesiosaurusnak néhány percenként fel kellene jönnie a tó felszínére levegőt venni. Azonban a lényt nem látják eléggé gyakran ahhoz, hogy ez így legyen. Aztán ott van az az aprócska probléma is, hogy a Plesiosaurusok már évmilliókkal ezelőtt kihaltak. De ha valami csoda folytán még ma is élnek, akkor biztosan számos példány megmaradt, márpedig ha sok nagy testű vízi élőlény létezne, akkor már régen észrevettük volna őket.


Tévhit: 1934-ben egy sebész készített egy tényleg meggyőző fényképet a szörnyről

Robert Wilson valóban azt állította, hogy készített egy fényképet a szörnyről 1934-ben. Ez a fénykép volt a legmeggyőzőbb az összes közül, egészen 1993-ig, amikor is kimutatták, hogy a „szörny” nem már, mint egy játék-tengeralattjáróra rögzített műanyag fej. Wilson tényleg készített egy fényképet, csak éppen nem a Loch Ness-i szörnyről.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL