SZÉPSÉG

Szépészet és gyógyászat ötvözve a kurkumában

Szerző:
Szabó Anna
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát a népi gyógyászat és a gasztronómia évezredek óta használja, az utóbbi évtizedekben pedig a szépségápolásban is fellelhető alapanyaggá vált. Élénksárga színe és különleges ízvilága mellett arcpakolások elemeként is kiváló fűszer.

 

A népi gyógyászat elsősorban vérhígításra, emésztési panaszok enyhítésére, májbetegségek kezelésére és fájdalomcsillapításra használja. De ízületi problémákra gyakorolt hatásai miatt is előszeretettel alkalmazzák. Étrend kiegészítőként is megállja a helyét, megtalálható benne a C- vitamin, kálium, vas, magnézium, kálcium és a nátrium is.

 

A szépségápolásban arcmaszkok alapanyagaként tartják számon. Tisztítja és élénkké teszi a bőrt, s csökkenti a faggyútermelést. Gyulladáscsökkentő hatása révén a pattanások eltüntetése ellen is használják.

Arcpakoláshoz egy tálkában keverjünk el 1 evőkanál liszttel fél kávéskanál kurkumaport, 1 kávéskanálnyi mézet, s annyi joghurtot, hogy krémes állagú masszát kapjunk. 20 percig hagyjuk a bőrünkön, majd langyos vízzel mossuk le. A pakolás segítségével feszes és ragyogó arcbőrt varázsolhatunk.

Az indiai kultúrában az esküvő előtt különleges arcszépítőként tartják számon, s az esküvői készületek szertartásos része a kurkumás arcpakolás felhelyezése a menyasszony arcbőrének frissítésére és ápolására.

A gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére egyaránt használják. Élénksárga színe miatt „indiai sáfrányként” is számon tartják. Levesek színezésére ideális, késhegynyit teszünk csupán a húslevesbe, s gyönyörű színt kap tőle.

A curry fűszerkeverék alkotórésze. Sült húsok, főleg wokban készült sültek fűszerezéséhez ideális. A rizsnek is különleges színt és ízt kölcsönöz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL