2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Robin Hood legendája

Podmaniczky Dorottya

Robin Hood a hősies betyár, aki a legenda szerint jól képzett kardforgató és íjász volt. Általában méregzöld ruhát visel, amint éppen egy gazdag embertől lop, hogy a kincseket a szegényeknek adhassa. Híres bandája a „Merry Men”. Igen népszerű a középkorban, majd később a modern irodalom, a film, és a televízió kedvelt figurája.

 

Az középkori angol irodalom balladái említik először Robin Hood nevét. A legismertebb balladák az Erzsébet-kori Anglia korából származnak, amelyek nagyon sok tekintetben hasonlítanak egymásra, például gyakran Greenwood dicséretével kezdődnek. Ezeket a balladákat három csoportba szokták osztani aszerint, hogy nagyjából melyik lehetett az első másolat.

Valóban létezett?


Robin Hood történetiségéről folyó viták évszázadok óta tartanak. A modern tudományos nézet szerint a legenda részben egy valóban létezett személyen alapul, de még mindig jelentős viták folynak a személyazonosságát illetően. A nehézséget az a történeti kutatás okozza, amely szerint a középkori Angliában igen népszerű név volt a Robert, a Robin pedig széles körben elterjedt kicsinyítő változata volt különösen a 13. században. A „Hood” (vagy Hode) vezetéknév pedig szintén gyakran előfordult ebben a korban, amelynek jelentése „csuklyakészítő, csuklyaviselő”. Nem meglepő tehát, hogy a középkori feljegyzések elég nagy számban hivatkoznak erre a névre, többen közülük pedig a törvény ellen is vétkeztek.

Huntington grófja


Martin Parker 1632-ben publikált egy Robin Hood balladát, amelynek azt a címet adta, hogy „Robin Hood igaz története”, ugyanis azt akarta elérni, hogy történelmi személyként tekintsenek hősére. Azt írja Parker, hogy Robin Earle Huntington (vulgárisan Robin Hood) élt és meghalt 1198-ban, sőt még egy sírfeliratot is írt, amelyről azt állította, hogy valóban látta azt Robin Hood sírkövén.

Robert Loxley


Roger Dodsworth régiségkereskedő Robin Hood-ot Robert Loxley-val azonosította, aki Hallamshire-ben született. Úgy vélte, hogy Robint azért helyezték a törvényen kívülre, mert szántás közben megölte a mostohaapját. Azt mondják, hogy az anyja támogatta őt, amikor az erdőben bujkált. Sajnos nem lehet tudni, hogy milyen forrásból merítette Dodsworth ezeket az információkat, így az is lehet, hogy csak kitalálta. Azonban a bírósági iratokban találtak egy Robert de Lockesly nevű személyt 1245-ből, de mivel a Robert elég népszerű név volt ebben a korban, a „de Lockesly” pedig csak annyit jelent, hogy Lockesly-ben született, bármelyik Robert nevű emberre vonatkozhat ez az irat.

II. Edward király alattvalója


Joseph Hunter régiségkereskedő egy olyan teóriát vázolt fel, amelyben Robin Hood II. Edward alattvalójaként dolgozott az 1320-as évek elején. Hunter részletes elmélete szerint Robin a lázadó Lancester gróf híve volt, aki a boroughbridge-i csatában legyőzte II. Edwardot 1322-ben. Ezek után állítólag Robin Hood kegyelemben részesült, és Edward király testőrei közé állhatott. Az 1323-as bírósági tekercseken Robyn Hode-ként jelenik meg. Azonban Hunter elméletével kapcsolatban már régen súlyos problémák merültek fel. A legnagyobb gond ezzel az, hogy Hunter Robin Hood-ja már a bírósági végzés időpontja előtt a királyi testőrségben volt, amely kizárja a korábbi törvényen kívüli életmódot, amely Robin Hood legfőbb ismertetőjele volt.

Robin Hood a „gondolkodó” szász nemes


A 19. század legnépszerűbb elképzelése szerint Robin Hood egy angolszász szabadságharcos volt, aki az elnyomó normann nemesek ellen fordult. Az ötlethez a leginkább figyelemre méltó hozzájárulás Sir Walter Scott 1819-ben megjelent Ivanhoe című műve. Robin Hood ebben a műben jelenik meg elsőként a híres „Merry Men” nevet viselő bandájával, vidám törvényen kívüli alakja pedig itt rajzolódik ki eddig a legélesebben.

A népi kultúrában Robin Hood Oroszlánszívű Richárd kortársa és támogatója volt a 12. század második felében. A korai balladákban Robin társadalmi helyzete nemes, de figyelembe véve azt, hogy a történelem során ez a cím állandóan változott, mindenképp olyasvalaki lehetett, aki se nem paraszt, se nem lovag, hanem a kettő közötti közember.


Ahogyan a balladák, a legendák is nagy szerepet kaptak a Robin Hood játékok és színjátékok esetében a késő középkori és a modern május eleji ünnepségeken. Az első Robin Hood játékról való feljegyzés 1426-ból Exeterből való, ám ez nem jelzi azt, hogy mióta és mennyire volt akkoriban elterjedt ez a szokás. A Robin Hood játékok virágkora a 15. és 16. században volt.

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

9 módszer, hogy megszabadulj a kínzó fejfájástól

9 módszer, hogy megszabadulj a kínzó fejfájástól

Jelenleg sokan szenvednek fejfájástól, és ez bizony a mai rohanó életvitel miatt érthető is. Ez ugyanis egy természetes reakció a szervezet részéről. Ám annak ellenére, hogy természetes, mindenképpen kellemetlen. Az alábbi módszerek segítségével azonban könnyedén orvosolható a probléma.

Tovább »
Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

Honnan ismerszik meg a fejtörőgyilkos? Természetesen onnan, hogy valóságos zseni, akinek nem okoznak gondot a különböző vizuális vagy matematikai fejtörők, mert elképesztő intelligenciával és leleményességgel bír, így képes megoldani a feladatokat. Akár magadra ismertél, akár nem mernél rá megesküdni, érdemes neki veselkedni ennek a három izgalmas feladatnak!

Tovább »
Melyik gombot nyomnád meg, hogy jobbra forduljon az életed? - Megmutatja, milyen érzések hatnak rád!

Melyik gombot nyomnád meg, hogy jobbra forduljon az életed? - Megmutatja, milyen érzések hatnak rád!

A színeknek nagyon fontos szerepük van az életben, és nem véletlen az sem, hogy némelyik gyakrabban előfordul a környezetünkben. Ez a teszt nagy segítség lesz abban, hogy felismerd, milyen érzelmek hatása alatt állsz pillanatnyilag. A kérdés nem más, mint az, hogy ha tudnád, hogy valamelyik gomb megnyomása pozitív hatással lesz az életedre, melyiket választanád?

Tovább »

Kalkulátor

Várandós kismamák kalendáriuma

A babavárással új, izgalmas korszak kezdődik minden nő életében – az örömteli várakozás és a váratlan felfedezések időszaka. Kalkulátorunkból megtudhatod, hétről hétre hogyan fejlődik a kisbaba és mi történik az anyuka szervezetében.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Antalné Putnik Judit

Természet-gyógyász

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Antalné Putnik Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép