ÁLLATI CUKISÁGOK

Végső búcsú

Szerző:
Szabó Anna
Közeledik a szeretteinkről való éves megemlékezés ideje, Mindenszentek vagy Halottak Napja, ilyenkor tömegesen zarándokolunk a temetőkbe, illetve otthon gyertya mellett emlékezünk csendesen azokra, akik már nincsenek velünk.

 

És mi a helyzet velünk élő kedvenceinkkel? Amikor elpusztul a kutya, macska, hörcsög vagy más háziállatunk? Többféle lehetőség közül is lehet választani a méltó és szeretetteljes búcsúhoz. Az egyik, akárcsak az emberek esetén, a temetés.


Temetés


A közösen eltöltött évek után sokan érzik úgy, hogy szeretnének méltó nyughelyet biztosítani kedvencüknek. Az elpusztult háziállat elhelyezése ugyanakkor komoly problémát jelenthet azok számára, akiknek nincsen kertjük, vagy épp nem ott szeretnék végleg nyugalomba helyezni kedvencüket.


Magyarországon ma már több helyen működnek állattemetők, de valószínűleg az Alsónémedi határában lévő a legnagyobb. A húsz éve üzemelő temetőt amerikai mintára hozták létre, ahol a kutyákon kívül macskákat, hörcsögöket, vadászgörényeket és teknősöket is eltemettek. A temetés 30 ezer forinttól indul és az ár a sírhelyen kívül magába foglal egy koporsót, egy kopjafát és egy réztáblát is, valamint a temetői gondozást. Igény szerint a gazda sírkövet is állíttathat a kedvencének.


A kisállattemetők nem a mai kor újdonságai közé tartoznak. Már az ókori Egyiptom fáraóinak is volt macskatemetője Luxorban. A kínai császárok kutyatemetője Pekingben volt, melynek sírkövei márványból, lazúrkőből, elefántcsontból, ezüstből és aranyból készültek.


A világ legrégebbi kisállat-temetője a párizsi Cimetière des Chiens, a „Kutyák temetője”. A temetőt 1899-ben hozták létre, mert egy új törvény értelmében az emberek többé nem dobhatták ki állataik holttestét sem az utcára, sem pedig a Szajnába. Ehelyett, megfelelő sírokba kellett őket helyezniük, legalább száz méterre a legközelebbi lakóhelytől. A temetőt 1987-ben hivatalosan is műemlékké avatták. Több mint 40 ezer állat nyugszik itt, nemcsak kutyák és macskák, de lovak és kígyók is, mind közül a leghíresebb Rin Tin Tin, a filmsztár kutya. A temető bejáratánál áll Barry, a bernáthegyi emlékműve. A hegyi mentő kutyának negyven ember köszönheti az életét, és szobrának felirata szerint 1814-ben szerint hunyt el.


Temetés saját földbe


Az elpusztult állatot a tulajdonos a saját területén is eltemetheti, ennek módját és feltételeit egy minisztériumi rendelet szabályozza. A kertben a sírhely kiválasztásánál figyelembe kell venni a talajvízszint magasságát, egészségügyi okokból ugyanis csak ott lehet állatot eltemetni, ahol a talajvíz legalább 1,5 méterrel van a felszín alatt. Az állatot pedig olyan mélyre kell helyezni, hogy onnan még legalább 1 méterre legyen a talajvíz maximuma. A rendelet azt is előírja, hogy a sírhely és a szomszédos ingatlan között legalább 1,5 méternek kell lennie. Ha úgy döntünk, hogy a kertünkben temetjük el az állatot, érdemes olyan mélyre és úgy elhelyezni (dobozban, köveket ráhelyezve), hogy más állatok (például rókák) ne férhessenek hozzá


Főleg a lakótelepi állattartók közül sokan döntenek úgy, hogy a kedvenc sétálóhelyen vagy erdőszélen, külterületen temetik el állatukat. Ez azonban tilos, ráadásul ilyenkor fokozottan fennáll az a veszély, hogy esetleg más állat kiássa a tetemet.


Hamvasztás


Azok számára, akiknek a közelében nincsen állattemető, lehetséges alternatíva lehet a hamvasztás. Számos cég foglalkozik már mobil hamvasztással. Jellemzően néhány órán belül kiérnek a helyszínre, és a hamvasztást a tulajdonos területén vagy külterületen végzik. A készülékek körülbelül 1000 Celsius-fokon, hasonló elven működnek, mint az embereknél alkalmazott hamvasztók. A hamvasztás időtartama az állat súlyától függ, 1-4 óra között változhat. A költségek alacsonyabbak, mint egy temetésnél: 20-25 ezer forintba kerül. A gazda ezt követően hazaviheti az urnát, vagy el is temetheti.


Nagyon nagy választék van hamvasztási urnákból készül kifejezetten kutyák számára. Léteznek például szikla formájú emlékurnák minden méretben és színben. Egyes urnák az állat fajtájára jellemző dekorációval vannak ellátva, mások az egyes kutyafajtára jellemző figurákkal vannak díszítve.
A hamvasztásnak több fajtája is létezik: privát, egyéni és közös. Utóbbi a kevésbé tehetős emberek választása lehet, akik mégsem szeretnék, ha kedvencük gyűjtőhelyre kerüljön.

Gyűjtőhely


Ha a gazda nem szeretne a fent említett lehetőségekkel élni, vagy anyagilag nem engedheti meg magának sem a temetést, sem a hamvasztást, akkor a települési gyűjtőhelyen adhatja le a tetemet. Ezek helyéről általában az illetékes önkormányzati állattartási rendeletekből lehet tájékozódni, de általában megegyeznek a helyi gyepmesteri telepekkel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL