SZÉPSÉG

Csókálló ajkak a hideg ellenére is

Szerző:
Szabó Anna
A hideg időjárás megviseli az ajkainkat, csak győzze az ember lánya kenni rájuk az ápoló stiftet, hogy ne cserepesedjenek ki. Bizonyára nem újdonság számodra sem, hogy ezek közt a termékek közt vannak olyanok, melyekhez úgyszólván hozzászokik a bőr. A következőkben olyan ötleteket osztunk meg veled, melyeknél ez a veszély nem áll fenn.

 

Lehetséges okok


Bármilyen panaszunk is van, érdemes az okokat felkutatni és megszüntetni. Nos, a zord időjárással hiába is viaskodunk, de más ajakszárító tényezőt azért sikerülhet kiiktatni.

A savas gyümölcsökkel csak óvatosan, főleg ha már kifújta a szél az ajkaid, ugyanis rontanak a helyzeten. Gondold végig, hogy nem véletlenül az új rúzsodra vagy fogkrémedre vagy allergiás, de egy régóta használt tartós, általában sűrűbb állagú, matt rúzs is lehet a ludas.

Az ízesített, illatos ajakír vonzó lehet, de a bennük található mesterséges anyagokat nem biztos, hogy a bőröd is kedvelni fogja. Amennyiben az egyik összetevőre érzékeny vagy, úgy épp ellenkező hatást vált ki az ajakápoló, mert szárít, így ördögi kör alakulhat ki. Ekkor tűnik úgy, hogy hozzászoktál a kencéhez. Válaszd inkább a semleges, natúr ajakbalzsamot.

Ami pedig a lelki okokat illeti, érdemes ezen a tájékon is körülnézni. Az ajkak azt a nyitottságot vagy bezártságot jelképezik, melyek arra vonatkoznak, amit ki akarunk illetve ki merünk mondani, vagy éppen ellenkezőleg, inkább magunkba folytunk. A kiszáradás jelentheti a súlyos gondokat, az át nem beszélt problémákat és az ezekkel járó feszültséget.

Ápolás természetesen


A hidratálás nagyon fontos, de nem csak külsőleg, belsőleg is. Igyál nagyon sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy gyógyteát.

A tartós rúzsok helyett szerencsésebb szájfényt használni, vagy hidratáló rúzst.
Ha azt szeretnéd, hogy ajkad természetes színe önmagában tündököljön, vagy nem vagy rúzspárti, miután a fentiek alapján átdörzsölted a bőröd, kenj rá pici olajat, melyben előzőleg elkevertél egy kevés durva sót. Hagyd rajta egy kis ideig, majd mosd le. Egészséges piros színt kapsz jutalmul.

Ha a rendszeres arcradírozás mellé beiktatod az ajkaid hámlasztását is, már sokat tettél az ügy érdekében. Nem kell hozzá más, mint egy puha fogkefe, melynek segítségével, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a bőrödet, de csak nagyon finoman. Ha barna cukrot és olívaolajat is teszel a fogkefére, még hatásosabbá teheted a kezelést.

Éjszakai kényeztetésnek kiváló, ha mézzel kened be az ajkaidat. Reggelre puha bársony lesz kiszáradt, cserepes száj helyén. A shea vaj, a ricinusolaj vagy az olívaolaj szintén ilyen varázslatos hatással bír.

Készítsd el a saját ajakbalzsamod!

• Ha málnapiros színt szeretnél az ajkaidra, akkor segítségedre lehet a cékla. Persze nem úgy, hogy elfogyasztasz belőle egy befőttesüveggel, hanem házilag készített pirosítóként. Gőz felett olvassz össze 1 dkg méhviaszt két evőkanál mandulaolajjal, majd miután levetted a tűzről, jöhet apránként a bio céklalé, ameddig el nem éred a kívánt színt (ez maximum egy evőkanálnyi). Már csak pár csepp borsmentaolaj hiányzik és egy kis üveg, amibe beletöltöd a keveréket.

• Gyümölcsös ajakbalzsamra vágysz? Készítsd el 1-1 teáskanál kakaóvaj és méz, 1 evőkanál mandulaolaj, valamint néhány szem pépesített bogyós gyümölcs segítségével. Gőz felett melegítsd fel óvatosan a kakaóvajat (shea vajat is használhatsz), majd add hozzá a többi összetevőt. Keverd össze, majd miután leszűrted, tedd egy kis tégelybe, amit mindig magadnál tarthatsz.

• Ha szereted a körömvirág illatát, olyan ápoló krémet készíthetsz, melyet szükség esetén a körmeidre vagy kisebb sebekre is alkalmazhatsz gyógyírként, nem csak a kiszáradt ajkakra. Melegíts és elegyíts jól össze méhviaszt, körömvirágolajat és makadámdió olajat 2:3:5 arányban, majd adj még a keverékhez pár csepp argánolajat is. Ha kihűlt, tedd kis tégelybe a balzsamot

• Szájfénynek is beillő ajakápolót kapsz, ha követed a következő leírást. Vegyél 1-1 teáskanálnyi kakaóvajat és mandulaolajat, valamint feleannyi kókuszolajat és méhviaszt, és gőz felett olvaszd őket össze. Miután jól összekeverted, ne melegítsd tovább, hanem adj még hozzá 1 teáskanálnyi aloé gélt. Töltsd az egészet egy kis tégelybe, de csak akkor zárd le, ha már teljesen kihűlt. Csillogó és bársonyos puhaságú lesz az ajkad, és ennek a kencének az illata is mennyei.

• Csokirajongók imádni fogják a következő receptet. Lassan olvassz össze 1:2:3 arányban méhviaszt, kakaóvajat és kókuszolajat, a mérce a teáskanál legyen. Vedd le a tűzről és dúsítsd pár csepp borsmentaolajjal az egészet. Üvegcsébe téve hordd mindig magadnál.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL