KÖZÉRZET

Pumpáld fel a vérnyomásod!

Szerző:
Szabó Anna
Nem csupán a magas vérnyomás okozhat panaszokat, kellemetlenségeket, hanem bizony ennek ellenkezője is. Ha reggel elegendő alvás ellenére is nehezen térsz magadhoz, sőt, enyhe szédülést is tapasztalsz, lehet, hogy túl alacsony a vérnyomásod. Lássuk, milyen természetes módszerek léteznek, amelyekkel javíthatsz a közérzeteden.

 

Lehetséges lelki okok

Akinek alacsony a vérnyomása, gyakran olyan habitusú, aki inkább elkerüli a konfliktusokat, nem mer szembenézni velük, inkább visszahúzódik. Hiába van meg hozzá a kellő ismerete, tapasztalata, tehetsége, mégsem mer érvényesülni, még akkor sem, ha egyébként minden feltétel adott. Nincs elég bátorsága ahhoz, hogy feszegesse a saját határait, inkább „kivonja magát a forgalomból”, a vére is alig áramlik, ájulás környékezi és elveszíti az eszméletét. Ennek folytán olyan tudattalan állapotba kerül, ahol a gondjai nem érhetik utol.

A magyar nyelv szemléletessége mutatkozik meg abban is, hogy aki elájul, az nem képes állni: baj van a hozzáállásával és a kiállásával.

A panaszok mellé gyakran vérszegénység, vashiány is társul. A rendelkezésre álló életenergiát nem képes az illető magához venni és cselekedeteihez felhasználni, így meglehetősen passzívvá válik.

Még ha alkalmazza is a javasolt vérnyomásemelő gyakorlatokat, módszereket, azok ideig-óráig hatnak csak, amíg a páciens szó tevékenykedik bennük. És a hangsúly bizony a tevékenységen van. Szó volt az állásról is: a hozzáállás megváltoztatásán szintén nagyon sok minden múlik.

A szédülés gyakori akkor is, ha a hipotóniás ember hirtelen kel fel az ágyból. Ugyanilyen nagy lendülettel vetné bele magát a napi feladataiba, de a vér nem tud kellőképp mozgásba lendülni, és a test alsó részeiben marad. Nincs meg az a belső tartás, ami kellene, így a szervezete az ájulással újra a kezdő, vagyis a fekvő pozícióba helyezi, melyből most már megfontoltan, a saját, békés tempójával kelhet fel csak újra.

Általános tünetek

A szédülésen, ájuláson kívül a hideg kezek és a szemkáprázás is a tünetek közt szerepelnek. A hajlam is fontos tényező, elsősorban nőknél fordul elő, kiváltképp magas, vékony alkatúaknál. Oka lehet valamilyen vírusos fertőzés is, idegrendszeri vagy fehérjezavar, alultápláltság illetve gyenge fizikum is.

A szédülésen túl gyakori tünet lehet még az emésztési zavar, a bőr fokozott érzékenysége, a szem tickelése. A hipotónia általában fokozott testi és szellemi fáradékonysággal, aluszékonysággal illetve nagy alvásigénnyel is együtt jár. A panaszokra a leggyorsabb és leghatékonyabb azonnali gyógymód a fekvés, lehetőség szerint felemelt lábakkal és egy nagy pohár víz elfogyasztásával kísérve, hogy a vérkeringés helyreálljon.

Mit tegyél, hogy felmenjen a pumpa?


Ébredéskor ne pattanj ki az ágyból, kezdd egy kiadós nyújtózkodással a napot, üldögélj egy-két percet, majd feszítsd meg a kéz és a láb izmait és miután elengedted, kelj fel szép nyugodtan. Ha kell, kalkuláld bele ezt a kényelmes pár percet a reggeli készülődésbe, úgy állítsd be az ébresztőt.

Ha még egy kis zenés torna vagy tánc is belefér, hogy igazán lendületbe jöjj, az ám az igazi. Ám ha nem vagy ilyen pörgős alkat, a jóga is nagyszerűen kinyújt és megmozgat egy álmos reggelen.

Amennyiben még több időd van magadra, a Kneipp kúra is megér egy próbát. A végtagoktól a szív felé haladva mosd le magad hideg vízzel, majd úgy, ahogy vagy vizesen feküdj vissza az ágyba, és várd meg, amíg felmelegszel. Drasztikusnak hangzik, de hatásos módszer az élénkítésre. És ha már zuhany, a hideg-meleg víz váltogatása szintén biztos gyógyír.

Hasonló módon beválhat egy frissítő futás is, pláne ha mezítláb teszed a harmatos fűben vagy télen a hóban, melyet szintén gyors melegedés kövessen.

Ha még ezek után sem pezsdültél volna fel, akkor következzen egy bögre fekete vagy zöld tea mézzel. Ugyan sokan ilyenkor a kávéscsésze után nyúlnak, de állítólag ennek köszönhetően csak az agyi keringés fokozódik, ellenben a tea – igaz, hogy lassabban, de - tartósabban élénkít.

Ami a táplálkozást illeti, sokan a vegetáriánus étrendre esküsznek, ha a vérnyomás stabilizálásáról esik szó, míg mások a következő kúrát ajánlják: egy hónapon át egyél minden reggel egy tojássárgáját egy evőkanál zabpehellyel és kevés mézzel. A gyógyteák közül a rekettye, a csalánlevél-, a fagyöngy-, a galagonya-, az adonisz-, a gyöngyvirág- és a zsurlótea javasolt. Házi gyógymódként emlegetik még az érett szilva porrá tört magját is, melyből naponta két-három alkalommal javasolt bevenni 1-1 kávéskanálnyit, mondjuk joghurtban elkeverve.

A rozmaring és zsályabor is az alacsony vérnyomás ellenszere lehet, és ha már a bor került szóba, napi 1 dl vörösbor étkezés előtt elkortyolgatva szintén enyhíthet a problémán.

Légzőgyakorlattal is javíthatsz vérkeringésed állapotán, ha hosszan, 15 másodpercig belélegzel, 10 másodpercen át benn tartod a levegőt, majd 5 másodpercen át áramoltatod kifelé.

Ha szereted a köveket, akkor a rózsakvarc, a rubin, a smaragd, a türkiz vagy a füstkvarc közül válassz, és viseld magadon ezek valamelyikét, vagy marokkőként kísérjen mindenhová.

Ugye tudtad, hogy létezik pozitív stressz is? Ha jóleső izgalom vagy öröm ér, az ugyanúgy emeli a vérnyomásodat, mint a bosszúság. Keresd meg hát minden napban azt, ami boldoggá tesz, és merj örülni neki. Meséld el valakinek, oszd meg másokkal, ha valami tetszik, ha sikeres vagy, ha kellemes hírt kaptál és fel vagy dobódva.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL