GYERMEK

Nomen est omen - Avagy nem mindegy, hogyan választasz nevet gyermekednek

Szerző:
Szabó Anna
A kórházban rendszerint az édesanyát, esetleg az édesapát kérdezik meg, hogyan fogják hívni az épp megszületett kisbabát. Jó esetben mindketten ugyanazt a nevet mondanák, de sok családban van komoly és hosszú egyeztetési folyamat arról, mi is legyen a gyermek neve. Ez nem véletlen – ugyanis a név maga az ember!

 

A statisztika

Az elmúlt évek statisztikái alapján a leggyakrabban választott keresztnevek Magyarországon a Bence és a Hanna. A Bence a latin Vincentius férfinév, melynek jelentése: győztes – Bencenc formájú rövidüléséből származik. A Hanna a Johanna rövidülése és az Anna eredeti héber alakja. Előbbi a János férfinév női párja, így Jahve megkegyelmezett értelmezéssel bír, míg utóbbinak jelentése kegyelem, könyörület, kedvesség, báj.

A legnépszerűbb nevek listáján a fiúknál a Máté, és a Levente kerültek még fel a dobogóra, a lányoknál pedig az Anna és a Jázmin értek el további helyezéseket. Személy szerint nagyon örömömre és megkönnyebbülésemre szolgál, hogy ha az első húszat is megnézem, nem találok egyetlen sorozatbéli vagy meséből vett keresztnevet sem. Pedig az utcán járva-kelve, sok-sok emberrel és gyerkőccel találkozva, néha az az érzése támad az embernek, hogy elárasztanak minket a Krisztoferek, az Isaurák, a Rikárdók vagy éppen a Hófehérkék….

Szeretni vagy nem szeretni

Természetesen nagyon fontos, hogy a szülők között sikerüljön kompromisszumot teremteni a névválasztás kapcsán. De ami még ennél is fontosabb, nem árt, ha a gyermek is összhangban van a nevével és szereti használni azt. Ugyan ma Magyarországon nincs nagy hagyománya a keresztnév megváltoztatásának, 2012-ben mégis közel ezer alkalommal történt névváltoztatás az Igazságügyi Minisztérium statisztikái alapján (az utóbbi 10 évben nem nőtt jelentősen ez a szám, már 2003-ban is 800 körüli adat szerepelt a dokumentumokban). Ugyanakkor szerencsés, ha az ember úgy tudja leélni az életét, hogy barátságban van a saját nevével. Ezért ne ragaszkodjunk feltétlenül egy régóta dédelgetett névhez, ha az nen passzol a családi névhez, vagy a családnévvel együtt szinte kimondhatatlan.

Kié legyen az utolsó szó?

Sok családban a hagyományos „öröklési rend” szerint kapja a gyermek a nevét, azaz ha lány, akkor az anyukája vagy nagymamája után, ha fiú, akkor az apukája vagy nagypapája nevét örökli. Itt alakulhat ki máris az első vita, miszerint, ha a nagyszülők nevét örökli a gyermek, melyik nagyszülőé legyen a megtiszteltetés. És akkor azt még nem is vettük számításba, hogy adott esetben még a nagyszülők/testvérek/barátok is szeretnének/szeretnek beleszólni a baba elnevezésébe, ezzel még csak ott tartunk, hogy a szülők egyezkednek. (Nem véletlen hogy sokan egészen addig titokban tartják, hogy miként tervezik elnevezni a babát, amíg meg nem születik. Így elejét vehetik a jó vagy rossz tanácsoknak is.)

A másik véglet sem egyszerű, amikor a szülők semmiképpen sem szeretnék, hogy a saját, vagy a nagyszülők nevét viselje az utód. Ilyenkor kerülnek elő az utónév könyvek, vagy böngészik előszeretettel az internetet a lehető legérdekesebb, legritkább nevekért. Ebben az esetben is sokszor nem egészen ugyanarra gondolnak az anyukák és apukák. Nem egyszer láttam, hallottam, hogy az anyukák nagy pocakkal böngészik az utónév lexikont, és keresik a legmegfelelőbb lehetőséget. Aztán hazatérve, apával egyeztetve, a kitalált nevek nagy része gyorsan elvetésre kerül. Néhány helyen ismerős családoknál, komoly listákat is láttam már – mondjuk a hűtőre kiragasztva -, ahonnan a közösen összeszedett kompromisszumos megoldások közül kell előbb-utóbb kiválasztódnia a győztesnek.

Van azért olyan is, ahol már akkor tudják a szülők, hogyan fogják hívni jövendő gyermekeiket, amikor ők még csak gondolatban léteznek, de már minden rájuk történő utaláskor vagy ábrándozáskor a nevükön szólítják a gyermeket. Ilyenkor, ha ez élet közbeszól és kiderül, hogy ikreket vár a család, nehéz eldönteni, hogy megkönnyíti vagy megnehezíti a döntést, ha nem egy, hanem két gyerkőcnek kell nevet választani. Ilyenkor lehet újra gondolkodni, hogy is hívják majd a másik kisbabát.

Végül, tulajdonképpen szinte mindegy, hogyan választódik ki a gyermek neve, a hagyomány szerint vagy valami egészen érdekeset találunk is ki, szinte biztos, hogy szép lesz, ha elsősorban őrá gondolunk, miközben megszületik a döntés. Érdemes azért odafigyelni arra, hogy ne szülessen nagyon rossz megoldás, hiszen nem nekünk, hanem neki majd élnie vele egy egész életen át.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL