SZÓRAKOZÁS

Töklámpások és jelmezek - 15 érdekesség Halloween-ról

Szerző:
Szabó Anna
Hamarosan itt lesz Halloween éjszakája, azaz október 31-e. Mit jut eszünkbe róla? Persze, hogy a töklámpás és a morbid jelmezek. Pedig ennél sokkal többről szól ez az ünnep. Íme 15 érdekesség Halloween-ról, melyet nem biztos, hogy tudtál:

 

1. A Halloween ünnep egy 2000 éves pogány hagyományból ered. Az eredeti neve samhain volt, melyet a kelták a napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor ünnepelték az újévet, és egyben megköszönték az évi termést. Úgy hitték, hogy azon az éjszakán költözik át a halottak lelke a holtak birodalmába, ezért ételt áldoztak nekik, hogy segítsék az átjutásukat.

2. A maszkviselés walesi és kelta hagyományokra vezethető vissza. Eszerint október 31-én a holtak lelke visszatér az élők közé „meglátogatni” őket. A maszkok célja az volt, hogy a halottak ne jöjjenek rá, ki élő, és ki halott.



3. Amerikában az 1800-as évektől a betakarítási időszak végét is ünnepelték ekkor. Az emberek jelmezekbe bújtak, édességeket ettek, és megtréfálták egymást.

4. A Halloween-i tréfák hagyománya az 1930-as években kezdett eldurvulni, ezért új mozgalom indult, a gyerekek házról házra jártak, és mindenhol cukorkát kértek. Ez a hagyomány még ma is él „trick or treat”, azaz „csíny vagy ellátás” néven.

5. Népszerű szokás Halloween-kor a szájjal történő almahalászat. Filmekben gyakran látni ilyet, azt viszont nem sokan tudják, hogy ez egy római hagyományból ered. Az emberek így fejezték ki tiszteletüket Pomona-nak, aki a gyümölcsfák és kertek istennője volt.

6. Az ünnep jelképe egyértelműen a töklámpás, melynek angol elnevezése Jack O’Lantern. Egy részeges emberről kapta a nevét, aki megtréfálta az ördögöt, és amikor meghalt, részegessége miatt a mennyországban nem fogadták be, de mivel az ördögöt rászedte, a pokolból is kitiltották. Az ördög azonban megszánta Jacket, és egy kis széndarabot adott neki, hogy visszataláljon az élők világába. Ezt az izzó parazsat Jack egy takarmányrépa belsejébe rakta. Amerikában a takarmányrépát tökre cserélték, mivel az jóval látványosabb.



7. Halloween két jellegzetes színe a narancssárga és a fekete. A narancssárga szín a termény betakarítására utal, a fekete pedig az ünnep sötétségét fejezi ki.

8. Egyes felmérések szerint az eladott tökök 99%-ából töklámpás készült.

9. Az USA-ban úgy hiszik, hogy a fekete macskák balszerencsét hoznak, mert a boszorkányok szolgálatában állnak. Angliában viszont a fehér macska jelenti a balszerencsét.

10. Állítólag az USA-ban évente 2 billió dollár értékben adnak el Halloween-i cukorkákat, édességeket.

11. A Halloween a második legsikeresebb ünnep kereskedelmi szempontból. Csupán a karácsony előzi meg.

12. Úgy tartja a mondás, hogy ha Halloween-kor látunk egy pókot, az azt jelenti, hogy egy szerettünk lelke figyel minket.

13. Halloween a harmadik legnagyobb buli az USA-ban az Újév és a „Super Bowl Sunday” után.

14. Állítólag az amerikaiak 86%-a kidekorálja az otthonát Halloween-kor.

15. Felmérések szerint 2009-ben az Egyesült Államokban körülbelül 6 billió dollárt költöttek Halloween-i jelmezekre.

Most, hogy ennyi információval okosabbak lettünk, még nagyobb lelkesedéssel vágunk bele a Halloween-i bulizásba. Szóval, elő a jelmezekkel és a töklámpásokkal!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL