GASZTRO

Variációk rakott kelbimbóra

Szerző:
Szabó Anna
A kelbimbó egy kihagyhatatlan étel, főleg így ősszel. Mennyei ételeket tehetünk az asztalunkra, amik nem mellesleg még tápanyagokban és vitaminokban is gazdagok lesznek. Sokan nem szeretik a kelbimbót, még a látványától is rosszul vannak, viszont ha rakott ételkén tálaljuk lehet, hogy kedvet kapnak hozzá még ők is.

 

Húsos rakott kelbimbó


Hozzávalók:

o 1 kg kelbimbó
o fél kiló darált hús
o hagyma
o tejföl
o sajt
o kevés zsiradék
o rizs
o majoranna ,só, bors, ízlés szerint
o egy húsleveskocka
o kevés víz

Elkészítés:

A kelbimbót mossuk meg, ha szükséges, vágjuk le a végeit, majd tegyük fel főni körülbelül fél órára, sós vízben. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe őket. Egy kevés zsiradékkal kenjük ki a tepsit vagy a jénait, és fedjük be az alját a félbevágott kelbimbók egy részével. Közben tegyünk fel egy serpenyőben hagymát párolódni, és pirítsuk le a darált hússal; öntsünk rá fél pohár vizet, adjuk hozzá a leveskockát, majd fedő alatt pároljuk az egészet puhára. Közben főzzük meg a rizst is. Ha mindennel megvagyunk, elkezdhetjük a kelbimbóra rétegezni a rizst, majd a húst, végül ismét egy réteg kelbimbót. Addig folytathatjuk, amíg a hozzávalóink el nem fogynak. Ha készen vagyunk vele, egy kevés borssal keverjük ki a tejfölt, majd öntsük a tetejére. Fedjük le és tegyük be sütőbe. Süssük nagyjából húsz percen át, majd szórjuk rá a reszelt sajtot. Addig süssük, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.


Rakott kelbimbó hús nélkül


Hozzávalók:

o 1 kg kelbimbó
o 3 fej hagyma
o tejföl
o sajt
o kevés zsiradék
o barna rizs
o majoranna , só, bors, őrölt pirospaprika, ízlés szerint
o kevés víz

Elkészítés:

Az előkészítés ugyanúgy zajlik, mint az előző recept esetében. Ugyanúgy főzzük meg a kelbimbót, és vágjuk félbe. Mehet a tepsi aljába, egy kevés zsiradékkal együtt. Főzzük meg a barna rizst (amennyiben hagyományos barna riszt vásárolunk, áztassuk be előtte néhány órára, vagy válasszunk gyors rizst). Ha megvagyunk, aprítsuk fel a hagymát és keverjük el a tejföllel, tegyünk bele még majorannát, sót, pirospaprikát és borsot is. Itt jóval több tejföl szükséges, mint az előző receptnél, mivel minden réteg közé ezt fogjuk tenni. Rétegezzük a következőképp: kelbimbó, tejföl, sajt, rizs, tejföl, sajt, kelbimbó, stb. Addig folytassuk, amíg tartanak az alapanyagok, majd zárjuk a sort sajttal. Süssük készre.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL