2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Globális felmelegedés: ki tehet róla?

Podmaniczky Dorottya

Könnyedén megfeledkezünk róla, hogy ez az ősz valahogy egyáltalán nem a megszokott borús, esős, és ködös napokról szól. A vénasszonyok nyara mintha igencsak megnyúlt volna, hogy a nyarat a lehető leglassabban búcsúztathassuk el. A jó időnek és a napsütésnek mindig lehet örülni, de vajon az ember okozza-e ezt a változást, vagy a bolygó éghajlata magától változik?

 

Amikor a Föld átlaghőmérséklete emelkedik, azt nevezzük globális felmelegedésnek. A kifejezést az éghajlatváltozási keretegyezmény az ember által okozott klímaváltozásra használja. Következménye az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérsékletének emelkedése.


Tény, hogy az elmúlt száz évben a Föld átlaghőmérséklete kb. 0,7-0,9 Celsius fokot emelkedett, és ennek üteme mára olyannyira felgyorsult, hogy évtizedenként átlagosan 0,2 fokot melegszik a hőmérséklet. Némelyik éghajlatváltozási modell pedig 2-4 fokos emelkedést jósol az elkövetkezendő száz éven belül, ezt pedig valószínűleg a civilizációnk által termelődő nagyjából évi 20-25 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátás generálja. Vagy mégsem?

A tudományos szervezetek többsége szerint az éghajlatváltozást az üvegházhatást növelő gázok – főleg a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid – koncentrációit növelő emberi tevékenység okozza, de az erdőirtás és a légiforgalom is erősen hozzájárul a káros folyamatoknak. A gázok nagy része a fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj, földgáz, stb.) elégetéséből keletkezik. Az ezzel foglalkozó tudományos tanulmányok többsége egybehangzóan emberi eredetű hatást mutatnak az utóbbi 30-50 év adataiban. Sőt, arra a következtetésre jutottak, hogy akár sokkal nagyobb felmelegedés is bekövetkezhetett volna, azonban az óceánok magas hő kapacitása miatt az efféle környezeti hatások csak hosszútávon mutatkoznak meg. Tehát az sem hozna látványos javulást, ha a koncentráció növekedése azonnal leállna. Egyedüli megoldásként a megújuló energiaforrások felhasználása lenne, mint a szél-, a nap-, a geotermikus-, a biogáz-, vagy az árapály energia. Az utóbbi időben viszonylag elterjedt ezeknek a forrásoknak a felhasználása, ám addig, amíg a fosszilis energiaforrások érdekcsoportjai uralják a világgazdaság legfelsőbb rétegeit, áttörő változásoknak nem leszünk tanúi.

A globális felmelegedés kutatóinak egy másik csoportja pontosan a téma ekkora népszerűsége miatt gyanakodnak a folyamat realitása felől. Úgy gondolják, hogy a tudományos élet tudatosan kizárja és félresöpri azokat a tanulmányokat, amelyek a jelenlegi éghajlatváltozás általánosan elfogadott okát megkérdőjelezik, sőt tagadják azt. Meggyőződésük, hogy a globális felmelegedést hirdető tudósok és politikusok csak egy hírnév- és pénzközpontú színjáték szereplői, akik csak riogatják és kihasználják a tudatlan tömeget. Először is azzal érvelnek, hogy a Föld kb. ötmilliárd éves létezése alatt rendszeresen átesett nagy éghajlatváltozásokon, amelyek teljes mértékben természetes folyamatok. Tektonikus mozgások, vulkanikus működések, vagy a világűrből jövő meteorok által mind-mind változott maga az éghajlat is. Megfontolandó ugyanakkor az a tény, hogy a Föld globális energiaforgalmának csak a 0,01 százaléka az emberi tevékenység által felszabaduló energia. Ez azonban rendkívül kevés ahhoz, hogy azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk a Föld éghajlatát befolyásolni.


A tudósok egy másik csoportja Christopher Moncktonnal az élen azt a nézetet vallja, hogy a globális felmelegedés igazából egy olyan természetes folyamat, amely a Föld létezésének évmilliói alatt megközelítőleg 100 ezer évente megtörténik. Állítják, hogy a megakadályozásán fáradozni felesleges, ugyanis mindenképp érezhető változásokat fogunk tapasztalni a közeljövőben.

De kinek az érdeke tagadni a globális felmelegedést?


- Egyértelműen a pénz beszél. A Brit Tudományos Akadémia például már háromszor felszólította az ExxonMobilt (a kőolajipar óriása), hogy ne támogassa a globális felmelegedést tagadókat. Állítják, hogy 2000 és 2005 között mintegy 17 milliárd dollárral szponzorálta az olyan kutatóintézeteket, akik magukat függetlennek és elfogulatlannak nevezve tagadták a globális felmelegedés problémáit, és ócsárolták az azokat kutató szakértőket.


- Köztudott, hogy egyik nagyvállalatnak, illetve az élén álló esetleges politikusnak sem anyagi érdeke, hogy a hagyományos energiafelhasználásról (szén, kőolaj) áttérjünk az alternatív megoldásokra. Az eredmény valószínűleg óriási gazdasági csőd lenne.
- Érdekes tény, hogy az USA-ban 1989-ben létrejött a Globális Klíma-koalíció, amely nyíltan felvette a harcot azokkal a szakemberekkel, akik a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Azonban a Globális Klíma-koalíció (GCC) – egyébként George Bushsal ez élen – 2002-ig bírta a harcot, jóllehet az őket támogató cégeknek igen hosszú sora volt (General Motors, Ford, Exxon, Shell…).

Egy szó, mint száz, a globális felmelegedés érezhető és látható, ugyanis elsősorban az élővilág és az emberiség szenvedi el tüneteit. Az átlaghőmérséklet egyértelműen növekszik, amely leglátványosabban a hegyek csúcsán (például a Kilimandzsáró jégsapkáján), illetve a sarkvidékek jégtábláinak csökkenésén láthatunk. Tény, hogy amikor egy terület éghajlata megváltozik, akkor az ott élő populáció is megváltozik. Ez a változás eredményezheti egyes fajok kihalását, de túlzott elszaporodásukat is – amely sok esetben ugyanannyira negatív jelenség, mint a kihalás.

Az élősködők esetében ez új betegségek kialakulását is jelentheti. Egy tanulmány például kimutatta, hogy 20 és 35 százalék közötti az esély arra, hogy 2050-re várhatóan 1103 állat- és növényfaj fog kihalni, mert képtelenek alkalmazkodni az éghajlatváltozás okozta körülményekhez.
Az emberiségre elsősorban a megnövekedett esőzések által elterjedt maláriát hordozó szúnyogok jelentenek veszélyt, ugyanis a felmelegedés hatására olyan területeken is megélnek majd, ahol eddig nem. Ez várható a Dengue-láz, a sárgaláz és az agyvelőgyulladás kórokozóira is.

 

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

9 módszer, hogy megszabadulj a kínzó fejfájástól

9 módszer, hogy megszabadulj a kínzó fejfájástól

Jelenleg sokan szenvednek fejfájástól, és ez bizony a mai rohanó életvitel miatt érthető is. Ez ugyanis egy természetes reakció a szervezet részéről. Ám annak ellenére, hogy természetes, mindenképpen kellemetlen. Az alábbi módszerek segítségével azonban könnyedén orvosolható a probléma.

Tovább »
Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

Honnan ismerszik meg a fejtörőgyilkos? Természetesen onnan, hogy valóságos zseni, akinek nem okoznak gondot a különböző vizuális vagy matematikai fejtörők, mert elképesztő intelligenciával és leleményességgel bír, így képes megoldani a feladatokat. Akár magadra ismertél, akár nem mernél rá megesküdni, érdemes neki veselkedni ennek a három izgalmas feladatnak!

Tovább »
Melyik gombot nyomnád meg, hogy jobbra forduljon az életed? - Megmutatja, milyen érzések hatnak rád!

Melyik gombot nyomnád meg, hogy jobbra forduljon az életed? - Megmutatja, milyen érzések hatnak rád!

A színeknek nagyon fontos szerepük van az életben, és nem véletlen az sem, hogy némelyik gyakrabban előfordul a környezetünkben. Ez a teszt nagy segítség lesz abban, hogy felismerd, milyen érzelmek hatása alatt állsz pillanatnyilag. A kérdés nem más, mint az, hogy ha tudnád, hogy valamelyik gomb megnyomása pozitív hatással lesz az életedre, melyiket választanád?

Tovább »

Kalkulátor

Természetes szexelixírek

Természetes afrodiziákumok, ha problémás a szexuális életed, akkor azért, ha rendben van, akkor pedig azért, hogy minőségi változást idézz elő benne. Válassz és élvezd a változást!

Még több kalkulátor »

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép