2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Globális felmelegedés: ki tehet róla?

Podmaniczky Dorottya

Könnyedén megfeledkezünk róla, hogy ez az ősz valahogy egyáltalán nem a megszokott borús, esős, és ködös napokról szól. A vénasszonyok nyara mintha igencsak megnyúlt volna, hogy a nyarat a lehető leglassabban búcsúztathassuk el. A jó időnek és a napsütésnek mindig lehet örülni, de vajon az ember okozza-e ezt a változást, vagy a bolygó éghajlata magától változik?

 

Amikor a Föld átlaghőmérséklete emelkedik, azt nevezzük globális felmelegedésnek. A kifejezést az éghajlatváltozási keretegyezmény az ember által okozott klímaváltozásra használja. Következménye az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérsékletének emelkedése.


Tény, hogy az elmúlt száz évben a Föld átlaghőmérséklete kb. 0,7-0,9 Celsius fokot emelkedett, és ennek üteme mára olyannyira felgyorsult, hogy évtizedenként átlagosan 0,2 fokot melegszik a hőmérséklet. Némelyik éghajlatváltozási modell pedig 2-4 fokos emelkedést jósol az elkövetkezendő száz éven belül, ezt pedig valószínűleg a civilizációnk által termelődő nagyjából évi 20-25 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátás generálja. Vagy mégsem?

A tudományos szervezetek többsége szerint az éghajlatváltozást az üvegházhatást növelő gázok – főleg a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid – koncentrációit növelő emberi tevékenység okozza, de az erdőirtás és a légiforgalom is erősen hozzájárul a káros folyamatoknak. A gázok nagy része a fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj, földgáz, stb.) elégetéséből keletkezik. Az ezzel foglalkozó tudományos tanulmányok többsége egybehangzóan emberi eredetű hatást mutatnak az utóbbi 30-50 év adataiban. Sőt, arra a következtetésre jutottak, hogy akár sokkal nagyobb felmelegedés is bekövetkezhetett volna, azonban az óceánok magas hő kapacitása miatt az efféle környezeti hatások csak hosszútávon mutatkoznak meg. Tehát az sem hozna látványos javulást, ha a koncentráció növekedése azonnal leállna. Egyedüli megoldásként a megújuló energiaforrások felhasználása lenne, mint a szél-, a nap-, a geotermikus-, a biogáz-, vagy az árapály energia. Az utóbbi időben viszonylag elterjedt ezeknek a forrásoknak a felhasználása, ám addig, amíg a fosszilis energiaforrások érdekcsoportjai uralják a világgazdaság legfelsőbb rétegeit, áttörő változásoknak nem leszünk tanúi.

A globális felmelegedés kutatóinak egy másik csoportja pontosan a téma ekkora népszerűsége miatt gyanakodnak a folyamat realitása felől. Úgy gondolják, hogy a tudományos élet tudatosan kizárja és félresöpri azokat a tanulmányokat, amelyek a jelenlegi éghajlatváltozás általánosan elfogadott okát megkérdőjelezik, sőt tagadják azt. Meggyőződésük, hogy a globális felmelegedést hirdető tudósok és politikusok csak egy hírnév- és pénzközpontú színjáték szereplői, akik csak riogatják és kihasználják a tudatlan tömeget. Először is azzal érvelnek, hogy a Föld kb. ötmilliárd éves létezése alatt rendszeresen átesett nagy éghajlatváltozásokon, amelyek teljes mértékben természetes folyamatok. Tektonikus mozgások, vulkanikus működések, vagy a világűrből jövő meteorok által mind-mind változott maga az éghajlat is. Megfontolandó ugyanakkor az a tény, hogy a Föld globális energiaforgalmának csak a 0,01 százaléka az emberi tevékenység által felszabaduló energia. Ez azonban rendkívül kevés ahhoz, hogy azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk a Föld éghajlatát befolyásolni.


A tudósok egy másik csoportja Christopher Moncktonnal az élen azt a nézetet vallja, hogy a globális felmelegedés igazából egy olyan természetes folyamat, amely a Föld létezésének évmilliói alatt megközelítőleg 100 ezer évente megtörténik. Állítják, hogy a megakadályozásán fáradozni felesleges, ugyanis mindenképp érezhető változásokat fogunk tapasztalni a közeljövőben.

De kinek az érdeke tagadni a globális felmelegedést?


- Egyértelműen a pénz beszél. A Brit Tudományos Akadémia például már háromszor felszólította az ExxonMobilt (a kőolajipar óriása), hogy ne támogassa a globális felmelegedést tagadókat. Állítják, hogy 2000 és 2005 között mintegy 17 milliárd dollárral szponzorálta az olyan kutatóintézeteket, akik magukat függetlennek és elfogulatlannak nevezve tagadták a globális felmelegedés problémáit, és ócsárolták az azokat kutató szakértőket.


- Köztudott, hogy egyik nagyvállalatnak, illetve az élén álló esetleges politikusnak sem anyagi érdeke, hogy a hagyományos energiafelhasználásról (szén, kőolaj) áttérjünk az alternatív megoldásokra. Az eredmény valószínűleg óriási gazdasági csőd lenne.
- Érdekes tény, hogy az USA-ban 1989-ben létrejött a Globális Klíma-koalíció, amely nyíltan felvette a harcot azokkal a szakemberekkel, akik a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Azonban a Globális Klíma-koalíció (GCC) – egyébként George Bushsal ez élen – 2002-ig bírta a harcot, jóllehet az őket támogató cégeknek igen hosszú sora volt (General Motors, Ford, Exxon, Shell…).

Egy szó, mint száz, a globális felmelegedés érezhető és látható, ugyanis elsősorban az élővilág és az emberiség szenvedi el tüneteit. Az átlaghőmérséklet egyértelműen növekszik, amely leglátványosabban a hegyek csúcsán (például a Kilimandzsáró jégsapkáján), illetve a sarkvidékek jégtábláinak csökkenésén láthatunk. Tény, hogy amikor egy terület éghajlata megváltozik, akkor az ott élő populáció is megváltozik. Ez a változás eredményezheti egyes fajok kihalását, de túlzott elszaporodásukat is – amely sok esetben ugyanannyira negatív jelenség, mint a kihalás.

Az élősködők esetében ez új betegségek kialakulását is jelentheti. Egy tanulmány például kimutatta, hogy 20 és 35 százalék közötti az esély arra, hogy 2050-re várhatóan 1103 állat- és növényfaj fog kihalni, mert képtelenek alkalmazkodni az éghajlatváltozás okozta körülményekhez.
Az emberiségre elsősorban a megnövekedett esőzések által elterjedt maláriát hordozó szúnyogok jelentenek veszélyt, ugyanis a felmelegedés hatására olyan területeken is megélnek majd, ahol eddig nem. Ez várható a Dengue-láz, a sárgaláz és az agyvelőgyulladás kórokozóira is.

 

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Gyerekkorunkban sokunknak volt földgömbje és imádtuk forgatni, nézegetni, miközben arról álmodoztuk, hogy felkeressük az összes helyet vagy legalábbis a kedvenc országainkat. De ha földgömböd tán nem is volt, akkor az iskolában a földrajz atlaszt lapozgatva ragadtak rád az országok, városok nevei és talán a formáik. Képes vagy felismerni az országokat úgy, hogy csak a körvonalukat látod?

Tovább »
Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Ezt a tesztet egy londoni pszichológuscsoport állította össze, melyben a Hold különböző színei szerint határozták meg az egyes személyiségtípusokat. Attól függően, hogy melyiket választod, megtudhatsz magadról néhány érdekes dolgot. Komoly felismerések lehetnek ezek. Felkészültél az igazság pillanatára? Akkor ne várj tovább, teszteld magad!

Tovább »
Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Bizonyára te is hallottál arról a misztikus és csodálatos szerelemről, amit az ikerláng szerelem képes adni. Talán már elszántan keresed is a másik feledet a világban, azt, akiből csak egy van. Ha egy csettintésre nem is varázsolhatja elő ez a mágia, de meghívhatja az életedbe, hogy mielőbb egymásra leljetek, hogy újra egyesüljetek és beteljesítsétek a sorsokat. Végezd el az ikerláng varázst, ha szeretnél mielőbb az egyetlen igaz szerelmeddel lenni!

Tovább »

Kalkulátor

Összeillesz a pároddal?

Add össze születési dátumotok számait egyesével, majd egyszerűsítsd egyjegyűre. Keresd ki a saját és a párod életszámát, és megtudod, mennyire lesz harmonikus a kapcsolatotok, illetve, milyen konfliktusok várhatók.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Pető Judit

Testtartás- és mozgás-szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Pető Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép