KÖZÉRZET

Mindennapi öngyógyító praktikák: az ízületi fájdalmak

Szerző:
Szabó Anna
Ma már nem csak az idősebb korosztályt érintik az ízületi panaszok, hanem sajnos egyre többünket. Ha időben felfedezed az elváltozások korai tüneteit, elkerülheted a későbbi állandó gyógyszerszedést, vagy akár a műtétet. Ha mégsem, a fájdalmak akkor is csökkenthetők, így a mozgás újra könnyeddé válhat.

 

Az ízületi gondokat összefoglaló, köznapi néven csak reumaként szoktuk emlegetni, pedig bizony több, mint száz válfaja van az ebbe a körbe tartozó betegségeknek. Ide sorolhatók az ízületi kopások, gyulladások, gerincpanaszok, a csontritkulás, a köszvény illetve más olyan betegségek, amelyeknek gyakori velejárói az efféle fájdalmak.


Melyek lehetnek a tünetek?


Ha már csak azt vetted észre, hogy reggel merevebbek az izmaid, ízületeid, sőt spontán is észlelsz hasonló és indokolatlan izom- és ízületi fájdalmakat, akkor érdemes gyanakodni, illetve gondold végig, hogy ezt megelőzően milyen más, addig szokatlan tüneteket tapasztaltál. Ugyanis előfordulhatnak olyan panaszok, melyeknek köze lehet mindehhez, és nem is gondoltad volna: bőrpír, duzzanat, éjszakai izzadás, mely korábban nem volt tapasztalható, de még hőemelkedés, sőt láz is.


Döntő tényező a táplálkozás


A tudósok bebizonyították, hogy a húsmentes vagy legalábbis lényegesen kevesebb húst tartalmazó táplálkozás sokat javíthat a már kialakult problémán. A kalciumbevitel miatt nem kell aggódnod, ha savanyított tejtermékekből pótolod azt, ilyenek a sovány sajtok, a joghurt, a kefir vagy a túró. Amennyiben ezek más okból kifolyólag tiltólistán vannak a számodra, vagy nem szereted őket, akkor még mindig ott vannak lehetőségként az olajos magvak, a tojáshéjpor, vagy a mák, vagy akár a magas százalékban felszívódó kalciumtabletták. Ez utóbbiak esetében ajánlott a táplálékkiegészítők közt keresgélni, efféle panaszokra a közértben is kapható pezsgőtabletták nem hoznak enyhülést.


Sokakban felmerül ilyenkor a hús elhagyása kapcsán, hogy a halról is le kell mondani? Nem, akár hetente 2-3 alkalommal is eheted, a benne lévő omega-3 zsírsavak jótékony hatása miatt. Ha nem vagy halimádó, az említett zsírsavakat olyan olajok segítségével is bejuttathatod a szervezetedbe, mint a búzacsíra, a repce- vagy a lenolaj.

Egy-két napos böjt is csodákra képes, hosszabb időn át tartó tisztítókúrát azonban csak orvosi utasításra illetve felügyelet alatt tarts, bőséges (2,5 – 3 liter) folyadékfogyasztás mellett. Ez utóbbi legyen gyógytea vagy ásványvíz. Gyógyteaként ajánlott többek közt a kamilla-, a körömvirág-, az orbáncfű-, a csalán-, az izlandi zuzmó-, a fűzfakéreg- és a nyárfa- és a gyermekláncfűtea. A nagyjából egy hónapos kúrák közt tarts szünetet és váltogasd a fajtákat.


A böjt alatt a szilárd táplálék lehet 80 dkg rizs négy étkezésre elosztva, almával vagy ananásszal kiegészítve, de lehet burgonyadiétát is tartani, amikor a nap folyamán egy kilogrammnyi héjában főtt krumplit fogyaszthatsz el, esetleg friss salátával körítve.


Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy másnap már mehet a tokaszalonna dobostortával, hanem bizony javasolt odafigyelni arra továbbra is, hogy mit eszel és arra is, hogy azt hogyan készíted el. Nem maradhatnak el a napi mennyiségből a zöldségek és gyümölcsök, lehetőleg frissen és nyersen, és ami még fontos: az étkezés elején rágcsál del ezeket, ugyanis ellenkező esetben (ha desszertként majszolod), akkor pangani kezdenek a gyomorban és erjedéses folyamatok indulnak el. Ha tudod, váltsd fel a kristálycukrot mézre vagy barnacukorra, az édességeket pedig aszalt gyümölcsökre. A teljes kiőrlésű pékáruk hasznosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni, íme egy újabb indok, hogy ha eddig nem tetted, akkor áttérj ezekre. Ha meleg ételre vágysz, a főzés helyett inkább csak párolj, és konzervek, félkész áruk helyett inkább igyekezz frissen készült ételeket enni.

Kezelés külsőleg


A tengeri sós fürdő kiváló fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással bír, de készíthetünk finom illóolajos fürdőt is széna-, fenyő- és eukaliptuszolajjal.


A rendszeres szaunázás, gőzfürdőzés segíti a méreganyagok bőrön keresztül történő távozását, így azokkal együtt a gyulladást kiváltó anyagok egy részétől is megszabadulhatsz.

A mozgás is sokat javíthat a gondokon, lehet az személyre szabott gyógytorna, de jóga, tánc, séta, kerékpározás vagy akár vízitorna is.


A most következő pakolások is mind enyhülést hozhatnak, csökkentik az esetlegesen kialakult gyulladást. Erre szolgálhat az iszap, vagy az agyagpakolás, de otthon is készíthetsz hasonlót túróból is: keverd el joghurttal vagy kefirrel, és éjszakára helyezd egy kendőbe téve az érintett területre. Akár melegen, akár hidegen is felrakhatod, ahogy jobban esik a számodra. A káposztalevél – kicsit megsodorva, mézzel megkenve – szintén hatásos lehet pakoláshoz.


A kipirosodott, szinte izzó ízületekre jólesően hathat a hideg, ezért jeges borogatást is tehetünk rá, de természetesen ezúttal nem hosszú időre. Ez segíthet abban, hogy mihamarabb megszűnjön a duzzanat és a gyulladás.


Gyógynövényekből készült dunsztkötéssel is támogathatjuk a gyógyulást: forró vízzel gőzöljünk meg árnikából, csalánból, nyírfából és fűzfakéregből készült keveréket, majd mikor már kissé kihűlt, néhány órára kössük az érintett ízületre.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL