KÖZÉRZET

Egy kis agykarbantartás senkinek sem árt!

Szerző:
Szabó Anna
A hőingadozás megviselhet minket szellemileg is, így fontos, tennünk azért, hogy agyban is toppon legyünk, és itt a mindennapi alkalmazkodásra gondolunk. Soha nem tudhatjuk, milyen új változással kell szembenéznünk, amihez szükségünk van egy kis kreativitásra vagy a memóriánkra. Nézzük, mik tartják szinten az agyunkat!

 

Mi a legélvezetesebb agyserkentő?

Mi más lenne, mint a szerelemből fakadó testi örömök? Az együttlét nemcsak csökkenti a stresszt és a szorongást, hanem segíti az agysejtek közötti kapcsolat létrejöttét, ezzel pedig magát a gondolkodást is. De hozzá hasonlóan bármilyen testmozgás segítségünkre lehet.


Ki gondolná, hogy serkentheti az agyunkat egy kis bor is? Pedig, így van! Jótékony hatásait már az ókorban is ismerték. Persze csak mértékkel, az ajánlott fogyasztás maximum heti 4-5 alkalommal egy pohár. Hisz a népi mondás is úgy tartja, hogy az első pohár az egészségé.


A csokoládé és a kakaó jótékony hatásairól sokat olvashatunk. És bizony köztük van az agyunk serkentése is, hiszen segít a vérellátásban, továbbá lassítja az agyműködés öregedéssel járó hanyatlását is. Még egy ok arra, hogy engedjünk a csábításnak!


Halak, diófélék, lenmag, olívaolaj


Mind-mind omega-3 zsírsavban gazdagok. Agyunk 60%-át pedig különböző zsírok építik fel, így egyes zsírok fogyasztása kifejezetten jó hatással van az agyműködésre. Az omega-3 zsírsavak hatására pedig javul az agysejtek közötti kommunikáció.

Elbutulás ellen? Játékok!

A különböző memóriajátékok, keresztrejtvények vagy a sudoku edzik a logikánkat. Szóval arra az esetre, ha unatkoznánk, legyen nálunk mindig egy rejtvény.


A nyugodtság és a kiegyensúlyozottság is fontos az agyműködés szempontjából, így nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő testtartásról. A meditációs ülésformában tudunk a legjobban gondolatainkra koncentrálni, kizárva ezzel a külső világot.

Számos praktika létezik arra az esetre, ha egy frissítő löketet szeretnénk adni agyunknak, mint pl. a szőlőcukor vagy a kávé. De néha elég csak egy délutáni alvás a kimerítő napok után!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL