KÖZÉRZET

Reálisan látod magad, vagy testképzavarod van?

Szerző:
Szabó Anna
Napjainkban nők életét határozza meg és befolyásolja a súlyuk. Sokan nem tudják megítélni magukat reálisan. A nagyobbik gond, hogy a testképzavar, mint betegség, nem csak a felnőtt társadalom komoly problémája, hanem egyre inkább a tini korosztály aggasztó jelensége is.

 

Magazinok és divatműsorok terelik igencsak rossz irányba a közízlést, és a legbefolyásolhatóbb korosztályt támadják meg, okozva ezzel maradandó károkat az önbecsülésben és a reális megítélésben.


Több kutatás kimutatta, hogy napjainkban átlagosan 10 megkérdezett nőből 8 nem tudta helyesen és reálisan megítélni saját magát. Pusztán a 10-ből 2-en tudták magukról, hogy hova is tartoznak valójában, és tudták magukat helyesen besorolni: molett, vékony, teltkarcsú, stb. Egy másik angol felmérés szerint, pedig a nők 56%-a teljesen elégedetlen a külsejével, 89%-uk pedig fogyni szeretne. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy csupán a nők egyetlen százaléka volt tökéletesen megelégedve a külsejével.

 

Mi is az, hogy testképzavar?

 


Olyan viselkedési zavarokat sorolunk ide, amelyekben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, és azt, hogy azzal kapcsolatban mi a normális. Minden igyekezetével azon van, hogy egy természetellenes ideálhoz hasonlítson és ennek érdekében az egészségre ártalmas szokásokat vesz fel. Jól láthatjuk tehát, hogy ebben az esetben megsérült az önértékelés.

 

Mi állhat a hátterében?

 


Természetesen a mániákus ideálkép elérése. Családi körülmények, sok esetben akár egy figyelem felhívás, magányosnak és elhanyagoltnak érzi magát a páciens, így rossz étkezési szokásokat vesz fel és rohamosan, többnyire látványosan romlik az állapota és a kinézete egyaránt.


Szociális viselkedések is jelentős szerepet játszatnak a betegség kialakulásában. A beteg túl sokat ad a közvélemény szavára és az alapján próbálja megítélni saját magát, nagyon sok esetben rosszul. De okozhatja traumatikus élmény, vagy önbizalom hiány, lázadás, tűntetés a normák ellen.

Bulimia, Anorexia


Mindkét betegség hozzájárulhat a testképzavar kialakulásához és fordítva: testképzavaros emberek beleshetnek az éheztetésbe (anorexia) vagy hánytatásba (bulimia). Mind két evési zavar rendkívül ártalmas és komoly szövődményekkel jár. A testképzavar már önmagában igen súlyos probléma, de ha ezek közül bármelyik is hozzá társul, hatalmas bajban van - mint testben, mint pszichében beteg – az alany.

 

Következményei

 


Nagyon súlyos következményekkel járhat és végződhet. Legdrasztikusabb esetben akár a beteg halálához is vezethet. Megterheli a szervezetet, a szervek a folyamatos káros étkezési zavar következményében nem megfelelően működnek. A mentális, pszichés én is sérül a folyamatos stressz hatására. A probléma leküzdéséhez leggyakrabban orvosi segítség szükséges. A szervezet a rendellenes táplálkozás következtében egy ideig még képes a normál működésre, de tartós állapot fennállása esetén, maga is el kezd rendellenesen reagálni.

 

Tegyél ellene! Vedd észre a bajt!

 


Nem szabad félvállról venni a testképzavart, mert valóban komoly betegség, ami akármennyire is meglepő, de a férfitársadalomban is legalább annyira jelen van, mint a nőknél. Törekedjünk az egészségre. Táplálkozunk helyesen és sportoljunk sokat. Sporttal több mentális és nem mentális betegség leküzdhető. Heti háromszori testmozgás jótékonyan hat egész szervezetünkre. Mi diktáljuk a divatot és ne a divat diktáljon minket!

 

 

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL