2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Reálisan látod magad, vagy testképzavarod van?

Soós Edit

Napjainkban nők életét határozza meg és befolyásolja a súlyuk. Sokan nem tudják megítélni magukat reálisan. A nagyobbik gond, hogy a testképzavar, mint betegség, nem csak a felnőtt társadalom komoly problémája, hanem egyre inkább a tini korosztály aggasztó jelensége is.

 

Magazinok és divatműsorok terelik igencsak rossz irányba a közízlést, és a legbefolyásolhatóbb korosztályt támadják meg, okozva ezzel maradandó károkat az önbecsülésben és a reális megítélésben.


Több kutatás kimutatta, hogy napjainkban átlagosan 10 megkérdezett nőből 8 nem tudta helyesen és reálisan megítélni saját magát. Pusztán a 10-ből 2-en tudták magukról, hogy hova is tartoznak valójában, és tudták magukat helyesen besorolni: molett, vékony, teltkarcsú, stb. Egy másik angol felmérés szerint, pedig a nők 56%-a teljesen elégedetlen a külsejével, 89%-uk pedig fogyni szeretne. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy csupán a nők egyetlen százaléka volt tökéletesen megelégedve a külsejével.


Mi is az, hogy testképzavar?


Olyan viselkedési zavarokat sorolunk ide, amelyekben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, és azt, hogy azzal kapcsolatban mi a normális. Minden igyekezetével azon van, hogy egy természetellenes ideálhoz hasonlítson és ennek érdekében az egészségre ártalmas szokásokat vesz fel. Jól láthatjuk tehát, hogy ebben az esetben megsérült az önértékelés.


Mi állhat a hátterében?


Természetesen a mániákus ideálkép elérése. Családi körülmények, sok esetben akár egy figyelem felhívás, magányosnak és elhanyagoltnak érzi magát a páciens, így rossz étkezési szokásokat vesz fel és rohamosan, többnyire látványosan romlik az állapota és a kinézete egyaránt.


Szociális viselkedések is jelentős szerepet játszatnak a betegség kialakulásában. A beteg túl sokat ad a közvélemény szavára és az alapján próbálja megítélni saját magát, nagyon sok esetben rosszul. De okozhatja traumatikus élmény, vagy önbizalom hiány, lázadás, tűntetés a normák ellen.

Bulimia, Anorexia


Mindkét betegség hozzájárulhat a testképzavar kialakulásához és fordítva: testképzavaros emberek beleshetnek az éheztetésbe (anorexia) vagy hánytatásba (bulimia). Mind két evési zavar rendkívül ártalmas és komoly szövődményekkel jár. A testképzavar már önmagában igen súlyos probléma, de ha ezek közül bármelyik is hozzá társul, hatalmas bajban van - mint testben, mint pszichében beteg – az alany.


Következményei


Nagyon súlyos következményekkel járhat és végződhet. Legdrasztikusabb esetben akár a beteg halálához is vezethet. Megterheli a szervezetet, a szervek a folyamatos káros étkezési zavar következményében nem megfelelően működnek. A mentális, pszichés én is sérül a folyamatos stressz hatására. A probléma leküzdéséhez leggyakrabban orvosi segítség szükséges. A szervezet a rendellenes táplálkozás következtében egy ideig még képes a normál működésre, de tartós állapot fennállása esetén, maga is el kezd rendellenesen reagálni.


Tegyél ellene! Vedd észre a bajt!


Nem szabad félvállról venni a testképzavart, mert valóban komoly betegség, ami akármennyire is meglepő, de a férfitársadalomban is legalább annyira jelen van, mint a nőknél. Törekedjünk az egészségre. Táplálkozunk helyesen és sportoljunk sokat. Sporttal több mentális és nem mentális betegség leküzdhető. Heti háromszori testmozgás jótékonyan hat egész szervezetünkre. Mi diktáljuk a divatot és ne a divat diktáljon minket!

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb írásainkról, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Gyerekkorunkban sokunknak volt földgömbje és imádtuk forgatni, nézegetni, miközben arról álmodoztuk, hogy felkeressük az összes helyet vagy legalábbis a kedvenc országainkat. De ha földgömböd tán nem is volt, akkor az iskolában a földrajz atlaszt lapozgatva ragadtak rád az országok, városok nevei és talán a formáik. Képes vagy felismerni az országokat úgy, hogy csak a körvonalukat látod?

Tovább »
Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Ezt a tesztet egy londoni pszichológuscsoport állította össze, melyben a Hold különböző színei szerint határozták meg az egyes személyiségtípusokat. Attól függően, hogy melyiket választod, megtudhatsz magadról néhány érdekes dolgot. Komoly felismerések lehetnek ezek. Felkészültél az igazság pillanatára? Akkor ne várj tovább, teszteld magad!

Tovább »
Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Bizonyára te is hallottál arról a misztikus és csodálatos szerelemről, amit az ikerláng szerelem képes adni. Talán már elszántan keresed is a másik feledet a világban, azt, akiből csak egy van. Ha egy csettintésre nem is varázsolhatja elő ez a mágia, de meghívhatja az életedbe, hogy mielőbb egymásra leljetek, hogy újra egyesüljetek és beteljesítsétek a sorsokat. Végezd el az ikerláng varázst, ha szeretnél mielőbb az egyetlen igaz szerelmeddel lenni!

Tovább »

Kalkulátor

Hajápolási 1 x 1

Ahhoz, hogy hajadról megfelelően tudj gondoskodni, ismerned kell annak természetét és állapotát, hogy egyedi igényeinek eleget tehess. Észre kell venned a problémákat, hogy megfelelő hatékonysággal léphess fel ellene.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Ariella

Spirituális tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Ariella

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép