2018. április 25. - Márk
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. április 25. - Márk
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Reálisan látod magad, vagy testképzavarod van?

Soós Edit

Napjainkban nők életét határozza meg és befolyásolja a súlyuk. Sokan nem tudják megítélni magukat reálisan. A nagyobbik gond, hogy a testképzavar, mint betegség, nem csak a felnőtt társadalom komoly problémája, hanem egyre inkább a tini korosztály aggasztó jelensége is.

 

Magazinok és divatműsorok terelik igencsak rossz irányba a közízlést, és a legbefolyásolhatóbb korosztályt támadják meg, okozva ezzel maradandó károkat az önbecsülésben és a reális megítélésben.


Több kutatás kimutatta, hogy napjainkban átlagosan 10 megkérdezett nőből 8 nem tudta helyesen és reálisan megítélni saját magát. Pusztán a 10-ből 2-en tudták magukról, hogy hova is tartoznak valójában, és tudták magukat helyesen besorolni: molett, vékony, teltkarcsú, stb. Egy másik angol felmérés szerint, pedig a nők 56%-a teljesen elégedetlen a külsejével, 89%-uk pedig fogyni szeretne. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy csupán a nők egyetlen százaléka volt tökéletesen megelégedve a külsejével.


Mi is az, hogy testképzavar?


Olyan viselkedési zavarokat sorolunk ide, amelyekben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, és azt, hogy azzal kapcsolatban mi a normális. Minden igyekezetével azon van, hogy egy természetellenes ideálhoz hasonlítson és ennek érdekében az egészségre ártalmas szokásokat vesz fel. Jól láthatjuk tehát, hogy ebben az esetben megsérült az önértékelés.


Mi állhat a hátterében?


Természetesen a mániákus ideálkép elérése. Családi körülmények, sok esetben akár egy figyelem felhívás, magányosnak és elhanyagoltnak érzi magát a páciens, így rossz étkezési szokásokat vesz fel és rohamosan, többnyire látványosan romlik az állapota és a kinézete egyaránt.


Szociális viselkedések is jelentős szerepet játszatnak a betegség kialakulásában. A beteg túl sokat ad a közvélemény szavára és az alapján próbálja megítélni saját magát, nagyon sok esetben rosszul. De okozhatja traumatikus élmény, vagy önbizalom hiány, lázadás, tűntetés a normák ellen.

Bulimia, Anorexia


Mindkét betegség hozzájárulhat a testképzavar kialakulásához és fordítva: testképzavaros emberek beleshetnek az éheztetésbe (anorexia) vagy hánytatásba (bulimia). Mind két evési zavar rendkívül ártalmas és komoly szövődményekkel jár. A testképzavar már önmagában igen súlyos probléma, de ha ezek közül bármelyik is hozzá társul, hatalmas bajban van - mint testben, mint pszichében beteg – az alany.


Következményei


Nagyon súlyos következményekkel járhat és végződhet. Legdrasztikusabb esetben akár a beteg halálához is vezethet. Megterheli a szervezetet, a szervek a folyamatos káros étkezési zavar következményében nem megfelelően működnek. A mentális, pszichés én is sérül a folyamatos stressz hatására. A probléma leküzdéséhez leggyakrabban orvosi segítség szükséges. A szervezet a rendellenes táplálkozás következtében egy ideig még képes a normál működésre, de tartós állapot fennállása esetén, maga is el kezd rendellenesen reagálni.


Tegyél ellene! Vedd észre a bajt!


Nem szabad félvállról venni a testképzavart, mert valóban komoly betegség, ami akármennyire is meglepő, de a férfitársadalomban is legalább annyira jelen van, mint a nőknél. Törekedjünk az egészségre. Táplálkozunk helyesen és sportoljunk sokat. Sporttal több mentális és nem mentális betegség leküzdhető. Heti háromszori testmozgás jótékonyan hat egész szervezetünkre. Mi diktáljuk a divatot és ne a divat diktáljon minket!

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb írásainkról, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mi vezethet hosszútávon szakításhoz a csillagjegyeknél? - Tudd meg, mi öli meg a kapcsolatotokat!

Mi vezethet hosszútávon szakításhoz a csillagjegyeknél? - Tudd meg, mi öli meg a kapcsolatotokat!

A kapcsolatok néha egészen apró dolgokon múlnak. Elég lenne egy-két dolgon változtatni, egy picikét alakítani a viselkedésünkön vagy a dolgokhoz való hozzáállásunkhoz és nem mennének tönkre a viszonyaink vagy legalábbis nem táncolnánk annyit egymás idegein. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal elérheted, hogy ne akaszd ki a kedvesedet és ne következzen be a szakítás! De mit kell ehhez tenned? Kattints a párod csillagjegyére és megtudod!

Tovább »
8 módja annak, hogy elfelejtsd a viszonzatlan szerelmet - Felejtsd el, ha nem szeret!

8 módja annak, hogy elfelejtsd a viszonzatlan szerelmet - Felejtsd el, ha nem szeret!

A legszebb dolog beleszeretni valakibe, de csak akkor, ha az érzések viszonzásra találnak. A viszonzatlan szerelem veszélyes betegséggé válhat, ami csökkenti az önbecsülést, és olyan érzést kelt, mintha nem érdemelnénk meg a boldogságot. Ha te is ebben a cipőben jársz, ne aggódj, van rá gyógymód. Ki kell szeretned belőle, hogy újra szabad lélek lehess.

Tovább »
Várnak rád az év egyik legmágikusabb napján, április 30-án Beltane angyalai, hogy segíthessenek!

Várnak rád az év egyik legmágikusabb napján, április 30-án Beltane angyalai, hogy segíthessenek!

Április 30-a éjjelén kezdődik és május elsejéig tart az ősi ír-kelta druida tűzfesztivál, ahol a szerelmet, a termékenységet, az életet, a boldogságot ünnepelik, így akár e tekintetben Te is segítségül hívhatod az angyalokat, akik megadják neked mindazt, amire vágysz! Ne hagyd ki az év egyik legmágikusabb napját, amikor is várnak rád az angyalok, hogy segíthessenek!

Tovább »

Kalkulátor

Hajszépítő trükkök

Van, amikor semmit nem tudsz kezdeni a hajaddal: fénytelen, rálapul a fejedre, vagy egyszerűen össze-vissza áll. A lényeg, hogy ilyenkor se veszítsd el a fejedet, az alábbi trükkökkel villámgyorsan megzabolázhatod tincseidet.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Maya jósnő

Angyalkártya jós

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Maya jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép