2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Reálisan látod magad, vagy testképzavarod van?

Soós Edit

Napjainkban nők életét határozza meg és befolyásolja a súlyuk. Sokan nem tudják megítélni magukat reálisan. A nagyobbik gond, hogy a testképzavar, mint betegség, nem csak a felnőtt társadalom komoly problémája, hanem egyre inkább a tini korosztály aggasztó jelensége is.

 

Magazinok és divatműsorok terelik igencsak rossz irányba a közízlést, és a legbefolyásolhatóbb korosztályt támadják meg, okozva ezzel maradandó károkat az önbecsülésben és a reális megítélésben.


Több kutatás kimutatta, hogy napjainkban átlagosan 10 megkérdezett nőből 8 nem tudta helyesen és reálisan megítélni saját magát. Pusztán a 10-ből 2-en tudták magukról, hogy hova is tartoznak valójában, és tudták magukat helyesen besorolni: molett, vékony, teltkarcsú, stb. Egy másik angol felmérés szerint, pedig a nők 56%-a teljesen elégedetlen a külsejével, 89%-uk pedig fogyni szeretne. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy csupán a nők egyetlen százaléka volt tökéletesen megelégedve a külsejével.


Mi is az, hogy testképzavar?


Olyan viselkedési zavarokat sorolunk ide, amelyekben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, és azt, hogy azzal kapcsolatban mi a normális. Minden igyekezetével azon van, hogy egy természetellenes ideálhoz hasonlítson és ennek érdekében az egészségre ártalmas szokásokat vesz fel. Jól láthatjuk tehát, hogy ebben az esetben megsérült az önértékelés.


Mi állhat a hátterében?


Természetesen a mániákus ideálkép elérése. Családi körülmények, sok esetben akár egy figyelem felhívás, magányosnak és elhanyagoltnak érzi magát a páciens, így rossz étkezési szokásokat vesz fel és rohamosan, többnyire látványosan romlik az állapota és a kinézete egyaránt.


Szociális viselkedések is jelentős szerepet játszatnak a betegség kialakulásában. A beteg túl sokat ad a közvélemény szavára és az alapján próbálja megítélni saját magát, nagyon sok esetben rosszul. De okozhatja traumatikus élmény, vagy önbizalom hiány, lázadás, tűntetés a normák ellen.

Bulimia, Anorexia


Mindkét betegség hozzájárulhat a testképzavar kialakulásához és fordítva: testképzavaros emberek beleshetnek az éheztetésbe (anorexia) vagy hánytatásba (bulimia). Mind két evési zavar rendkívül ártalmas és komoly szövődményekkel jár. A testképzavar már önmagában igen súlyos probléma, de ha ezek közül bármelyik is hozzá társul, hatalmas bajban van - mint testben, mint pszichében beteg – az alany.


Következményei


Nagyon súlyos következményekkel járhat és végződhet. Legdrasztikusabb esetben akár a beteg halálához is vezethet. Megterheli a szervezetet, a szervek a folyamatos káros étkezési zavar következményében nem megfelelően működnek. A mentális, pszichés én is sérül a folyamatos stressz hatására. A probléma leküzdéséhez leggyakrabban orvosi segítség szükséges. A szervezet a rendellenes táplálkozás következtében egy ideig még képes a normál működésre, de tartós állapot fennállása esetén, maga is el kezd rendellenesen reagálni.


Tegyél ellene! Vedd észre a bajt!


Nem szabad félvállról venni a testképzavart, mert valóban komoly betegség, ami akármennyire is meglepő, de a férfitársadalomban is legalább annyira jelen van, mint a nőknél. Törekedjünk az egészségre. Táplálkozunk helyesen és sportoljunk sokat. Sporttal több mentális és nem mentális betegség leküzdhető. Heti háromszori testmozgás jótékonyan hat egész szervezetünkre. Mi diktáljuk a divatot és ne a divat diktáljon minket!

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb írásainkról, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Napi Tarot - Kedd

Napi Tarot - Kedd

A Tarot mai üzenete: "A Szerencsekerék annak a mozgásnak a jelképe, amely az egyik oldalon felemel, a másikon a mélybe taszít."

Tovább »
A keddi nap angyalüzenete

A keddi nap angyalüzenete

Angyalaink mai útmutatása: "Elismerően méltányoljuk azt a fejlődésedet, amit abban értél el, hogy megemlékeztél a szeretetről napi tevékenységeid során. Kristály tisztán látjuk, hogy szeretettel teli gondolataid, érzéseid és cselekedeteid révén mekkorára nőtt hozzájárulásod a világ fejlődéséhez."

Tovább »
A napi jóslat Számodra - Kedd

A napi jóslat Számodra - Kedd

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned.

Tovább »

Kalkulátor

Meditációs technikák

A meditáció megnyugtatja a testet, a lelket, és ellazít. És ha még nyugodt, csendes környezet is párosul hozzá, akkor igazi kikapcsolódást nyújt. Válaszd ki, melyik típusú meditációs technikára van jelenleg szükséged, és máris kipróbálhatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép