GYERMEK

Este jó, este jó - avagy fürdetés könnyek nélkül

Szerző:
Szabó Anna
A kicsik általában imádnak pancsolni, mégis előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva mégiscsak sírásba fullad az esti fürdés, vagy már akkor menekülésre fogná csemeténk a dolgot, amikor közeledünk a fürdőszoba felé. Az alábbi módszerek segíthetnek eloszlatni az esetleges félelmeket, zavaró tényezőket.

 

Először is: legyen elég idő


Mint minden más tevékenység esetében, a kapkodás, rohanás ilyenkor sem szerencsés. Teremtsük meg a kellő időt, ehhez nem kell mást végiggondolni, minthogy mikor szeretnénk, hogy csemeténk elaludjon, ehhez képest számoljunk vissza nagyjából egy órát. Ebbe belefér a fürdés, az öltözés, a mese és egy kis beszélgetés még elalvás előtt. Ha hajmosást is tervezünk, nyilván ez az idő kitolódik, pláne a hosszú hajú kislányoknál. Amennyiben mindenre kényelmesen jut idő, úgy nem kell sürgetnünk és leszünk még véletlenül sem türelmetlenek vele, ami egyik előidézője lehet annak a problémának, hogy nyűg legyen a fürdés.


Későn értetek haza? Az esti rituálé ekkor se maradjon el, még ha kicsit rövidített változatban is, hiszen a kicsik életében az állandóság, a megszokott napirend az egyik legfontosabb tényező. Nem beszélve arról, hogy az esti pancsolás a nap levezető tevékenysége, ami előkészíti az esti elcsendesedést, elalvást.

Babakádból a nagy kádba


Vannak olyan gyerekek, akiket először megrémít a felnőtt kád, annak mérete és a megszokottnál nagyobb vízmennyiség. Ha nagyon fél, megtehetjük, hogy a fokozatosság elvét követve átmenetileg beletesszük a kiskádat a nagyba, hogy szokja annak látványát.


Készítsünk mindent előre a kezünk ügyébe, és térdeljünk le mellé. Kapcsoljunk ki ilyenkor, ne foglalkozzunk mással, a telefont se vegyük fel, és ami a leglényegesebb: egy pillanatra se hagyjuk magára a kicsit. Érdemes ilyenkor – ha lehetőség van rá - annak a szülőnek fürdetni, akit a kicsi aznap kevesebbet látott: már ettől is nagyobb kedve lesz a pancsoláshoz.


Biztonsági okokból tegyünk a kád aljára egy textilpelenkát, törölközőt vagy csúszásgátlót, ráadásul így növeljük a gyermek biztonságérzetét is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy – ha eléri – egy 2 éves gyermek is meg tudja nyitni a csapot. Ezen felül a csöpögés vagy a forró víz okozta kellemetlenség elkerülése végett ajánlatos egy mosdókesztyűvel vagy ruhával befedni ilyenkor a csapot.


Vegyünk közösen pancsolós játékokat és játékbábhoz hasonlító mosdókesztyűt, és már a használatukat megelőzve ecsetelgessük, milyen jó is lesz ezekkel a játék és a fürdés. Nálunk annak idején egy külön erre a célra vásárolt kisebb homokozókészlet is nagy sikert aratott, imádták a kicsik lapátolni és „szitálni” a vizet. Az úszószemüveg is remek ötlet lehet.

A csemeték nagyon szeretik a habot, így a nekik szánt habfürdő se maradjon ki az esti programból, remekül el lehet játszani vele, sőt buborékot is fújhatunk neki. Tegyünk a tenyerünkre egy pici fürdetőt, vizezzük meg, majd csövet formázva a kezünkből fújjunk át rajta. Azért nem árt tudni, hogy ha a gyermekünk ekcémás vagy nagyon száraz a bőre, akkor a habfürdő használata nem javasolt.


Tisztálkodás közben folyamatosan kommentáljuk, hogy éppen mit csinálunk, milyen testrésze kerül sorra, és kérdezgessük is a kicsit, hogy mutassa meg a fülét, hol a térde, stb. Így fokozatosan megtanulja a testrészeit is, és megmosni is azokat. Abban a korszakban, amikor már majd mindent egyedül akar csinálni – úgy 2 és fél – 3 éves kor körül – biztosan meg is szeretné próbálni. Igaz ez a fogmosásra is, sőt minden másra is. Azért miután lecsutakolta magát, megmosta a fogacskáit, mi is tisztítsuk meg még egyszer a biztonság kedvéért. A szappan és a habfürdő maradványait is távolítsuk el teljesen, hogy megelőzzük az esetleges bőrirritációt.

Hajmosás könnyek nélkül


Ami szinte mindig probléma, hogy a sampon könnyen belekerül a kicsi szemébe, és ha ez többször is előfordul, úgy természetesen már a hajmosás gondolatától is viszolyogni fog a gyermek. Így ami az első, hogy könnymentes samponnal tisztítsuk a haját, a felnőtteknek szánt készítmény amúgy sem igazodik az ő fejbőréhez.


Fontos, hogy minden mozzanat előtt szóljunk neki, hogy mi fog következni, és mire jó a sampon és a balzsam.


Öblítéskor kisebb csemeténél az is megnyugtató lehet, ha nem a zuhanyból, hanem kis vödörből zúdítjuk a fejére a vizet. Egyrészt mert így szakaszos az öblítés, másrészt meg az ő kis játékát használjuk, így nagyobb lehet a biztonságérzete. Erre a célra kitalált arcvédőt is használhatunk, mely garantáltan megvédi attól, hogy víz kerüljön a szemébe.


Ami a hajszárítót illeti, nem kell tartanunk attól, hogy megijed tőle, hiszen számos más hanghoz is hozzászokhatott már a füle. Inkább csak a hirtelen zajok azok, amik félelmet kelthetnek, ezért mindig szóljunk neki, mielőtt megkezdjük a szárítást.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL