KÖZÉRZET

Gerincproblémák kezelése, megelőzése

Szerző:
Szabó Anna
A fejlett országok felnőtt lakosságának 80%-a legalább egyszer orvoshoz fordul gerincpanaszok miatt. Ezek elsődleges oka a tartáshiba, vagyis a gerincoszlop fiziológiai eltérése. Ez adódhat rossz testtartásból, kötőszöveti vagy izomgyengeségből. Szomorú tendencia, hogy ez egyre több gyermeknél is egyre gyakoribb probléma.

 

A mozgásszervi problémák népbetegséggé válásában szerepet játszik felgyorsult világunk, az elkényelmesedett életvitel, ami sok esetben stresszel és kevés mozgással jár. Az emberek sokat dolgoznak, nincs elég idejük magukra, és a problémák hamarabb jelentkeznek, mint várnánk.


Megelőzés


A legfontosabb mindenekelőtt a megelőzés, felismerni azt, hogy hogyan tehetünk még a probléma keletkezése előtt az ellen. A rendszeres testmozgás, testedzés és megfelelő táplálkozás fontos, ahogy szinte minden egészségmegőrzéssel kapcsolatos dologban. Gerincünk egészsége a hosszú és aktív élet egyik záloga. Izmaink karbantartása pedig amiatt fontos, hogy a gerincet támogassuk, mivel a megfelelő tartáshoz izmaink is hozzájárulnak. A beállt, kemény izomcsoportok megágyaznak a gerincbetegségeknek, ugyanúgy, ahogy az eltunyult, elernyedt izmok is.

Fontos hogy leküzdjük a stresszt, a feszültségeket, odafigyeljünk a tartásunkra, tornázzunk, mozgassuk át rendszeresen izmainkat, és akár időközönként masszázsra is eljárjunk. A szűrővizsgálatok ugyanúgy fontosak, hiszen azzal idejében kiszűrhetjük a problémát, és visszafordíthatjuk a folyamatokat.

A gerincproblémák kialakulásához nagyon sok minden vezethet. Kiskorban kiszűrhető már a gerincferdülés, amivel ha idejében kezdenek el foglalkozni, megelőzhetőek a későbbi súlyosabb betegségek. A rendszeres gyógytorna - amit nem feltétlenül kell minden esetben végig gyógytornásszal végezni, hiszen ha megtanuljuk rendesen végezni a gyakorlatokat akár otthon is csinálhatjuk önállóan – helyreállíthatja és karbantarthatja gerincünket és izmainkat.

 

A lúdtalp is viszonylag korán kiszűrhető rendellenességek közé tartozik, viszont, ha nem figyelünk rá oda és nem kezdjük el idejében kezelni, különböző gerinc- és mozgásszervi betegségekhez vezethet, amik az életminőséget is ronthatják. Mindegyik probléma jelentkezése esetén fontos, hogy felkeressük háziorvosunkat, mivel a fájdalom, vagy eltérések kiszűréséhez az orvosi szakértelem elengedhetetlen.


Fontos! Fájdalom jelentkezése esetén mindenképp menjünk orvoshoz, mivel az már utalhat súlyosabb problémára is.

Gyógytorna

Gyógytornával, nem csak a megelőzés lehetséges, hanem a rehabilitáció is. A gerincproblémák, fájdalmak többsége, a lúdtalp, a nyaki gerinc betegségei, vagy bármilyen mozgásszervi problémák tünetmentessé tehetőek vele. Regenerálja az izmokat, helyreállítja a megfelelő tartásukat és erősíti azokat, így a gerinc tartása is jobb lesz, hiszen az izmok újra megfelelően fogják tartani azt.

Az általában nem nehéz feladatok, bárki számára elvégezhetőek, könnyedén. Az elején azért fontos szakemberhez fordulni, hogy a megfelelő gyakorlatsorral kezdjük a kezelést. Magunktól ne álljunk neki, nehogy fokozzuk a problémát. A gyógytornász minden esetben tudni fogja, milyen gyakorlatok elvégzése a szükséges az adott probléma kezeléséhez.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL