SZÉPSÉG

Rózsás ragyogás

Szerző:
Szabó Anna
A rózsát az örök szerelem és az istenek virágának tartják, mely a hiedelem szerint Vénusz könnyeiből és Ámor nevetéséből született. A több, mint 15 millió éve nyíló virág szépségében te is osztozhatsz, hiszen hatóanyagai jót tesznek a bőrödnek, a hajadnak és a közérzetednek is.

 

Készíts rózsavizet!


Végy egy csészényi erős illatú rózsaszirmot, szórd kétszeres mennyiségű forralt vízbe, majd üvegedénybe öntve hagyd állni két napig. Eközben amikor csak eszedbe jut, kevergesd meg. Ha letelt a két nap, onnantól tárold hűtőben.

És hogy mire használhatod?

• Szemeid felfrissítésére: márts bele 1-1 vattapamacsot, és a szemhéjadra helyezve pihenj le legalább negyedórára.

• Ha a bőrödet szeretnéd tonizálni, akkor a rózsavíz erre is kiváló. Nyugodtan használhatod bármilyen bőrtípusra, akár gyulladt felületre is. Önmagában is hatásos, de dúsíthatod is a következőképpen: egy-egy kiskanálnyi rózsavizet és olívaolajat kevergess el egy evőkanálnyi tejfölben, majd egy vattapamacsot belemártva kenegesd át vele az arcodat.

• Puha és sima lehet a kezed, miután átmasszíroztad egy finom rózsás-mézes kézkrémmel. Ehhez nem kell más, mint méz és rózsavíz 1:1 arányú keveréke, melyet úgy készíthetsz el, hogy a mézet forró gőz felett felmelegíted és lassanként hozzáadod a rózsavizet. Töltsd ezután üvegedénybe a krémet.

• A fürdővízbe téve igazi kényeztetésben lehet részed, kiváltképp, ha közben vízzel hígítva el is kortyolgatsz belőle egy keveset.

• Lakásod is finom illatban fürödhet, ha néhányszor a levegőbe spriccelsz belőle.

A csodás rózsaolaj

A bőröd garantáltan meghálálja, ha rózsaolajat tartalmazó kozmetikumokkal táplálod. Kiváló fertőtlenítő és nyugtató hatású, valamint véd a környezeti ártalmaktól. Akár fiatalító szérumnak is nevezhetnénk, mivel felturbózza a sejtek regenerálódását, kisimítja az apró ráncokat, feltölti a barázdákat.

A rózsafajok közül a vadrózsából nyerhető a legtöbb tápanyagot rejtő olaj. A többitől eltérően ez esetben nem a szirmok rejtik a csodát, hanem a csipkebogyó magvai. Az esetleg kialakult pattanások eltüntetésében is remekül helytáll: az arcbőr üde, tiszta és szó szerint rózsás lesz.

• Tonizálásra úgy használd, hogy cseppents négyet három evőkanálnyi szénsavmentes ásványvízbe, majd vattakorong segítségével törölgesd át vele az arcodat.

• Ha a fürdődet Kleopátra módjára szeretnéd élvezni, adj 5 csepp rózsaolajat ugyanennyi evőkanál tejhez vagy tejszínhez, és a keveréket öntsd a vízbe. Remekül ellazít, kikapcsol ez a mennyei fürdő, emellett bársonyos bőrrel léphetsz ki utána a kádból.

• Nofreteté szerint önts 3 liter tejet a fürdővízhez, melyben előzőleg elkevertél egy kevés mézet és pár csepp szantálfa- illetve rózsaolajat.

• Egy semleges testápolót vagy patikában kapható bőrtáplálót is hatékonyabbá tesz a rózsaolaj, nem beszélve arról, hogy ha egy ilyen krémmel reggel bekened magad, egész nap finom rózsaillat leng majd körül.

• Masszázsolajként is remekül használható, pláne, ha vegyíted más, szintén értékes olajokkal, íme, egy példa: keverj el 6 kávéskanál grépfrútmag-olajban 6 csepp levendulaolajat és 2-2 csepp rózsaolajat és jázminolajat. Használat előtt melegítsd fel.

A szirmok és levelek ereje


Kleopátra szépségápolási szokásainak alapját a rózsaszirmok képezték. Telis-tele szórták a hálószobáját, az ágyát, de még a szamártejes fürdőjét is eme becses virág szirmaival. Ezen tippjeit te is alkalmazhatod, talán az előbb említett szamártejet leszámítva.

Megnyugtatja és kisimítja a megviselt bőrödet a következő kényeztetés. Vigyél fel az arcodra, nyakadra és a dekoltázsodra valamilyen semleges krémet, majd szórd be rózsaszirmokkal ezeket a területeket. Pihenj le 20-30 percre, szinte megújul a bőröd utána.


A hajad is újra energiával telt és fényes lesz, ha a rózsa hatóanyagait szívhatja magába. Este tegyél fel forrni fél liter desztillált vizet és főzz benne két maréknyi rózsalevelet, úgy 20 percig. Reggel szűrd le, majd adj hozzá két evőkanálnyi mézet, melyben előzőleg elkevertél egy kiskanálnyi glicerint. Öntsd az egészet egy üvegedénybe, rázd jól össze és masszírozd be hajmosás után, akár a balzsamot. Nem kell kiöblíteni. Néhány használat után már észrevehető lesz a ragyogó változás.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL