KÖZÉRZET

Tuti tippek az őszi mélabú ellen

Szerző:
Szabó Anna
Az időjárás egyre szomorúbb, fázósak, sötétek a reggelek és az esték, de mindez nem ok arra, hogy te is búskomor legyél. Meglátod, könnyedén megbirkózhatsz a rossz hangulattal, fáradtsággal csupán a természet erejének és házi gyógymódoknak köszönhetően.

 


Légy friss és üde!


Folyton fáradtnak érzed magad? Könnyen lehet, hogy vashiány áll a dolog hátterében. Fogyassz magas C-vitamintartalmú zöldségeket és gyümölcsöket (citrusfélék, paprika, káposzta), szóját és teljes értékű gabonát. A halak és a vörös húsok is hasznosak ilyenkor. Ha rendszeres kávé- és teaivó vagy, a napi adagod semmiképp se legyen több 3 csészénél.


A feketetea a tekintetedre is frissítőleg hat, ha vattapamacsokat mártasz bele, vagy a teafiltert úgy, ahogy van, a lehunyt szemeidre borítva lazítasz egy kicsit, legalább tíz percet.

Fontos tényező lehet a levegő páratartalma is, ugyanis megfigyelték, hogy ahol ez az érték magasabb, ott éberebbek és hatékonyabbak a dolgozók, vagy az ott élők. Nem is kell e célra készüléket venni, elég egy nedves lepedő, amit a radiátorra borítasz, vagy néhány edény a fűtőtesten, és máris kellemesebb lesz a levegő. Különösen élénkítő hatása lesz, ha levendulát, édesköményt és koriandert is teszel a vízzel teli edénybe. A párolgással egy időben kellemes illat tölti majd meg a szobát.


A kakukkfüves fürdő remekül élénkíti a vérkeringést. Áztass tíz percen át egy liter, forrásban lévő vízben 10 dekányit a gyógynövényből, majd miután leszűrted, add a fürdővízhez.


A meleg is jót tesz, így használjuk ki például azt is, hogy ha főzés után még meleg a tűzhely. Hajoljunk fölé és élvezzük a kellemes meleget, mely éberebbé is tesz. A nem túl forró fokozaton működő hajszárító is hasznos lehet, ha feszült, fáradt testrészeinkre irányítjuk a belőle áradó hőt. Nyakunknak, vállunknak, lábainknak különösen kellemes lesz majd. A nap melegét infralámpával is pótolhatjuk, mellyel sugározzuk be az arcunkat és a hátunkat egyaránt. Ez a fény a feszültséget is oldja.

A koncentrációért


A lábmasszázs nemcsak jólesik, de kiválóan élénkít is. Masszírozd át erőteljes mozdulatokkal a bokádat és a lábfejedet, majd a lábujjakat és a talpadat. Öt perc és a szellemi fáradtságnak nyoma sem marad!


A mély lélegzetvételek is csodát művelhetnek. Fogj az egyik kezedbe egy vattacsomót, majd nyújtsd ki a karodat mellmagasságban. Próbáld lefújni a nyitott tenyeredről puha pamacsot. Ismételd meg hússzor.


Rágózz! Japán orvosok kísérleteik során megállapították, hogy a rágás csökkenti a stresszt és javítja memóriát. Ha naponta rágózol, gondolj a fogaid épségére is, így inkább válassz cukormenteset.

Azért, hogy jobb kedvre derülj


Grimaszolj a tükör előtt: vágj vicces arcokat, mereszd ki a szemed, fújd fel az arcod, húzgáld a szádat, stb. Ha van gyermek is, vagy hasonlóan gyermeklelkű a családban, baráti körben, egész biztosan szívesen csatlakozik a mókához, és nemcsak te derülsz jobb kedvre, de ő is, illetve a környezeted is.

És ha már úgyis a tükör előtt ülsz, illetve ültök, fesd ki magad vagy pingáljátok ki egymást. De most nem az lesz a lényeg, hogy szép legyél és a végzet asszonya, inkább az legyen a cél, hogy minél színesebb maszkot készítsetek, akár indián törzsfőnökre vagy éppen bohócra akartok hasonlítani, mindegy is, tegyétek, ami az eszetekbe jut. A nevetés természetesen ilyenkor is garantált.


Használd a tudatalattid! Furcsa lehet első olvasásra, de határozd el, hogy most félórán át csak és kizárólag kellemetlen, rossz dolgokra fogsz gondolni. Az a trükk, hogy az elméd ezt nem fogja sokáig kibírni, így újra csupa kellemes emlék, gondolat tölti el és persze fel az agyad.


Masszírozd a hasad: nyomkodd meg a köldököd alatti területet körbe-körbe haladva, a mutató- és a hüvelyujjaddal. Pár perc múlva már érezni fogod a hatást.


Táncolj! Egyedül is megteheted, de ha van a közeledben olyan, akit szívesen bevonnál - a párodat, a gyermekedet, az unokádat, vagy akár a szomszéd nénit - akkor rajta! Biztosan vannak olyan dalok, amiket ha meghallasz, rögtön táncolhatnékod támad. Vagy ha egyszerűen csak ellazulni vágysz, feltöltődni, akkor hallgass arra alkalmas zenét, a lényeg, hogy pozitív érzések töltsenek el a hallatán.

Ha kedveled az illóolajokat, cseppents az aromalámpádba citromolajat vagy rózsaolajat, és lélegezd be jó mélyen.


Igyál rendszeresen orbáncfűteát. Ehhez csészénként forrázz le egy evőkanálnyit és hagyd állni negyedórát. Szűrd le és kortyolgasd.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL