LELKIPATIKA

További stresszcsökkentő stratégiák

Szerző:
Szabó Anna
Nagyon sok stresszoldó módszer létezik. Nekünk csak az a feladatunk, hogy felismerjük, és kiválasszuk azt, amelyik a legmegfelelőbb számunkra. Van azonban néhány, amelynek kiemelkedően pozitív hatása van.
Játék, társasági élet

Soha ne jusson eszedbe, hogy értéktelen időpocsékolásnak tekintsd a szabadidőt! Amikor csak teheted, keress társaságot, beszélgess, ebédelj emberekkel - és ha lehet, ne mindig ugyanazokkal a már régen ismert egyénekkel: somszédokkal, munkatársakkal. Próbálj közeledni olyan emberekhez, akik képesek meghökkentő, az átlagostól eltérő szempontokra felhívni figyelmedet. A politika, a legújabb divat, egy felkapott film, vagy könyv megvitatása egy társaságban kiváló stresszoldó.



Nevess gyakran!

A nevetés az egyik legjobb stresszoldó! Keresd az alkalmat, amikor kiengedheted magadból a gőzt, és bolondozhatsz. Legyél minél többet együtt olyanokkal, akik megnevettetnek. Vagy legalább nézz vígjátékot a televizióban, és olvass szórakoztató könyveket.



Az időbeosztás

Törekedj mindig arra, hogy időbeosztásod a lehető legrugalmasabb, és legnyitottabb legyen! Ez megteremti a lehetőségét annak, hogy az esetleges „váratlanul felbukkanó” helyzeteket is gond nélkül képes legyél megoldani. Az idő értékes, mint a pénz. Ne herdáld hát el azzal, hogy mindenkinek megpróbálsz megfelelni, mert ez lehetetlen.



Írj listát!

A stressz kezelésében nagyon fontos szerephez jut a biztonságérzet. Ha úgy érezzük, hogy mi irányítjuk az eseményeket, az hihetetlenül jó érzéssel tölt el. Éppen ezért érdemes listát írni a teendőinkről, és fontossági sorrendet felállítani. Ezzel ugyanis a legkomolyabbnak tűnő problémákat is képesek leszünk átlátható, kisebb darabokra bontani. Ezáltal sokkal könnyebben birkózunk meg a feladatokkal, és kézben is tudjuk tartani dolgainkat. Arról nem is beszélve, hogy milyen gyönyör tölt el bennünket, amikor valamit lehúzhatunk a listánkról.



Soha ne halogass!

Zaklatott életünkbe a lehető legkevesebb olyan dolgot szabad csak beengedni, amely további stresszel és idegeskedéssel járhat. Ha csak néhányat is ki tudunk iktatni, már nyert ügyünk van, hiszen máris nyugodtabban telhetnek napjaink. Talán te is megfigyelted már magadon, hogy a legkellemetlenebb dolgok mindig eszedbe jutnak. Ez ellen egyetlen védekezési mód van: szabadulj meg tőlük – azaz légy túl rajtuk minél előbb! A kínos ügyeket igyekezz minél hamarabb elintézni! Például a befizetetlen csekkeket sem tanácsos sokáig halmozni. Ha túl vagy rajtuk, már sokkal jobban fogod érezni magad.



Időnként egy kis szünet

Ha egy kis lazítást tervezel be a napirendedbe, elejét veheted annak, hogy túlhajtsd magad. Ezzel rávezetheted magad arra, hogy a pihenést ugyanolyan komolyan vedd, mint a munkát. Próbálj tehát tudatosan törekedni arra, hogy a legkeményebb munkáid közepette is rendszeresen tarts egy kis szünetet.


Lassan járj, tovább érsz!

Lassíts! Feladataidat is csak úgy tudod megfelelően ellátni, ha megfelelő időt szánsz rájuk. A hajszoltság leginkább megszokás dolga. Erre az életmódra nagyon könnyű rászokni, de sokkal nehezebb leállni róla. Ráadásul töméntelen sok fáradtsággal, és stresszel jár.



Mondj nemet a pótszerekre!

Soha, de soha ne menekülj pótszerekhez! Az emberek nagyon gyakran nyúlnak alkoholhoz, pirulákhoz, és nem utolsó sorban kábítószerhez, remélve ezzel a mihamarabbi stresszoldást. Pedig ezek csak rövid időre képesek enyhíteni azt, a rossz érzések okát nem képesek megszüntetni. A valódi problémát tehát nem oldják meg, viszont hosszú távon csak ellened dolgoznak!



Ne légy dühös!

Próbálj gátat szabni negatív érzelmeidnek, tartózkodj attól, hogy másokról rosszakat mondj! Ja valakiben a rosszat látjuk, akkor azzal még rá is kapcsolódunk az általunk megbélyegzett tulajdonságaira, és saját magunkban is felélesztjük ezeket a negatív érzéseket. Negatív és durva megjegyzésekre mi magunk is, és a másik személy is feszültséggel, görccsel, agresszióval reagál.



A megfelelő helyzetértékelés

Az igazán sikeres védekezés záloga a megfelelő hozzáállás. Ez pedig nagy mértékben függ attól, hogy mennyire tudunk a valósággal összhangban gondolkodni. Ha megtaláljuk életünk legfontosabb kérdéseire a válaszokat, akkor képesek leszünk helyesen kielégíteni lelki szükségleteinket. És ez a stresszmentes élet fő alappillére.



Dióhéjban

A stressz feloldása növeli az életerőnket és javítja egészségi állapotunkat. Fiatalabbnak nézünk ki, és jobban érezzük magunkat tőle. Ezenkívül kreatívabbá, sikeresebbét tesz, és jobb lesz a kapcsolatunk másokkal.


Folytatjuk!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL