2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Egy eszkimó falu rejtélyes eltűnése

Hajdu Noémi

Még nincs száz éve annak a rejtélyes esetnek, amikor is egy teljes falu lakossága vált köddé a kanadai Angikuni-tó partján. Eszkimó férfiak, nők, öregek és gyerekek, összesen kétezer ember. A kunyhók tűzhelyeiben még parázslott a tűz, a háziállatok karámjaikban voltak, a kutyákat kikötötték, de az emberek mind egy szálig eltűntek. Azóta sem derült fény a rejtélyre.

 

Az inuitok, alentok és más eszkimó népcsoportok sok évezreddel ezelőtt birtokba vették a messzi északon a sarkvidéki területet, ahol azóta is élik mindennapjaikat. Szoros kapcsolatban a környezettel, a fenntartható fejlődés irányelvét követve kevesebb természeti erőforrást használnak fel, mint amennyi közben újratermelődik.


A kalandos életet élő prémvadász, Joe LaBelle jó viszonyt ápolt a 2000 lakosú eszkimó faluval, az Angikuni-tó (Kanada) partján. Szőrmét szállított nekik, cserébe ők élelemmel látták el és gyakran töltött náluk teljes napokat is. Jól ismerte őket, kölcsönösen nagyra tartották és kedvelték egymást. Ha valaki, ő aztán tudta, milyen nehéz az élet a rettenetes hidegben. Ezúttal is, mint mindig, szánját jó előre megpakolta prémekkel.


Látogatása azonban ezúttal nem úgy sikerült, ahogy várta. Ahogy közeledett a falu felé, különös érzés kerítette hatalmába és maga sem tudta megmondani, miért, de baljós előérzete támadt. A falubeliek kutyái máskor már messziről üdvözölték az övéit, de most egy vakkantás sem hallatszott a falu felől. Embereket sem látott mozogni a kunyhók között – csak a szokatlan csend mindenhol.


Joe azonban nem ijedt meg könnyen a saját árnyékától. A sok, vadonban töltött magányos év megedzette. Hótalpakat csatolt, kutyáit kikötötte, és elindult, hogy körülnézzen a faluban, megkeresse eszkimó barátait.


Amit látott, annyira hihetetlen volt, hogy először nem hitt a szemének. A faluban egy lélek sem volt. Nem látott vadászokat, nem talált nőket, gyermekeket, de még az öregek és betegek is mind egy szálig eltűntek. Joe gondolkodóba esett. Elképzelhetőnek tartotta ugyan, hogy a férfiak mind elmentek vadászni, bár ilyenkor nem hagyják magukra a nőket, az időseket és a gyerekeket, de hogy az egész falu eltűnjön?!


Vagy talán vadállatok támadtak a falura és mindenkit megöltek? De Joe nem talált sehol egy csepp vért, és nem voltak holtteste sem. Az egyik kunyhóban még volt egy kevés meleg hamu, és a felette lévő edényből elforrt a leves. Egy másik kunyhóban félig kész kabátot talált, amelybe bele volt szúrva a tű, mintha készítője varrás közben tette volna le a ruhadarabot.


Esetleg menekülniük kellett valami elől? Abban a pillanatban ez tűnt a legkézenfekvőbb magyarázatnak, egészen addig, amíg Joe bele nem botlott az első kutya hó alatt heverő tetemébe. A szerencsétlen állat éhen halt, társaival együtt, tetemüket pedig lassan belepte a hó.


A prémvadász bátor ember volt, elhatározta, hogy az éjszakát a faluban tölti, majd másnap reggel elmegy segítséget kérni. Visszaérkezve Churchillbe jelentést tett a Hegyi Csendőrségnél, és egy egységükkel elindultak vissza a faluba. A különítményesek ugyanúgy a fejüket vakarták, ahogy a prémvadász is. Emberi nyomokat nem találtak, ezért töprengeni kezdtek, mi történhetett. Azt ugyanis valamennyien kizártnak tartották, hogy az egész falu ilyen hirtelen elköltözött volna. A vastagabb és melegebb ruházatok mind a kunyhókban voltak. Ha a férfiak vadászni mentek, ők valóban csak a könnyebb ruházatot vitték magukkal, de a nők és gyermekek is eltűntek, őket pedig biztosan nem hagyták volna meleg ruha nélkül utazni.


Ekkor az egyik csendőr megemlítette az egyik ésszerűnek látszó indokot, a medvetámadás ötletét. Csakhogy az éhen pusztult kutyák mind ki voltak kötve. Amennyiben egy vadállat támad a falura, minden gazda azonnal eloldozta volna az ebeket, fegyvereiket mind kézbe vették volna, a nőket és gyermekeket pedig biztonságos helyre menekítik. Ráadásul a támadásnak semmi nyoma nem volt. Akárhogy törték a fejüket, hiába keresték őket még sokáig, nem akadtak az inuitok nyomára.


Az egyetlen használható magyarázatot Armand Laurent, francia-kanadai farmer adta. A férfi a fiaival együtt szintén a tóparton lakott, nem messze a falutól. Amikor a csendőrség kikérdezte, tud-e valamit az ügyről, Armand megemlítette, hogy egyik nap, kora délután (nem sokkal azelőtt, hogy LaBelle érkezése előtt) valami 'fényes, ragyogó repülő tárgyat' láttak a falu fölött. Talán UFÓ-k vitték el a falu lakosait?


A rejtély legkülönösebb és legkevésbé megmagyarázható része a temetőben került felfedezésre: amikor egy tisztviselő javaslatára megvizsgálták a sírokat, egyikben sem találtak emberi maradványokat. Nemcsak az élők, de a holtak is nyomtalanul eltűntek.

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Gyerekkorunkban sokunknak volt földgömbje és imádtuk forgatni, nézegetni, miközben arról álmodoztuk, hogy felkeressük az összes helyet vagy legalábbis a kedvenc országainkat. De ha földgömböd tán nem is volt, akkor az iskolában a földrajz atlaszt lapozgatva ragadtak rád az országok, városok nevei és talán a formáik. Képes vagy felismerni az országokat úgy, hogy csak a körvonalukat látod?

Tovább »
Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Ezt a tesztet egy londoni pszichológuscsoport állította össze, melyben a Hold különböző színei szerint határozták meg az egyes személyiségtípusokat. Attól függően, hogy melyiket választod, megtudhatsz magadról néhány érdekes dolgot. Komoly felismerések lehetnek ezek. Felkészültél az igazság pillanatára? Akkor ne várj tovább, teszteld magad!

Tovább »
Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Bizonyára te is hallottál arról a misztikus és csodálatos szerelemről, amit az ikerláng szerelem képes adni. Talán már elszántan keresed is a másik feledet a világban, azt, akiből csak egy van. Ha egy csettintésre nem is varázsolhatja elő ez a mágia, de meghívhatja az életedbe, hogy mielőbb egymásra leljetek, hogy újra egyesüljetek és beteljesítsétek a sorsokat. Végezd el az ikerláng varázst, ha szeretnél mielőbb az egyetlen igaz szerelmeddel lenni!

Tovább »

Kalkulátor

Illóolajok kalendáriuma

Nem muszáj egyből a gyógyszeres szekrényhez nyúlni, ha fáj valamid, emésztési problémáid vannak, vagy egyszerűen csak nyugtalan vagy. Néhány csepp illóolaj csodákra képes, hidd el!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Olajos Erika

Betegség-szimbólumok szakértője

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Olajos Erika

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép