KÖZÉRZET

Plasztikai műtét után gyógyulj oxigénnel

Szerző:
Szabó Anna
A hiperbár oxigénterápia nemcsak felgyorsítja a plasztikai beavatkozások utáni felépülési időt, de segít a mellékhatások – például a fertőzések – elkerülésében, és az eredmény tökéletessé tételében is.

 

Bármilyen típusú plasztikai műtétről legyen is szó, van néhány közös tényező. Ilyenek például a műtét után fellépő zúzódások, duzzanatok, a megmaradó hegek, illetve az esetleges mellékhatások, amikkel számolni kell. Fontos szempont továbbá a felépülési idő, hiszen a páciensek szeretnének minél előbb túllenni a műtét okozta kellemetlenségeken, és visszatérni normál életvitelükhöz, napirendjükhöz.

Márpedig aki átesett már ilyen műtéten jól tudja, hogy a beavatkozások zöménél igenis nagy figyelmet kell szentelni a felépülési folyamatnak, a sebek, varratok megfelelő kezelésének, az érintett terület utógondozásának, hiszen a várt eredmény csakis így érhető el.

Éppen műtét utáni kellemetlensége kiküszöbölésére, a teljes gyógyulási folyamat felgyorsítására ajánlott a hiperbár oxigénterápia (HBOT) használata a kozmetikai beavatkozások után. „A hiperbár oxigénterápia számos olyan pozitív hatással rendelkezik, ami segít a plasztikai műtétek utáni gyógyulásban. A kezelés ugyanis nemcsak lerövidíti a felépülési időt, de segít a mellékhatások kiküszöbölésében és a végeredmény tökéletesítésében is” – mondja Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Amerikában bevált szokás, hogy a különböző kozmetikai beavatkozások után a plasztikai sebészek hiperbár oxigénterápiára küldik a pácienst, hiszen az ő érdekük is, hogy a beteg mielőbb túllegyen a felépülési perióduson, és minél elégedettebb legyen a végeredménnyel.”

A HBOT, az oxigén természetes gyógyító hatását felhasználva, több oldalról támogatja a felépülési folyamatot. Alapvetően extra adag oxigént juttat a sejtekhez, amivel felgyorsítja azok regenerációját, így a műtét által érintett területek sokkal gyorsabban gyógyulnak. Másrészt, az oxigén antibakteriális hatásának köszönhetően segít az esetlegesen fellépő fertőzések elkerülésében. A terápia ezeken kívül csökkenti az ilyen műtétek természetes velejárójaként kialakuló duzzanatot, véraláfutásokat, gyulladást is és mérsékli a fájdalmat. Ezek után már csupán ráadás, hogy a kezelésnek köszönhetően sokkal jobban eltűnnek a műtéti hegek.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.


A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi gyulladások és sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások és műtétek után, besugárzás utáni bőr vagy lágyrész károsodás esetében, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), belső fül eredetű halláscsökkenés és fülzúgás kezelésére, valamint stroke miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.
Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. által működtetett Hiperbár Centrum nyújt orvosi hiperbár oxigén terápiás kezelést. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.


További információk: www.baromedical.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL