KÖZÉRZET

Mindennapi öngyógyító praktikák: A fejfájás

Szerző:
Szabó Anna
Téged is kínoz időnként fejfájás, netán migrén? Ha nem szeretnél azonnal gyógyszerek után kapkodni, érdemes elolvasnod az alábbi összeállítást, így természetes úton is enyhítheted a kialakult problémákat.

 

Illóolajos enyhítők


Kiváló ellenszer lehet a borsmenta olaja, melyből pár cseppet 1 kanál olívaolajba téve dörzsölj szét a halántékodon. Legjobb, ha ezután lehetőséged van lepihenni egy órára, vagy vegyél egy relaxáló hatású fürdőt. Ez utóbbit citromfű vagy levendulaolajjal is dúsíthatod, így könnyű alvásban lehet utána részed. Friss gyümölcslé vagy joghurt fogyasztásával fejezd be a lazítást.


És ha már bedörzsölés: a tarkótájék masszírozása orbáncfűolajjal vagy citromlével szintén beválhat. A kamilla, az eukaliptusz, a majoranna, a rozmaring és a rózsa olaja is enyhülést hozhat.


A borsmenta teaként fogyasztva is hatásos, ha 1:2 arányban fűzfakéreggel társítod. A keverékből egy teáskanálnyira lesz szükséged, melyet forrázz le és miután kihűlt és leszűrted, fogyaszd el a nap folyamán több részletben. Több bögrével is nyugodtan elkortyolhatsz belőle, ha nagyon makacsnak bizonyul a fájdalom. A fűzfakéreghez kapszula formájában is hozzájuthatsz, de jó, ha tudod, hogy az aszpirinéhez hasonló hatása van, így a gyomrot és a bélrendszert ily módon megbolygathatja.
Ezért inkább a teáját fogyaszd, ha lehet, vagy fürdő gyanánt alkalmazd a következőképpen: forrázz le belőle egy maréknyit egy liter vízzel, majd miután állni hagytad egy órát, add a kád vizéhez. Amennyiben a fejfájásodat láz is kíséri, úgy ez a módszer még inkább szerencsésnek bizonyulhat.


Bedörzsölheted a halántékodat a következő tinktúrával is: négy teáskanálnyi citromfüvet önts le 1 dl vodkával és miután meleg helyen pihent úgy két hétig, szűrd le. Olyan üvegben tárold, amely légmentesen lezárható és sötét színű.


Borogatások


Levendulát és kakukkfüvet márts ecetbe, majd tedd a homlokodra illetve a tarkódra. Felmelegítve, pamutzacskóba vagy gézbe téve is elkészítheted a borogatást.
Ugyanerre a két tájékra tehetsz akár friss uborkahéjat vagy citromhéjat is (a fehér részét távolítsd el).


Gyógyteák és más innivalók


A rendszeres és elegendő (napi 2, de inkább 3 liter!) folyadék fogyasztása kiemelkedően fontos, víz vagy gyógytea formájában.


A gyógyteák közül a cickafark és a csalán főzete javasolt, de kipróbálhatod a gyöngymentát, az indás útifüvet vagy a porcsint is. A rozmaring teája is segíthet: egy liter vízhez egy kb. 10 centis ágat válassz.


Igaz, hogy nagyon kellemetlen az íze, de ugyanakkor kiváló gyógymód a pár csepp citromlével dúsított feketekávé. Magas vérnyomással és szívritmuszavarral küzdőknek azonban nem ajánljuk.


Ha rendszeresen migrénes fejfájás kerít a hatalmába, akkor egy pohár vízben keverj el fél kávéskanálnyi gyömbérport és egy teáskanálnyi mézet, és idd meg. Négyóránként ismételd, de nem kell minden nap, csak amikor fáj a fejed. Megoldás lehet a friss, reszelt gyömbér fogyasztása is, ha szereted. Egyszerre két kávéskanálnyi elég belőle. Vagy kapszula formájában is hozzájuthatsz, ha úgy kellemesebb a számodra. Fájdalom esetén napi egy grammot vegyél be. Nincs ugyan ismert mellékhatása, de epeköves panaszok esetén inkább folyamodj más módszerhez.


A gyömbér hatása fokozható kurkumával is: 1-1 teáskanálnyit keverj el belőlük egy pohár limonádéban.

Finom vitaminkoktéllal is elvághatod a fájdalmat, ha összeturmixolsz egy kis darab gyömbért, egy kisebb petrezselyemgyökeret, 6-8 káposztalevelet, fél kilogramm sárgarépát, és 1-2 almát. Iszogasd meg a nap folyamán, 4-5 részletben.


Ivókúraként a petrezselyem kiváló ellenszer - főleg napokig tartó migrén esetén -, ha reggelente éhgyomorra megiszol egy gyűszűnyit belőle.


Hasonlóképp kúraszerűen fogyassz kamillateát, levendulateát, citromfűteát és kankalinvirág-teát 1 hónapon keresztül úgy, hogy 3 naponta váltogatod a fajtákat.

Edd vagy ne edd


Ha valamit kerülni kell fejfájás esetén, az a stressz, az alkohol, a tojás, a csokoládé és a sajt, ugyanis fokozhatják a fájdalmat.


Halat, grízt és rizst is csak nagyon kevesen fogyassz.


Szereted a mandulát? Akkor jó hírünk van: 10-15 szem elropogtatása teljesen megszüntetheti a fájdalmat.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL