GYERMEK

Lendülj formába szülés után!

Szerző:
Szabó Anna
Ahányan vagyunk, annyifélék, igaz ez a 9 hónap alatt bekövetkezett testsúlygyarapodásra is. Arra szeretnénk ötleteket adni, hogy miként szerezd vissza minél hamarabb és minél hatékonyabban korábbi alakodat, de persze, nem 1 hét alatt és nem olyan drasztikus módon, ahogy a celebeknél szokás.

 


Nem csak a bomba alak miatt fontos a torna

 

Fontos, hogy méhünk visszanyerhesse korábbi állapotát és a medencealap gyakorlataival megelőzzük annak süllyedését. A várandósság ideje alatt megnyúlt hasizmoknak vissza kell alakulniuk. A medence is támogatásra szorul, nem beszélve a lábakban folyó véráramlásról és az anyagcsere-folyamatokról, melyek többnyire lelassulnak a kilenc hónap alatt.


Az tény, hogy minél hamarabb megkezdjük a mozgást már a gyermekágyi időszak alatt, annál hamarabb sikerélményünk lehet. Természetesen minden ilyesmit csak az ésszerűség keretein belül, és orvosunk tanácsait figyelembe véve végezzünk.


Ha a terhesség előtti időszakban illetve az alatt nem tornáztál, edzettél rendszeresen, akkor különösen legyél óvatos. Ne most tűzd ki célul, hogy 1-2 hónap alatt visszaszerzed hőn visszavágyott alakodat, melyet lehet, hogy még a várandósságod előtt sem birtokoltál. Amennyiben kismamaként is mozogtál, akkor is kerüld az első három hónapban az olyan testedzéseket, amelyek a medencealap izmait túlterhelnék. Ilyenek az ugráló gyakorlatok, a lebegőülés, a labdajátékok, a teniszezés, a lovaglás, de még a kocogás is. Természetesen az edzőterem gépeit is hanyagold, még akkor is, ha korábban testépítő voltál.

Szakíts rá időt, még ha nehéz is!


Nyilvánvaló, hogy a pelenkázás, a szoptatás, a főzőcske és egyéb házimunka mellett örül az ember lánya, ha sikerül kialakítani a napirendet, és némi szusszanásra is futja. A legtöbb friss anyuka - még ha van is segítsége - nem sűrűn unatkozik, még ha a kívülállók számára néha olybá tűnik is.


A legügyesebben megtervezett napirendet is átírhatja a baba, és lehet, hogy az alvásidejére betervezett tornád csak negyedórányira sikerül, de annyi baj legyen. A legkevesebb mozgás is több a semminél, és ha már mondjuk úgyis a karodba vetted a picit, hogy megnyugtasd, improvizálj és csinálj vele együtt néhány gyakorlatot.

Ha komolyan a fejedbe vetted, hogy mindennap teszel ezért valamit, akkor ha kell, kelj fel korábban, vagy kérd meg a párodat, vagy más családtagot, hogy azalatt a fél-1 óra alatt figyeljen a babára vagy lássa el, amíg te egy kis edzéssel kikapcsolódsz. Felfrissülsz, jobban érzed majd magad, és ha javul a közérzeted, az a kicsire és a környezetedre is jó hatással lesz, hiszen kevésbé leszel kimerült, nyűgös illetve türelmetlen.

De mégis milyen mozgást végezhetek?


A napi séta alkalmával is kereshetsz lehetőséget a testmozgásra. Ha babakocsival indultok útnak, egy parkban megállva is végezhetsz akár guggolásokat, lábemeléseket. Egyre elterjedtebb már hazánkban is a szabadtéri, akár felnőtt játszóteres edzés, így nem feltétlenül kell arra számítanod, hogy egyesek furcsán néznek rád. Amennyiben mégis, ne törődj vele. Az egészséged, a közérzeted sokkal többet ér, mint vadidegenek pillantásai.


A kengurus gyaloglás is hasznos lehet, csak magadra csatolod, benne a plusz kilókat jelentő bébivel, és irány a séta. A baba is örülni fog neki: a közelségednek, a friss levegőnek és a zötykölődésnek egyaránt.


Megoldás lehet, ha keresel a környéken egy baba-mama torna foglalkozást, melyre el tudtok járni. Ilyenkor a kicsivel együtt is végezhettek gyakorlatokat, ezek között számos olyan van, melyet a közös tevékenység folytán a baba is nagyon fog élvezni, és a köztetek kialakult kötődést is mélyíti.

Ha nincs kedved vagy módod csoportos órákon részt venni, tornázz otthon. Remek jóga vagy pilates dvd-k közül válogathatsz, és megkönnyítheti a dolgod, ha előre érdeklődsz más anyukáktól illetve fórumokon, hogy kinek melyik vált be.
Ha már nagyobb a kicsi, és a bicikli gyermekülésében is remekül elvan, akkor a rendszeres kerékpározás mindkettőtöknek élvezetes lehet, és hát a kerekezés kiváló edzésforma, mint tudjuk.

Plusz 3 alapgyakorlat

A medence megfeszítése az egyik legfontosabb és legalapvetőbb gyakorlat, és amelyhez nem kell sem külön eszköz, sem külön kiszakított idő. Bárhol, bármikor megteheted, akár ülsz vagy állsz, de még járás közben is. Tégy úgy, mint amikor már nagyon sürgős mehetnéked van a mosdóba, és le kell küzdened a vizelési ingert. Feszítsd meg, tartsd több másodpercig, majd engedd el a medenceizmokat, és ismételgesd folyamatosan a gyakorlatot. Közben figyelj a légzésedre, mely maradjon nyugodt és egyenletes.
A hanyatt fekvésben végzett pedálozó mozdulatok – miközben a térdeket jól behajlítod - remekül élénkítik a vérkeringést és a lábizmokat is erősítik.


Szintén hanyatt fekve, behajlított lábakkal emeld meg a medencédet, miközben a farizmaid is megfeszülnek. Végy egy nagy levegőt, tartsd bent, miközben a popsid még mindig a levegőben van. Lélegezz így egyet-kettőt és lassan engedd vissza a medencédet, nagy kilégzés közepette. A hasfalad végig tartsd behúzva a gyakorlat alatt.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL