KÖZÉRZET

Cigizni vagy nem cigizni

Szerző:
Szabó Anna
Tudtad, hogy mi nők jobban függhetünk a cigarettától? Egy kutatásból kiderült, hogy a dohányzó nők fele mondta azt: már nem tudna cigaretta nélkül élni. A dohányzás felhagyásával a nők átlagosan 8,6 kg-ot híznak, ha leteszik a cigarettát.

Biztos vagy benne, hogy rá akarsz gyújtani?

A cigarettától,

- rossz lesz a leheleted
- ujjaid, körmeid egyre sárgábbak lesznek
- a dohányfüstből rengeteg kátrány rakódik a tüdődre, mely nagy mértékben csökkenti légzésed hatékonyságát, így sokkal nehezebben tudsz sportolni
- az évekig tartó dohányzás fokozódó csontritkuláshoz vezet, ezzel nagyobb az esély a csonttörésre
- a folyamatos passzív dohányzás is kimutatható tüdőszűrés által, mely súlyos egészségkárosodáshoz vezet (pl. idősebb korban tüdőrák)


- "Megmagyarázom, tévhitek tömkelege: Azért jó, ha rágyújtok mert...
Bármi más is lehet annyira veszélyes mint a dohányzás. Ezzel az erővel ki se lépjünk az utcára."

Ez igaz, de a dohányosok közül 200-300 biztos, hogy a dohányzás okozta súlyos egészségkárosodás miatt vesztik életüket.1-10-ig vagy közúti vagy más baleset áldozatává válnak.

- "Azonnal megnyugszom, ha rágyújtok."

Lehet, hogy te így érzed, azonban a nikotin felgyorsítja szervezeted működési folyamatait, ezzel szaporábbá teszi szívverésed.

- "Ugyan már, még csak most kezdtem rászokni a cigire, olyan fiatal vagyok én. Stresszes, fárasztó munkát végzek, hajtom a pénzt. Majd leszokom később, ráérek erre még."

Majd leszokom amikor kedvem tartja? A dohányzás szenvedélybetegség. Minél korábban szokunk rá a dohányzásra, annál nehezebben tudunk leszokni róla.
Egy fiatal szervezet számára nagyon egészségtelen.
A szervezet immun háztartása teljesen felborul, így kisebb lesz védekezőképessége a betegségek ellen. Isten ments, de senki sem tudhatja mikor lesz nagyon súlyos beteg, akkor viszont csakis erejében, erős szervezetében, kitartásában bízhat.
Egy káros szenvedélytől függő szervezet azonban képtelen harcolni.

- "Amióta dohányzom, nem híztam! Tudom tartani a súlyomat, kezd darázsderekam lenni!"

Nem a dohányzás lesz az, amely segít neked karcsúságod, fittséged megőrzésében. Amerikai kutatók szerint, a legkeményebb dohányosok egyben a legelhízottabb nők. Az alkat, kondíció dohányzás nélkül is kitűnővé válhat.

A dohányzás leszokása utáni hízás nem a cigaretta miatt alakul ki.
A cigarettát szeretnénk pótolni valamivel, pótcselekvésekbe menekülünk. Van aki egész nap nassol, muszáj, hogy mindig rágcsáljon valamit. Ha mi is ilyen helyzetben vagyunk, semmiképp se magas szénhidráttartalmú finomságokat fogyasszunk.

Tipp: Felejtsük el a cukorkát, a csokoládét. Nassoljunk helyette aszalt gyümölcsöket, répát, almát.

Milyen reakcióra számíthatsz, ha leteszed a cigarettát?

- 20 perc eltelte után pulzusszámod normálisra vált
- 8 óra elteltével véred oxigénszintje javul
- 12 óra után szervezeted már nem tartalmaz több nikotint
- egy teljes nap eltelte után a súlyos, halállal végződő szívinfarktus veszélye csökken
- 2 nap elteltével kezd javulni íz és illatérzékelésed
- 3 hónap elteltével 30 %-kal sokkal jobb tüdőd teljesítménye
- 9 hónap elteltével a nikotin okozta mélyről jövő köhögésed megszűnik, nagy mértékű fittséget tapasztalhatsz, kimerültségérzésed és szapora levegővételed fokozatosan javulni kezd
- 1 év után 50%-kal csökken a szívinfarktus veszélye
- 2 év múlva a tüdőrák és a szívinfarktus kockázata egyre kisebb lesz
- 5 év után 50%-kal kisebb az esélyed a tüdőrákra
- 10 év után már annyi esélye van szervezetednek a tüdőrák kialakulására, mint annak aki nem dohányzik vagy sosem dohányzott
- 15 év elteltével szervezeted teljesen regenerálódik, egészségi állpotod olyan mintha sosem dohányoztál volna

Tipp: Ha le akarsz szokni az életedet megkeserítő füstszűrős veszélyről, mindenképp többet kell mozognod, sportolj sokat.
Egy kiadós biciklitúra, hosszú séták, kirándulások, úszás, szaunázás nemcsak közérzeted javítja, de kalóriáid számát is csökkenti.

Jó tudni!
Anyagcseréd 3-6 hónap elteltével újra beáll a normális szintre, s ekkor már nem kell tartanod az esetleges súlygyarapodástól.

Leggyakoribb dohányzástól kialakuló súlyos betegségek:

- Rák: Átlagosan 10 tüdőrákban szenvedő ember közül 9 dohányzik.
A dohányosok körében is sokkal nagyobb eséllyel alakul ki a szájüregrák, gyomorrák, hólyagrák.

- Vérellátási zavarok: A dohányosok körében sokkal gyorsabb az érelmeszesedés kialakulása, melynek következménye: szívinfarktus, érszűkület, férfiaknál impotencia.

- Génkárosodás: Az emberi örökítőanyagban számtalan változást eredményez. Egy speciális örökítőanyag sérülését okozza, mely a rák elleni küzdelemben játszik fontos szerepet.

- Vakság: A dohányzás súlyosan károsítja a retinát. Idősebb korban kétszer olyan gyakran fordul elő a látás elvesztése, mint a nemdohányzóknál.

- Tüdőtágulat: A dohányosoknál sokkal gyakrabban fordul elő a tüdő felfúvódottsága. Az egyre gyakoribb megbetegedések miatt a tüdőtágulatot hamarosan a harmadik leggyakoribb halálokként tartja majd számon az Egészségügyi Világszervezet.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL