KÖZÉRZET

Ritka és alattomos bőrbetegség - csalánkiütés

Szerző:
Szabó Anna
A buszon inkább nem ülnek mellé, még alvás közben is véresre vakarja magát, és az ellenségeinek sem kívánja azt a szenvedést, amit kiütései okoznak - így él az, akinek krónikus csalánkiütése van. A betegek külseje nem hétköznapi, amit egy friss kutatás szerint a szépségfüggő magyar társadalom többsége nem is tolerál.

 

Cserháti Tamara szépségkirálynő a saját bőrén tapasztalhatta, hogy mit művel az ember külsejével egy ritka és alattomos bőrbetegség.


Élete során minden ötödik embernek van csalánkiütése, de a bőrbetegség krónikus formája csak pár száz embert érint Magyarországon, jellemzően 20 és 40 év közötti nőket. Égő, kínzóan viszkető érzéssel jár, és látványos bőrtüneteket vagy akár duzzanatokat is okozhat. A kellemetlen tünetek éveken, vagy akár évtizedeken át is fennállhatnak, de legtöbbször alapos vizsgálatok után sem sikerül tisztázni, hogy mitől alakulnak ki. A betegek sokszor az utcára sem mernek kilépni, ezért veszélybe kerül a karrierjük és romokban hever a magánéletük. Lelki problémáikon a környezetük sem segít: egy friss kutatás szerint a magyarok csaknem kétharmadát már a puszta jelenlétük is nyugtalanítja. Minden második ember félrehúzódik a buszon, ha meglát egy bőrbeteget, de akadnak olyanok is, akik egyértelműen kinyilvánítják a nemtetszésüket: az érintettek majdnem ötöde (17%) volt már szóbeli vagy fizikai bántalmazás áldozata bőrproblémája miatt.


A bőrbetegekkel vállalt szolidaritást a Miss Word Hungary 2012 címet viselő Cserháti Tamara, amikor egy társadalmi kampány keretében teljesen élethű, a krónikus urticariára jellemző kiütésekkel maszkírozták el. „Hat órán keresztül tartott a folyamat, és csak a végén kaptam tükröt a kezembe. Sokkolt a látvány, és kizárólag arra tudtam gondolni, hogy azonnal szabadítsanak meg a kiütéseimtől. El se tudom képzelni, hogyan lehet egy ilyen betegséggel évekig együtt élni, hiszen itt nem csupán a külsőről van szó. Ez a bőrprobléma, a betegséggel járó folyamatos viszketés és a társadalmi reakciók miatt a belsőt is felemészti.” – nyilatkozta a szépségkirálynő, aki az Urticaria Világnapja alkalmából segített felhívni a figyelmet a bőrbetegek nehéz helyzetére.


A kirekesztő magatartással egyébként nemcsak a munkahelyükön és az utcán találkoznak az érintettek, hanem a hálószobájukban is: a magyarok 40%-ának csökkentené a szexuális vonzalmát, ha a partnerük arcán csúnya kiütéseket látnának. „Az egyik legfontosabb evolúciós célkitűzésünk a fajfenntartás: arra törekszünk, hogy a lehető legegészségesebb partnert találjuk meg, így a legjobb géneket biztosítsuk az utódaink számára. Ezért vonzódunk a szép fogakhoz, a dús hajhoz és az ápolt bőrhöz - ezek mind az egészség jegyei. Miután rengeteg betegség a bőr elváltozásával jelentkezik, az első, ösztönös reakció az elutasító magatartás, amely leküzdéséért azonban fontos tennünk, mivel az ember társas lény, s szocializációnk emelt ki az állatvilágból.” – mutat rá az intolerancia okaira Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.


Nézd meg Cserháti Tamara átváltozását itt >>

Nézd meg a werkfilmet itt >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL