REJTÉLY-MISZTIKA

Az Antiküthériai szerkezet felfedezett titkai

Szerző:
Szabó Anna
Néhányan hajlamosak azt hinni, hogy az elmúlt évszázadok emberei, de különösen az ókorban élt személyek primitívek voltak hozzánk képest. Több mint száz évvel ezelőtt például egy olyan lelet került napvilágra, amely könnyen megváltoztathatja még a legmakacsabb hitetlenkedők szemléletét is.

 


Körülbelül időszámításunk előtt 100-ban süllyedt el Antikyhtera szigete mellett az a hajó, ami később világhírnévre tett szert – a rakomány között szinte mindenféle földi jót megtalálhatunk, ám ezek közül mégiscsak az a legértékesebb, ami első pillantásra talán meg sem ragadná a figyelmünket. A viszonylag kisméretű szerkezet minden bizonnyal egy portya hadizsákmányaként került fel az egykor hullámokat szelő hajóra: a többi értékes portékával együtt egy ünnepség díszeként szolgált volna. A kincset érő tárgy azonban évszázadokig hevert hullámsírjában, mire újra az emberek szeme elé kerülhetett.

Antikythera partjainál (kép forrása: athensattica.gr)


Az ókori hajó roncsaira Elias Staditos tengeri szivacshalász bukkant rá még 1900-ban (meg kell azonban jegyezni, hogy néhány forrás egy évvel későbbre datálja a meghatározó eseményt), aki 42 méteres mélységben búvárkodott a már említett görög sziget közelében. Miután bejelentette felfedezését az illetékes hivataloknak, a helyi régészek azonnal útra keltek a lelet feltérképezésére. Számos más régiség mellett került elő egy erősen korrodálódott tárgy, melyet összesen 86 darabban vittek be az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumba. Míg a legtöbb restaurátor nem tulajdonított nagy jelentőséget az emlegetett leletnek, az egykori múzeumigazgató, Valerios Stais (1857–1923) aprócska fogaskerekekre lett figyelmes az alaposabb szemrevételezés közben. Ennek ellenére a kutatók egy csoportja röviddel a felfedezés után a Kr. e. 150–100-as évekből való asztrolábiumként állította ki a mechanizmust, amely bizonyos testek horizont feletti magasságnak mérésére szolgált. A szerkezet azonban nem az említett időszakból származott – ma már tudjuk, hogy a titokzatos készüléket mintegy 2000 évvel ezelőtt készíthették. Napjainkra az is bebizonyosodott, hogy a múzeum munkatársai nem csak a lelet korának meghatározásánál tévedtek.

A szerkezet darabkái, ahogy előkerültek a vízből (kép forrása: age-of-the-sage.org)


Az antiküthériai mechanizmus felett sokáig álltak értetlenül a tudósok. Rengeteg elmélet született meg azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is lehetett az eredeti rendeltetése a több ezer éves tárgynak. Mivel a szerkezet egy hajóból került elő, sokan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a régiség tulajdonképpen egy navigációs készülék volt. A lelet egy fogaskerékrendszer volt, amelyet egymásba illeszkedő, kisebb méretű (33*17*9 centiméteres) kerekek alkottak: ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a görög sziget közelében fellelt antikvitás egyfajta kalkulátor lehetett. Megint mások ahhoz az értelmezéshez tartották magukat, hogy az „asztrolábium” magát a Naprendszert modellezte, így a fogaskerekek és az áttételek megfelelő beállításával lehetséges volt a Nap, a Hold és az akkor ismert bolygók helyzetének meghatározása.


Ahogy telt-múlt az idő, úgy fejlődött maga a technika is, és az új eszközök segítségével mindaddig nem tapasztalható mélységekben lehetett tanulmányozni a letűnt korok tárgyi bizonyítékait. Még az 1970-es években sikerült meghatározni az összes kerék helyzetét és részben összeszerelni egy működő másolatot – mindezt különféle röntgenfelvételek és az úgynevezett lineáris tomográfia segítségével sikerült megvalósítani. De még így is rejtély maradt a berendezés megalkotásának eredeti célja… az ezzel kapcsolatos problémát csak 2007-ben sikerült megoldani. Ebben az évben ugyanis a Cardiff University brit és amerikai munkatársai végleg lerántották a leplet a titkát sokáig féltve őrző antiküthériai szerkezetről.


„Ez a berendezés nagyon különleges és egyedi a maga nemében. Ez egy gondos munka.” – nyilatkozott a walesi származású Michael Edmunds professzor, az előbb említett egyetem egyik munkatársa. A kutatóknak sikerült pontosan megalkotniuk a szerkezet kinézetét: a kézzel vezérelhető, fogaskerekekből, tengelyekből és hengerekből álló mechanizmus eredetileg egy fatok belsejében foglalt helyet. Az antik lelet egyrészt csillagászati kalendáriumként szolgált, amely képes volt pontosan követni a csillagok és a Nap állását, mindemellett segítségével előre jelezhették a holdfogyatkozásokat és a Hold rendszertelen körpályáját. Azoknak is részben igazuk volt, akik úgy gondolták, hogy a rejtélyes ősiség számológép lehetett, ugyanis a készülék képes volt elvégezni egyszerűbb számítási feladatokat – összeadni és szorozni éppúgy tudtak vele, mint szorozni vagy osztani.

A rekonstruált mechanizmus előlről (balra) és hátulról (jobbra). Képek forrása: myastrologybook.com)


Mindezek után azt hihetnénk, hogy a rejtély évszázadok után megoldódott, ám a történészek ezt egészen másként gondolják. A mai napig nem kaptunk választ például arra a kérdésre, hogy az ókori hellének honnan tettek szert arra a tudásra, amely alapján megalkották a titokzatos szerkezetet. A 37 áttételes kerék alkalmazása ugyanis kifinomult érzékre és kimagasló szakmai tudásra vall, ráadásul az ehhez igencsak hasonló megoldások jóval később, a XIV. században jelentek meg újra, az első időmérő szerkezetek elterjedésével…

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL