ÁLLATI CUKISÁGOK

Állati eltűnések

Szerző:
Szabó Anna
Most, hogy az internet népét nagy izgalomban tartja egy eltűnt macska, foglalkozzunk kicsit a rejtélyes állati eltűnésekkel.

 

Napok óta keresik Erzsi cicát az interneten, a gazdája által felajánlott kezdeti összeg már 200 ezer Ft fölött jár. Ennyit kap a becsületes megtaláló, aki hazaviszi a kis csavargót. Lelkes önkéntesek keresik mindenütt, sokan drukkolnak, és adnak tanácsokat az elkeseredett gazdának, aki nem adja fel a reményt.


Hogyan és hová tűnhetnek el kedvenceink?


Két évvel ezelőtt Dunakesziről jelentettek rejtélyes kisállat-eltűnéseket. Rövid időn belül 8 cica és 3 kutya is nyomtalanul eltűnt, és a lakók hiába keresték őket, még a tetemüket sem találták meg. Ez utóbbit esetleg mérgezés vagy gázolás magyarázhatná. Hiába fordultak a rendőrséghez és több állatvédő-szervezethez, nem jártak eredménnyel.


A legtöbbször egyszerűen elkóborolnak otthonról, elég egy nyitva hagyott ablak vagy kerítéskapu és kedvencünk máris kint van az utcán. Vihar vagy tűzijáték idején ugrásszerűen megnövekszik az utcán kóborló kutyák száma, akik riadtan menekülnek, és nagyon sokszor a közeli erdőben keresnek menedéket.


Sajnos azonban az erdőben sok veszély leselkedik rájuk. A macskákra a nyest, kutyákra a vaddisznó, a róka lehet veszélyes. Előfordulhat, hogy éhségében megeszik valamit, ami a pusztulásához vezet. Ilyen történt a híres Sherwood-i erdőben is, Angliában 2010-ben. Két tucatnyi kutya betegedett meg és jónéhányan el is pusztultak az erdőben tett séta után. A kutatások alapján a növényvédő szereket és egyéb vegyi anyagokat kizárták a lehetséges okok közül, inkább valami természetes tényezőre gyanakodtak. A helyi állatorvosok legfrissebb elmélete szerint valami mérgező gombát ehettek az állatok.


Sokszor a körülmények áldozatai lesznek, a nagy hidegben megfagynak, a hőségben kiszáradnak emberi gondoskodás nélkül.


A szerencsésebbeket új gazdi fogadja be, veszi magához és neveli élete végéig. Ilyenkor sosem derül ki, hogy valaki, valahol kétségbeesetten keresi kedvencét. De legalább ne éhezik, nem fázik és kap jó szót, gondoskodást. Hiszen hiába a rengeteg internetes állatkereső oldal, egyrészt nem mindig találkozik a becsületes megtaláló és az eredeti gazda, másrészt sokan nem is látják-olvassák ezeket az oldalakat.


Mindegyik kutyánkat menhelyről hoztuk, és a hazaérkezésük másnapján egyikük eltűnt. Nem tudjuk ma sem, hogyan, este még megvolt a kertben – szép, új kutyaházat csináltunk neki -, másnap hajnalban már nyoma sem volt. Nagyon el voltunk keseredve, egész nap jártuk a környéket, kerestük mindenhol. Aztán plakátokat gyártottunk és teleragasztottuk vele a környéket. És persze bíztunk benne, hogy csak előkerül.


Hideg, esős novemberi napok jöttek, minden este úgy feküdtünk le, hogy vajon hol lehet, mit csinálhat szegény. És aztán bekövetkezett a csoda: 8 nappal az eltűnése után csöngött a telefon és a menhelyről hívtak. Valaki a környéken talált egy kutyát és ők felismerték, hogy a miénk. Volt nagy boldogság!


Sajnos az emberi rosszindulat is okozója sok állat eltűnésének. Vannak, akik egyszerűen „kinéznek” maguknak egy kis állatot és az alkalmas pillanatban elviszik. Ritkábban azért, mert megtetszik nekik, sokkal gyakrabban pedig megrendelésre, így jutva komoly pénzhez az értékesebb fajták esetében.


Nagy különbség van a kutyák és a macskák eltűnése között. A macskák köztudottan független, önálló lények, gyakran mennek messzire a háztól, vadásznak, csavarognak, udvarolnak, sokkal kevésbé kötődnek a házhoz, mint a kutyák. Ha egy macska eltűnik, néhány óráig senki nem aggódik, és a macskatartóknak sok olyan története van, amely szerint több napos távolét után tért csak haza kedvencük. Van, amelyik elcsigázva, fáradtan, mások jóllakottan, selymes bundával térnek haza. Utóbbiak valószínűleg a csak a jólelkű szomszédig kalandoztak el.


Ellenben a kutyák ritkán csatangolnak el messzire, általában csak a környéket járják be. Ez persze a fajtától is függ, egy vadászkutyát messzebre csalja a vére, mint a palotapincsit.


Mindkét állat, a kutya és a macska is képes nagy távolságokból hazatalálni. Erről rengeteg történet szól, elég, ha Lassie-re, a juhászkutyára vagy Sugar-ra, a macskára gondolni.


Sugar (Cukor) 1952-ben állított fel rekordot. Gazdái Kaliforniából Oklahomába költöztek (több mint 2000 kilométer) és a cicát otthagyták a szomszédnál, mert az állat rettegett a motorzúgástól. 14 hónappal később, amikor a gazda és a felesége fejte a teheneket az istállóban, egy macska ugrott hirtelen a nyitott ablakon át az asszony vállára. A cica igen jó egészségnek örvendett és az asszonyban fel sem merült, hogy a saját kedvenc háziállatáról lehet szó. Azt hitte, csak hasonlít hozzá. Még tréfálkoztak is az eset kapcsán. A döbbenet akkor érte őket, mikor a macska baloldali csípőcsontján megtalálták azt a deformitást, amivel az ő macskájuk rendelkezett. Később tudták meg a szomszédtól, hogy elutazásuk után három héttel Sugar különösen kezdett viselkedni, nem találta a helyét, aztán váratlanul eltűnt. Az állat útvonalát nem sikerült pontosan rekonstruálni. Rejtély, hogyan találta meg régi gazdáit…

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL