GYERMEK

Magzati alkohol-szindróma - egy döntés kihatása az egész életre

Szerző:
Szabó Anna
A magzati alkohol-szindrómára vonatkozó nemzetközi számadatok meglepően magasak. Minden harmadik alkoholproblémával küzdő várandós nő nem hagyja abba az ivást a terhesség ideje alatt. Ez hosszútávon magzati károsodást idézhet elő. A magzati alkohol-szindróma miatt megjelenhetnek fizikai és neurológiai károsodások is. Tudatában vagyunk azzal, hogy az alkohol mennyire veszélyezteti gyerekeinket?

 

A magzati alkohol-szindróma fogalma a 70-es években jött létre. Eredetileg ez egy olyan szindrómát jelentett, amely azokat az anyákat érintette, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt a terhességük ideje alatt. Először csak azokkal a nőkkel hozták összefüggésbe, akik alkoholfüggők voltak, de idővel kiderült, hogy ennek a problémának sokkal nagyobb kihatása van. Magyarországon, hasonlóan más országokhoz, sokkal több gyerek születik magzati alkohol-szindrómával, mint Down-kórral. Minden évben legalább háromszáz gyerek jön a világra magzati-alkohol szindrómával Magyarországon.

Mik a tünetek?


A terhesség alatti alkoholfogyasztás vetélést okozhat. Azok a gyerekek, akik mégis élve születnek, a magzati alkohol-szindróma fizika és neurológiai tüneteit hordozzák. Ezek különféle mértékben jelentkeznek. Az, hogy az alkohol milyen mértékben van hatással a magzatra, függ az egyéni fogékonyságtól, amely hasonlít a felnőttek tűrőképességéhez. "Fontos tudni, hogy nincsen úgynevezett „biztonságos terhességi időszak”, amely alatt nyugodtan lehet alkoholt fogyasztani a magzat sérülése nélkül. Minden terhességi trimeszterben az alkohol okozhat károsodásokat az adott periódusnak megfelelően a magzat fejlődésében. Az első trimeszterben késés jelentkezhet a növekedésben és fejlődési diszmorfia állhat elő (átlagostól eltérő, kóros testformák), a második és a harmadik trimeszterben a központi idegrendszer van a legjobban érintve, továbbá a neurotranszmitterek abnormális termelődése a jellemző. (neurotranszmitterek: kémiai ingerületátvivő anyagok, amelyek a jeleket szállítják az agy, és a test többi része között.) Ezért van az, hogy a magzati alkohol-szindrómában szenvedő gyerekeknek problémát okoz a testük irányítása akkor is, ha az agyuk tökéletesen érti az irányításra vonatkozó parancsokat" – mondta Małgorzata Klecka, a Fastryga alapítvány vezetője. Ez az alapítvány az alkohol, és a különböző mérgek által a terhességi időszak alatt előidézett fejlődési rendellenességekben szenvedő embereken segít.


Az egészséges életmód propagálása az első nőgyógyászati látogatás alkalmával


Az Amerikai Orvostudományi Intézet szerint a terhesség ideje alatti alkoholfogyasztás nagyobb károkat okoz, mint a drogok használata. A magzati alkohol-szindróma az egyik olyan betegség, amely teljességgel elkerülhető. A megoldás a teljes alkohol elvonás a terhességet megelőző és a terhesség alatti időszakban. Az egészségügyi felvilágosítás és a megfelelő oktatás elengedhetetlen a magzati alkohol-szindróma előfordulásának csökkentéséhez. Még mindig nagyon sok a tennivaló az emberek oktatásában – mondta Małgorzata Klecka. A legfontosabb cél a tudatosság kiépítése ezzel a betegséggel kapcsolatosan a leendő anyáknál. A nőgyógyászoknak kulcsszerepe van, az elkötelezettségüktől, és a tapasztalatuktól függ, hogy a nő tudatában lesz-e a veszélyeknek, amelyeket a terhesség alatti alkoholfogyasztás okoz. Többször találkoztam az alábbi kérdéssel: „Veszélyes a babára nézve, ha nem tudtam, hogy terhes vagyok, és alkoholt fogyasztottam a terhesség alatt?" - mondta az egyik DocPlanner.hu-n regisztrált nőgyógyász.



Nagyon fontos, hogy ezek az információk minél hamarabb el legyenek mondva. A nőgyógyászati látogatásra a legideálisabb időpont az, amikor a szülők már tervezik a terhességet. Az átfogó magyarázat a leendő anya teendőiről, és a pontos információ a kockázatokról hozzájárulnak a magzati alkohol-szindróma megelőzéséhez. Az Alberta Orvostudományi Egyesület orvosoknak szóló ajánlásában az első helyen szerepel a szindrómával kapcsolatos események megelőzése. A magzati alkohol-szindrómával kapcsolatos megelőzés és oktatás felbecsülhetetlen értékű. Még mindig nagyon sok olyan nővel találkozom, akik isznak a terhességük alatt, anélkül, hogy tudatában lennének annak, hogy ezzel kárt okoznak a gyermeküknek. Małgorzata Klecka – Még mindig nagyon sok mítosz kering a szülés előtti alkoholfogyasztásról: „egy pohár bor nem árt”, „csak ne vidd túlzásba”, „a sör nem alkohol”, „a vörösbor jót tesz a terhességednek, ha vérszegény vagy”, „ egy pohár konyak ellazít, jó kedvet csinál, és jobb a gyereknek, ha az anya nyugodt és boldog”. A közelmúltban beszéltem egy anyával, aki iszik a terhessége alatt. Ő ezzel érvelt: „Azért iszom most, mert a szülés után szoptatni fogok, és akkor már nem lesz rá lehetőségem.


A magzati alkohol-szindróma azon kevés betegségek közé tartozik, amelynek a kialakulására az anyának teljes ráhatása van. A terhesség alatti alkoholfogyasztás teljes elhagyása lehetővé teszi, hogy az anya megvédje a gyerekét a magzati alkohol-szindróma tüneteitől.


Forrás: DocPlanner.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL