SZÉPSÉG

Ismerd meg a szép, tiszta bőr titkait!

Szerző:
Szabó Anna
Sajnos nem csak a tiniket szomorítják el az arcon feltűnő mitesszerek, pattanások, hanem időnként a felnőtteket is. Bizonyára ezerszer hallottad már, hogy nem tanácsos nekiesni és nyomkodni őket, de vannak ezen kívül még olyan tippek, melyeket szintén érdemes megfogadni, hogy a jövőben minél kevesebb pötty éktelenkedjen az arcodon.

 

Mi okozhatja a panaszokat?


Gyakran hormonális változások állnak a háttérben, és itt nemcsak a klimax beköszöntével együtt járó vagy a fogamzásgátló tabletta elhagyásával járó hormoningadozásokra lehet gondolni, hanem akár a menzesz előtti napokra is. Sok nőnek ilyenkor több a pötty az arcán, mint a ciklus többi napján. Egy gyulladásos góc illetve egy rossz fog megléte is csak ront a helyzeten. A jó hír, hogy a terhesség idején a panaszok enyhülnek.

A mitesszer kezelése


A mitesszer kialakulásának az oka a túlzott faggyútermelődés, ugyanis ilyenkor többnyire túl sok férfi nemi hormon kerül a vérbe. Inkább a száraz bőrre jellemző, amikor a pórusok eltömődnek az elszarusodástól vagy attól, hogy esetleg túlzásba vitted az ápoló szerek használatát.

Fontos szabály: el a kezekkel! A kezeden lévő baktériumok és szennyeződések gyulladást válthatnak ki, nem beszélve arról, hogy ha nem szakszerűen végzed a nyomkodást, akkor a mitesszer körül húzódó szövetek roncsolódnak; kivörösödik és kisebesedik a bőr. Inkább bízzuk kozmetikusra ezeknek a sötét pöttyöknek a kezelését. A szakember nyilvánvalóan figyelembe veszi a bőrtípusodat, és annak megfelelően segít a problémán.

Otthoni kezelés gyanánt a gőzölés ajánlott. Az árnikás puhítás fellazítja az elszarusodott felületeket, segít kiürülni a felesleges faggyút. Ehhez egy maréknyi árnikavirágra lesz szükséged, melyet főzz fel egy liter vízben, hagyd állni tíz percig, majd gőzöld az arcodat 5-10 percig.

Ha zsíros a bőröd, próbáld ki a kamillás gőzölést, mely nyugtató hatású, majd utána használj pórusösszehúzó mentolos vagy gyümölcssavas tonikot. Arra viszont ügyelj, hogy ha a mitesszerek mellett pattanásaid is vannak, akkor ne gőzölj, mert az csak ront a helyzeten!

Ahhoz, hogy megelőzzük az elszarusodást, jót tesz a hetenkénti bőrradír, ez lehet akár gyógyszertári készítmény, de lehet házi kence is, mely szójaliszt, tejpor, kukoricadara, tengeri só és kevés víz keveréke.

Borogatásként az eperfalevél is beválhat, ennek a főzete összehúzó hatású cserzőanyagokat és C-vitamint tartalmaz.

Pattanások kezelése


A bőr ilyenkor gyulladt, kemény, és egyedülálló piros pörsenéssel van dolgod. Ez a pötty gyakran hormonális eredetű. Túltermelődés esetén eltömődik a faggyúmirigyek járata, felgyülemlik a faggyú, és a baktériumok miatt felszabaduló zsírsavak gyulladást okoznak.
A stressz is elősegíti a pattanások kialakulását. Igyekezz a felgyülemlett feszültséget valamilyen módon oldani: a jóga vagy valamilyen más rendszeresen végzett testedzés remek lehet erre a célra, de kipróbálhatod a meditációt is. Amennyiben nem csupán 1-2 pattanás jelenik meg az arcodon, hanem egy nagyobb bőrfelület is érintett, úgy már aknéról beszélünk.

A szabály hasonló a mitesszerekéhez: tilos hozzányúlni! A már kialakult gyulladás súlyosabbá válik, és csúnya hegek maradhatnak utána. Mindenképp fordulj kozmetikushoz, ne gyötörd a bőrödet, még ha nehéz is kiállni, hogy ne szabadulj meg a csúnya pöttytől.

A gyulladt pattanásra hasznos a cinktartalmú kenőcs, ami gyorsítja a gyógyulást. Segít a kakukkfű- vagy rozmaringolaj főzete vagy a kamillás gőzölés. Hajolj a forró folyadékkal teli edény fölé egy törölközővel a fejeden, és hunyd be a szemed. Nem kell, hogy túl sokáig tartson mindez, 8-10 perc elegendő ahhoz, hogy az eltömődött pórusok kitáguljanak. A felesleges hámsejtek is könnyebben eltávolíthatók lesznek ezután.
Kiválóan fertőtlenít a sokoldalú grépfrútmag-csepp hígított formában, arctisztítóként is alkalmazható, vagy akár csak helyileg a már kialakult pöttyre kenve.

Házi gyógymódként a paradicsom is bevethető a ki nem fakadt aknéra, egy éjszakára feltett pakolás formájában. Egy szeletet helyezzünk rá, fedjük le egy gézlappal, majd egy darab nylonnal. Ha minden jól alakul, akkor reggelre kinyílik a pattanás.
Az uborkalé és segíthet a gondodon, ha naponta 1-2 decit megiszol belőle, és az arcodat is áttörlöd egy belemártott vattával.

Teakúra gyanánt beválhat a palástfű. Ehhez naponta kortyolj el 3 csésze palástfűteát, melybe csészénként két evőkanálnyi gyógynövény kerüljön. Mielőtt megiszod, hagyd állni 10 percig.

Életmód tanácsok


A rendszeres arctisztítás elengedhetetlen, végezd el minden reggel és este. A megfelelő kozmetikum kiválasztása körültekintést igényel, ugyanis az érzékeny bőrűeknél egyes szerek allergiát válthatnak ki, aminek eredménye még több pattanás lehet. Érdemes ilyenkor patikában kapható készítményt vásárolni, mely kevésbé vagy egyáltalán nem allergizál és illatanyag-mentes.

A megelőzésben fontos szerepe lehet egy könnyű hidratáló krémnek is.
Ami az étkezést illeti, kerüld a gyakori édesség-, kávé-, alkohol- és húsfogyasztást, mivel ezek is terhelik a bőrt. Egyél rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, melyek belülről táplálják a bőrödet.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL