ÁLLATI CUKISÁGOK

A bagoly, mint házi kedvenc?

Szerző:
Szabó Anna
Már régen volt, de a Harry Potter-sorozat nagy sikere miatt egyre több gyerek vágyik bagolyra, amelyet otthon szeretnének tartani, akárcsak Harry tartotta Hedviget. Lehetséges ez?

 

Harry Potter hóbaglya, Hedvig nem csupán háziállat, hanem dolgozik is: ő Harry küldönce, aki leveleket és csomagokat szállít. Hedvig hűséges, barátságos és intelligens, ráadásul fenséges és méltóságteljes is. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy a bagoly kitűnő házi kedvenc.


Az igazság azonban elég távol áll ettől. A baglyok valóban fenségesek és gyönyörűek, de elég nagyok is, ezért egy akkora kalitka, amekkorában Harry a filmekben Hedviget tartja, nagyon kicsi lenne a számukra. Éles karmaik és vérszomjuk miatt ezek a madarak egyáltalán nem barátságosak, és nem kedvelik a társaságot. Apró, egészben maradt, és lehetőleg még élő állatokkal kell őket etetni, valamint szükségük van egy nagy madárházra, amiben röpködhetnek, és egy tapasztalt és intelligens gondozóra. Na és persze egy ragadozó madarakra szakosodott állatorvosra is. Sokkal egyszerűbb és jobb, ha a természetben figyeljük meg a baglyokat. Mennyire imádnák a gyerekek, ha elvinnéd őket az erdőbe vagy a mezőre, hátha meglátnak egy baglyot, ami éppen üzeneteket visz egyik varázslótól a másikhoz!

Néhány bagolyfajta


Gyöngybagoly


A gyöngybagoly feje szív alakú, háta és szárnya rozsdabarna, hasa és szárnya alsó felülete pedig hófehér. A nyílt térséget szeretik – alkonyatkor megláthatod őket mezők szélén, folyópartokon vagy akár országúti lámpaoszlopokon.


Kuvik


A kuvik apró termetű, nappali madár, általában faágakon vagy oszlopok tetején üldögél. Fehér alapon sötét mintái, szinte csíkjai vannak, az arcán pedig operaálarcszerű folt látható. Sövényeken én kertekben a leggyakoribb.


Fülesbagoly


A fülesbagoly közepes termetű, a vadgalambnál kisebb madár. Általában hosszú és vékony, a fején pedig füleknek kinéző tollcsomók vannak, amelyek akkor emelkednek fel, ha a bagoly megijed vagy veszélyt érez. A tollazata sárgásbarna, sötétebb barna csíkokkal, a szeme pedig sötét narancssárga. Nappal csupán a költözési időszakban lehet őket látni.


Rövidfülű bagoly


A rövidfülű bagoly közepes termetű madár. A teste foltos, barna színű, a szárnya alsó felülete világos, a szeme pedig citromsárga. Általában nappal látható, vadászás közben. A leggyakrabban mocsaras területen fordul elő.


Macskabagoly


A macskabagoly körülbelül akkora, mint egy galamb. A teste és a feje kerek, a szeme sötét, és sötét tollakból álló gyűrű veszi körül. A felső része főként vörösesbarna, alul pedig világosabb. A macskabagoly éjszakai állat – gyakran lehet hallani, amint huhog, meglátni viszont csak ritkán lehet.


Hóbagoly


A hóbagoly Magyarországon nem honos, mivel természetes élőhelye a fagyos északi tundra. Ezért ha Hedviget is látni szeretnék a gyerekek, akkor vidd el őket valamelyik állatkertbe vagy vadasparkba.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL