FOGYÓKÚRA

A hájtól akarsz megszabadulni, vagy a túlsúlytól?

Szerző:
Szabó Anna
Tudtad, hogy két ember lehet milliméterre ugyanolyan magas, ugyanannyi kiló, és mégis más a testzsír-arányuk?

 

Tudtad?

Amikor fogyózol, nagy valószínűséggel nem csak hájat vesztesz, hanem izmokat is. A súlyszabályozás izgatja a mai emberek nagy részét. Reggelente a mérlegre állnak, és amit az mutat, az dönti el, hogyan érzik magukat. Pedig az igazság az, egy csomó ember azt gondolja magáról, hogy kövér, pedig pont megfelelő mennyiségű a „háj” rajta, sokan pedig titkos tartalék-zsírt hurcolnak a szervezetükben, de ezt a mérleg nem mutatja.

Mi is az a testzsír-arány?

A testünk sokféle szövetből meg persze, vízből áll. Van csontszövet, zsír, izom, meg a szerveinket alkotó specializálódott szövetek. A testzsír-arány pontosan az, amit a szavak jelentenek: testünknek hány százaléka is zsír. A „maradék” neve sovány testtömeg. Egy átlagos felépítésű ember zsíraránya 25% körüli. Ez rengetegnek tűnik, de a testünknek szüksége van erre a rengeteg zsírra a hőszigeteléshez, energiaraktárnak, hormonok előállításához, meg még egy csomó mindenhez, amit a tudósok csak mostanában kezdenek megtudni.

Mennyi zsírnak kellene lenni?

Ez egy pár változótól függ. A nőknek többre van szükségük. A mellek majdnem teljesen zsírszövetből állnak, és a nőknek több „háj” van a csípőjük körül. És ennek így is kell lennie! Ha a női testben nagyon lecsökken a zsír aránya, leáll a menstruáció. Meg aztán, a férfiaknak nagyobb az izomszövet-tömegük. A másik változó a kor. Ahogy az emberek idősödnek, az izmaik kisebbek lesznek, és hajlamosak a belső szerveik köré zsírréteget építeni. Ez részben (de nem egészen) a tesztoszteron és más hormonok csökkenő termelése miatt van. Egy a fontos, ne keverd össze a testtömeg-indexet a testzsír-aránnyal. Mind a kettő elég tudományosan hangzik, és ráadásul eléggé hasonló értékeket is mutat, de kérj inkább segítséget, mondjuk a háziorvostól, mert nagyot hibázhatsz, esetleg fölöslegesen aggódsz:

Egy 29-es testtömeg-index hölgyeknél már alaposan túlsúlyt mutat, egy ugyanekkora testzsír-arány viszont abszolút egészséges!!!!

Mi hát a különbség a testzsír-arány és a testtömeg-index között?

A testtömeg-indexet a magasságból és a súlyból számítják. Azért használják, mert népesség-vizsgálatkor (rengeteg emberre vonatkoztatva) jól mutatja a testzsír mértékét. De ha a „népességet” kisebb csoportokra bontjuk, sok helyen nem működik – mint például az alacsony nőknél, vagy az izmos embereknél. A testtömeg-index bizonyos etnikai csoportoknál sem működik. Meg aztán, azok, akik a test-összetételüket akarják megváltoztatni, nem csak a súlyukat, nem elég a testtömeg indexüket ismerni, jó ha tudják a testzsír-arányukat is. Például, ha izmokat akarsz „növeszteni”, fontos információ. Ha fogyózol, a lehető legtöbb „sovány” testtömeget meg akarod azért őrizni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL