2018. május 25. - Orbán
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 25. - Orbán
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A hájtól akarsz megszabadulni, vagy a túlsúlytól?

Tudtad, hogy két ember lehet milliméterre ugyanolyan magas, ugyanannyi kiló, és mégis más a testzsír-arányuk?

 

Tudtad?

Amikor fogyózol, nagy valószínűséggel nem csak hájat vesztesz, hanem izmokat is. A súlyszabályozás izgatja a mai emberek nagy részét. Reggelente a mérlegre állnak, és amit az mutat, az dönti el, hogyan érzik magukat. Pedig az igazság az, egy csomó ember azt gondolja magáról, hogy kövér, pedig pont megfelelő mennyiségű a „háj” rajta, sokan pedig titkos tartalék-zsírt hurcolnak a szervezetükben, de ezt a mérleg nem mutatja.

Mi is az a testzsír-arány?

A testünk sokféle szövetből meg persze, vízből áll. Van csontszövet, zsír, izom, meg a szerveinket alkotó specializálódott szövetek. A testzsír-arány pontosan az, amit a szavak jelentenek: testünknek hány százaléka is zsír. A „maradék” neve sovány testtömeg. Egy átlagos felépítésű ember zsíraránya 25% körüli. Ez rengetegnek tűnik, de a testünknek szüksége van erre a rengeteg zsírra a hőszigeteléshez, energiaraktárnak, hormonok előállításához, meg még egy csomó mindenhez, amit a tudósok csak mostanában kezdenek megtudni.

Mennyi zsírnak kellene lenni?

Ez egy pár változótól függ. A nőknek többre van szükségük. A mellek majdnem teljesen zsírszövetből állnak, és a nőknek több „háj” van a csípőjük körül. És ennek így is kell lennie! Ha a női testben nagyon lecsökken a zsír aránya, leáll a menstruáció. Meg aztán, a férfiaknak nagyobb az izomszövet-tömegük. A másik változó a kor. Ahogy az emberek idősödnek, az izmaik kisebbek lesznek, és hajlamosak a belső szerveik köré zsírréteget építeni. Ez részben (de nem egészen) a tesztoszteron és más hormonok csökkenő termelése miatt van. Egy a fontos, ne keverd össze a testtömeg-indexet a testzsír-aránnyal. Mind a kettő elég tudományosan hangzik, és ráadásul eléggé hasonló értékeket is mutat, de kérj inkább segítséget, mondjuk a háziorvostól, mert nagyot hibázhatsz, esetleg fölöslegesen aggódsz:

Egy 29-es testtömeg-index hölgyeknél már alaposan túlsúlyt mutat, egy ugyanekkora testzsír-arány viszont abszolút egészséges!!!!

Mi hát a különbség a testzsír-arány és a testtömeg-index között?

A testtömeg-indexet a magasságból és a súlyból számítják. Azért használják, mert népesség-vizsgálatkor (rengeteg emberre vonatkoztatva) jól mutatja a testzsír mértékét. De ha a „népességet” kisebb csoportokra bontjuk, sok helyen nem működik – mint például az alacsony nőknél, vagy az izmos embereknél. A testtömeg-index bizonyos etnikai csoportoknál sem működik. Meg aztán, azok, akik a test-összetételüket akarják megváltoztatni, nem csak a súlyukat, nem elég a testtömeg indexüket ismerni, jó ha tudják a testzsír-arányukat is. Például, ha izmokat akarsz „növeszteni”, fontos információ. Ha fogyózol, a lehető legtöbb „sovány” testtömeget meg akarod azért őrizni.

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

7 állat és szimbolikus jelentése - Tudd meg, milyen üzenetet rejt, ha találkozol vele

7 állat és szimbolikus jelentése - Tudd meg, milyen üzenetet rejt, ha találkozol vele

Biztosan hallottál már arról, hogy egyes állatokat ősidők óta szentként tisztelnek, és sok esetben valamiféle előjelnek vagy próféciának vélték a megjelenésüket. Számos tekintetben utaltak valamilyen rejtett üzenetre, szinte minden kultúrában jelen van az állatok ilyen irányú tisztelete. Tudd meg, milyen üzenetet rejt, ha találkozol egy adott állattal.

Tovább »
A 9 legforróbb és legmenőbb divatirányzat az idei nyárra! - Imádni fogod!

A 9 legforróbb és legmenőbb divatirányzat az idei nyárra! - Imádni fogod!

Érkezik a nyár, hamarosan itt a strandolás és a koktélozás ideje, ezért ideje néhány divatosabb ruhadarabot is beszerezni! Tombol a jó idő, ne feledkezz meg tehát a nyári ruhatárad felfrissítéséről! Az alábbiakban megismerheted a nyári szezon legmenőbb trendjeit!

Tovább »
Napi Tarot - Péntek

Napi Tarot - Péntek

Az Uralkodónő megnyilvánulására általában a meghittség és gondoskodás, az érzelemgazdagság jellemző. Ő az anya archetípusa, egyben minden élet forrása.

Tovább »

Kalkulátor

A főzés technikája

Minden nő életében eljön az a pillanat – sőt talán a férfiakéban is –, amikor fakanalat vesz a kezében és alkotni kezd a konyhában. Vagy legalábbis próbál. Mert a kezdőknek minden fogalom, még a legalapvetőbb is új, ám a receptek többnyire nem

Még több kalkulátor »

Szakértők

Wilda Jósnő

Cigány, tarot kártya jós, átok-rontás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Wilda Jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép