GYERMEK

Mennyit eszik ez a gyerek?

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyian emlékszünk arra, hogy kiskamasz korunktól kezdve hihetetlen mennyiségű ennivalót tudtunk eltüntetni a serdülőkor végéig. Ilyenkor fokozott az étvágy, hiszen fejlődő szervezetről van szó.

 

Reggelire 3-4 zsemle, de már délben éhes, aztán befalja a 3 fogásos ebédet és délután már bolyong a lakásban, hogy valami harapnivalót találjon – és rendszerint talál is – majd jön az este, amit a tévé, vagy a számítógép előtt tölt el és számolatlan mennyiségben tűnnek el a szendvicsek. A kamaszok csillapíthatatlan étvágya a hirtelen fejlődésnek tudható be, fizikailag és szellemileg is óriási változáson mennek keresztül, testalkatuk felnőttesedik, kezd kialakulni a majdani végleges alkat. Éppen ezért fontos, hogy a hízásnak induló serdülőt megállítsuk. Mert nincs baj a mértéktelen evészettel, amíg azt lemozogja a gyerek. A törvényben szabályozott mindennapos iskolai tornaóra is ezt hivatott elősegíteni, de sok tanintézményben nem tudják megvalósítani a testnevelés oktatást, vagy nem megfelelő formában. És ha a gyerek nem mozog eleget, táplálékai között sok kifejezetten hizlaló étel szerepel – amiket ők előszeretettel fogyasztanak, például chips, csoki -, repülnek fel a kilók. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy csemeténk 15-16 éves korára elhízott. Hurkácskák keletkeznek a csípőn, combon, hason, pocakot növeszt, még a narancsbőr kialakulása is előfordul, főleg az erre hajlamos gyerekeknél.

Mégsem mondhatjuk: ne egyél többet!

Az is félő, hogy ha rászólunk, hogy meghízott, észnélküli koplalásba kezd. Ez főleg a lánygyermekeknél fordul elő, riasztó az anorexiás és más táplálkozási zavarokkal küszködő kamaszok száma. De az is vitathatatlan tény, hogy a magyar átlaglakosság igen magas százaléka túlsúlyos. Lebeszélni az evésről biztos, hogy nem szabad, de azért mégsem kell ölbe tett kézzel ülve néznünk, ahogy egészségtelenül halálra eszi magát. Először is tudatosítsuk benne, hogy nem kedvtelésből eszünk, hanem azért, mert szervezetünknek szüksége van a táplálékra. Másrészt nagyon nem mindegy, hogy mi az, amit a számítógép, vagy tévé előtt ülve elfogyaszt. Kicsit fáradtságos ugyan, de érdemes vitamintálat készítenünk, amin kapjon helyet nyers zöldség, gyümölcs és ha ezt odakészítjük a keze ügyébe, azt fogjuk majd látni, hogy szendvicsek, burgonyaszirom helyett ezt nassolja el. Egészségesebb is, ráadásul nem hizlal. A táplálkozási szokások kialakítása gyermekkorban aktuális, ekkor kell megértetnünk vele, hogy rendszeresen, változatosan kell étkeznie, hogy a cukros üdítők, kóla maradjanak meg a különleges alkalmakra, hétköznapokon tökéletesen megfelel a víz is. Amúgy is, az legalább oltja a szomjat.

A kövér gyerek szégyelli a testét, önértékelési zavarokkal küzd

Nagyon nehéz megszabadulni a felszedett kilóktól, ami azon túl, hogy nem egészséges, még lelki problémákat is okozhat. A mi felelősségünk, hogy megértessük vele: vannak bizonyos alkati adottságok, amiken nem lehet változtatni. De a zsírpárnák mennyiségén igen. A legjobban akkor érünk el sikert, ha nem rábeszélni próbáljuk, hiszen lehet, hogy a kamaszkori dacolásba ütközünk, hanem inkább jó példát mutatunk. Hétvégén lehet menni túrázni, kirándulni, de ha nem vágyunk ilyen nagy fizikai megpróbáltatásra, egy rövid biciklizés is jobb a semminél. Mutassunk neki lehetőségeket a sportolásra, mozgásra, hátha kedvet kap valamelyikhez. És a legfontosabb: nem fog tudni betolni az esti chatelés közben három zacskó chipszet, ha nem vesszük meg. Az étkezések közti csipegetést is igyekezzünk visszaszorítani, de ha ebbe beletörik a bicskánk, akkor kínáljuk sajt-, gyümölcs-, zöldségkockákkal. Mindenképpen hangsúlyozzuk, az evés nem időtöltés, unaloműző tevékenység, hanem emberi szükséglet és nemcsak lehet, de kell is szabályozni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL