KÖZÉRZET

Aromaterápiával az egészségesebb jövőért

Szerző:
Szabó Anna
Szervezetünkre hatással vannak a különböző illatok, szagok. Ugyanúgy hatnak a testre, mint a lélekre, így nem meglepő, hogy a növényekből kinyert illóanyagok használatának kialakult a tudományos háttere is. Az aromaterápia egy ősi módszer, hiszen már az egyiptomiak is előszeretettel alkalmazták az egészségmegőrzésben, a gyógyításban és a szépségápolásban.

 

Az aromaterápiáról


Az aromaterápia sok területen hasznosítható, ilyen a gyógyítás, szépségápolás, egészségmegőrzés, relaxálás is. A masszázsolajok többségében is ezek az illóolajak segítik az ellazulást, hogy teljes legyen az élmény. Természetesen nem csak emiatt találhatóak a masszázsolajban illóolajok, hanem jótékony hatásaik miatt is.
Aromaterápia alatt a különböző növényekből kinyert illatanyagokból készített olajok használatát értjük. Az illóolajakra jellemző, hogy nagyon illékonyak, levegővel érintkezve gyorsan párolognak. Ezért is alkalmasak inhalálásra, fürdővízbe, vagy akár parfümökbe is. 

Hogyan szerezhetjük be és mire érdemes figyelni?


Manapság vigyázni kell, ha illóolaj vásárlásra adjuk a fejünket, mert rengeteg mesterségesen előállított terméket találhatunk az üzletek polcain. Ha jó minőségű és természetes illóolajat szeretnék vásárolni, mindig érdeklődjünk az eladónál, vagy olvassuk el a címkét. Válasszunk olyan helyet, ahol értenek hozzá, és sok féle természetes, növényalapú illóolajakat árulnak. Szerencsénkre az illóolaj előállítás újra reneszánszát éli.


Fontos, hogy az illóolajokat sötétszínű üvegekben árulják, ami nem abban van, az valószínűleg nem az, vagy nem szakszerűen tárolják, ezáltal pedig nem érdemes rá költeni, mivel a minősége romlik. Azért fontos a sötét üveg, mert az illóolajok, abban érzékenyek a fényre és a hőre. Ha kezdők vagyunk az aromaterápiában, akkor mindenképp olvassunk utána, mivel az illóolajok többsége nem használható belsőleg, csak külsőleg, és külsőleg is csak néhány olyan van, ami hígítás nélkül is alkalmazható.

Amennyiben bőrünk ápolására használjuk, mindenképp hígítsuk valamilyen növényiolaj segítségével, lehetőleg olyannal, amit már korábban is próbáltunk. A növényiolaj ebben az esetben hordozóolajként szolgál, a hígítás a célja, és az egyenletes oszlatás könnyítése. Hordozóolajként lehet használni: mandula-, repce-, szezámmag-, búzacsíra-, vagy olivaolajat is.

Néhány illóolajról röviden ízelítőként


Bazsalikom
A leginkább fűszerként használt növénynek csodálatos illatanyagai vannak. Jótékony hatását már régóta ismerik, már az ókorban is hasznos és tisztelt növény volt.Használható a légzőszervi megbetegedések kezelésben, asztma enyhítésére, emésztés helyrehozására, vérkeringés felpezsdítésére, menstruációs problémákra, és még a légutakat tisztítja.


Borsmenta
A borsmenta szintén régóta használatos a gyógyászatban, leginkább idegrendszeri és szellemi élénkítőként tartják számon, de számos más jótékony hatással is bír. Gyulladás csökkentő hatása van, kiváló menstruációs görcsök oldására, ráadásul izomlazítónak is jó.


Citrom
Hatékony ellenszer lehet a megfázás, az influenza, a fejfájás és még a fáradtság ellen is. Mindamellett, hogy igazán kellemes illata van, olajként is jó fertőtlenítő hatással bír.


Eukaliptusz
Légzőszervi megbetegedésekre kiváló, nyálkaoldó hatása igazolt. Már az ókorban is hasznosították, mint köhögés csillapítót. Nem mellesleg valóban rendelkezik baktériumölő hatással. Párologtatóba csepegtetve, segítheti a gyógyulást és a megelőzést is.


Rozmaring
Igen közkedvelt növény napjainkban is, nemcsak mint olaj, hanem mint díszítő elem, vagy fűszer is. Illata jellegzetes, kellemes. Kifejezetten ajánlott emésztési problémákkal küzdőknek, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és jó alacsony vérnyomással küzdőknek is.

Néhány recept, ha ki szeretnéd próbálni az aromaterápiát


Virágos arcpermetező


o 1,2 dl desztillált víz
o 3 csepp levendulaolaj
o 2 csepp rózsafaolaj
o 1 csepp kamillaolaj
o 1 csepp narancsvirágolaj
o 1 csepp rózsaolaj


Élénkítő reggeli fürdőkeverék


o 3 csepp rozmaringolaj
o 2 csepp bazsalikomolaj
o 1 csepp borókaolaj
o 1 csepp borsmentaolaj


A meleg fürdővízbe csepegtessünk ebből a keverékből, majd áztassuk magunkat húsz percig.

Stresszmérséklő fürdő


o 2 csepp kamillaolaj
o 2 csepp levendulaolaj
o 1 csepp ciprusolaj
o 1 csepp édesköményolaj
o 1 csepp gerániumolaj
o 1 csepp vetiverolaj


A meleg fürdővízhez adjunk a keverékből, majd élvezzük a nyugtató hatását húyz vagy akár harminc percen át.

 

Forrás:

Roberta Wilson: Aromaterápia Haladóknak
A szépségért és az egészségért
Édesvíz Kiadó
Budapest, 2003

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL