SZÉPSÉG

Érthetően a bio- és natúrkozmetikumokról

Szerző:
Szabó Anna
A biotermékek egyre szélesebb palettával várják a tudatos vásárlókat, mégis sokszor elbizonytalanodunk egy-egy kozmetikummal kapcsolatban. Míg az élelmiszerek piacát már kezdik meghódítani nagyszámban a biotermékek, addig a kozmetikumok terén van mit fejlődnünk. Nem mellesleg az eligazodás sem könnyű. Most viszont ledöntjük a tabukat és megmutatjuk, hogyan vásárolhatsz tudatosabban.

 

A természetes, natúr, vagy bio kifejezéseket egyre gyakrabban használjuk, ráadásul sokszor helytelenül. A termékeken található jelzések és összetevők sokszor megzavarják a gyanútlan és nem túl körültekintő vásárlókat. Fontos leszögezni, hogy a sokszor szinonimaként használt szavak, mint a natúrkozmetikum és biokozmetikum nem ugyanolyan termékre utalnak.


Natúrkozmetikum


A natúrkozmetikum szó arra utal, hogy a felhasznált összetevők között nincs kőolajszármazék vagy bármilyen egyéb, a kozmetikában általában alkalmazott vegyszer. Ettől függetlenül tartalmazhat ártalmatlan kémiai összetevőket, de azok egyáltalán nem károsak.


Biokozmetikum


A biokozmetikumok valójában natúrkozmetikumok, csupán igazoltan ellenőrzött termelőtől vagy gazdaságból származó anyagokat használnak fel az elkészítés során, amelyeket nem vegyszereznek, gondos munkával és odafigyeléssel állítják elő. Tehát bio alapanyagokból készül.


Ezenkívül találkozhatunk olyan natúrkozmetikummal is, ami nem teljesen bio, hanem csak részben tartalmaz ilyen összetevőket.

Miért jó a natúr- vagy biokozmetikum?


Legfőképp azért, mert a kozmetikumok többségében mesterségesen előállított anyagokból állnak, amik ugyan tesztelve vannak (sokszor állatokon), viszont hosszú távú hatásaikat még nem ismerjük. Így sokan döntenek – érthető módon – a természetes alapanyagokból készült kozmetikai termékek mellett. Környezetkímélőbbek és nem ártunk vele bőrünknek. Sok jó tulajdonság egyben.

Mire figyeljünk?


o Mindig nézzük meg az összetevőket, ugyanis lehet, hogy ráírják, hogy ellenőrzött, természetes alapanyagokból készül, viszont lehet, hogy amellett több káros anyagot is tartalmaz és csak kevés százalékban használtak natúr anyagokat.
o Figyeljünk arra is, hogy valóban olyan anyagokat használtak-e az elkészítéséhez, amelyek természetesek, megbízható forrásból származnak, nem tesztelték állatokon. Ilyenek többek között a különböző illóolajak, amik tiszták, olajak, ásványi anyagok, gyógynövények.


o Mindegyik terméken található egy jelzés, egy védjegy, ami szavatolja a minőséget, ezekből több fajta is létezik. A hazai piacon találhatunk hazai minősítésű termékeket is, bár kis számban, mivel a jogszabályi háttérnek köszönhetően magasak az elvárások. A szabályozások nagyjából országonként eltérőek, így annak is érdemes utána nézni, hogy az adott országban előállított termékre milyen szabályok vonatkoznak, így kiszűrhetjük, hogy bio címszó alatt csupa mesterséges anyaggal károsítjuk magunkat és környezetünket.
o A magyar leírás hiánya gyanúra adhat okot, így inkább megbízható forrásból válogassuk a kívánt termékeket. Vannak már szakosodott boltok ahol a téma szakértői segítenek a választásban.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL