GYERMEK

Mivel tölti napjait a kisbabád?

Szerző:
Szabó Anna
A huszadik hét tájékán figyelhetsz fel babád mozgékonyságára. Úgy érzed mintha egész nap focizna benned. Több mint száz eset számol be arról, hogy a magzat sírdogált, rugdalt, kapálódzott az anyaméhben, ha hangos zaj riasztotta föl.

Mint minden embernek, babádnak is nagy szüksége van az alvásra. Méhed meglehetősen hangos hely. Itt jól hallható testednek minden zaja: csobogás, morajlás, ezért babád is akkor próbál pihenni amikor te is alszol. Van amikor a kis magzat belekortyol a magzatvízbe, ilyenkor böfizhet is. Hosszú időbe telhet mire elsajátítja, hogyan kell helyesen nyelni. A magzatvíz jó gyakorlóterep a baba emésztőrendszere és veséje számára: itt tanulja meg, hogyan igyon, és hogyan szabaduljon meg a salakanyagoktól.

A babák imádják ujjukat szopogatni, amikor nyugalomra vágynak. Ezzel egyúttal a születés utáni táplálkozásra is fölkészülnek.


A terhesség alatti súlygyarapodás:
Terhességed ideje alatt testsúlyod akár 11 kg-mal is megnövekedhet. Ez kb. három bevásárlókosár súlyának felel meg.


(20-24. hét)

Mi jellemző a,

20. hétre: Babád hall és fel tudja ismerni a hangod. Gyakran ásítozik és mozgatja kéz és lábujjait. Szívhangjai már fonendoszkóppal hallhatóak. Ekkor már egyre több a magzatvíz, melyben a baba könnyebben tud mozogni. Ebben az időszakban már érezhető a mama számára is a baba mozgása.


21. hétre: Az erős hangokra élénk mozgással reagál. Ez az időszak a nagy ficánkolások ideje a magzatvízben. Képes megkülönböztetni a keserűt az édestől. Ujján megjelenik az ujjlenyomat. Bőre kevésbé finom, kissé ráncos.

22. hétre: A baba bőre ekkor már nem átlátszó. Kifejlődnek a verejtékmirigyek. A lánymagzat petefészkében éretlen tüszők alakulnak ki. Ekkor már a hason keresztül is érezhető babád mozgása.

23. hétre: A magzat testarányai már nagyjából az újszülöttének felelnek meg, de a bőr alatti zsírréteg még nem fejlődött ki teljesen. Ezért van az, hogy a magzat bőre még ráncos. Szemei már majdnem kifejlődtek, de a baba szemszíne még nem határozható meg.

24. hétre: Ez az időszak vízválasztó. Ha ekkor megszületik a baba, még éretlen koraszülött, hiszen tüdeje még nem fejlődött ki teljesen de orvosi segítséggel komoly esélye van az életben maradásra.
A baba gyakorolja a légzést, belélegezve a magzatvizet, hogy a tüdejét fejlessze.

Mit érezhetsz ebben az időszakban?

- feszülő hasfal
- gyomorégés
- derékfájás
- visszeresedés
- aranyér
- a pocak látványos gömbölyödése

Jó tanácsok:

- Ha az orvos engedi, végezhetsz könnyű mozgásgyakorlatokat amely jótékonyan hat rád és babádra.


- Gerinced kímélése érdekében enyhén magasított sarkú, kényelmes cipőt viselj. Ne legyen se túl magas, se túl lapos cipő.




- Érdemes ellátogatni egy-egy szülésre felkészítő tanfolyamra pároddal együtt.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL