EZOTÉRIA

Melyik múzsa lakozik benned?

Szerző:
Szabó Anna
A múzsák a görög mitológiában a művészetek megtestesítői. 9 múzsa van, és mindegyik másért felelős, mint a zene, a költészet, a csillagjóslás, vagy a tudomány. Benned vajon melyik él? Tudd meg, milyen tehetséggel áldottak meg az Égiek!

 

Múzsákról már a két neves filozófus és eposzíró, Homérosz és Hésziodosz is írtak, és mindig velük kezdték el műveiket, ráadásul az utóbbi állítólag még találkozott is velük! A mítosz szerint első lakhelyük istennőként az Olümposz volt, majd később ezt felváltotta a Boiótiában található Helikon-hegység. De Parnassos hegyén ugyancsak
megtalálhatóak, ahol a kastaliai forrás vize a költészet és a jóstehetség ajándékát adta annak, aki ivott belőle. Szent helyeik a hegyeknél, a patakoknál és a forrásoknál álltak, és még ma is állnak a Helikon hegy környékén. A legendák úgy tartják, hogy Zeusz főisten az apjuk és Mnémoszüné, az emlékezés istennője az anyjuk. Vezetőjük Apollón a művészetek, a költészet, a jóslás, a zene, a Nap és a férfiak istene.

A múzsák hegyeiken és templomaikban táncoltak, énekeltek és zenéltek. Amely városban szentélyt állítottak nekik, ott béke, egyetértés, derűs harmónia uralkodott. Amilyen a hangulatuk, úgy változik a természet is, lévén, hogy képesek uralkodni felette. Megidézni őket invocatio-val lehet, és régen ezt el is várták minden művészi foglalatosság, főként az eposzírások előtt. Jó példa erre Homérosz, akinél a múzsák imádata és segítségnyújtása vallásos formákat öltött, mert szerinte a költő szavaiban a Múzsa nyilatkozik meg. Így a költői ihlet során keletkező érzéseket, gondolatokat, képeket és túláradó örömérzetet a múzsáknak köszönhették. Ez a nézet adott akkoriban a költő szavának hitelt, és ezért tartották mondhatni szent embereknek őket. Továbbá bűnnek számított kezet emelni rájuk, mert azzal a múzsák az istenek jelenlétét és kinyilatkoztatását sértették volna.

Végül ne felejtsük el, mi igazán a múzsa! A múzsa a tiszta szellem, mely megihlet bennünket. Megidézhetjük őket, vagy ha elég figyelmesek vagyunk, észrevehetjük mindazt, amit közvetíteni kívánnak felénk. Hiszen kivel ne esett volna már meg, hogy megihlette egy személy, egy természeti tájkép, egy zene, vagy egy esemény. Ezek mind akár a múzsák üzenetei is lehetnek felénk, hogy örömet okozzanak lelkünknek és arra késztessenek, hogy megörökítsünk valamit, átfordítva a mi nyelvünkre azt, ami a magunk vagy mások számára is fontos lehet! De a legjobb az, hogy a múzsa benned is élhet!


Húzz egy lapot és megtudod, mely múzsa lelkét hordozod magadban!

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL