KÖZÉRZET

Hozd formába magad ősszel

Szerző:
Szabó Anna
El kell fogadnunk, hogy véget ért a nyár. Rá kell készülnünk a borongós, hűvösebb időjárásra, amikor egyre többször húzódunk az otthon melegébe egy csésze forró teával a kezünkben, melegebb holmikat húzunk és a gondtalan szórakozást lecseréljük az iskolára vagy a kemény munkára. Elkeseredni azonban nem kell, hiszen ősszel éppúgy formába hozhatjuk magunkat, mint a melegebb hónapokban.

 

Viszlát lustaság!

Vége a nagy kánikulának, van, hogy kimozdulni sincs kedvünk, nemhogy sportolni kezdjünk. A sok fagyi és lustálkodás okozta kilóktól azonban meg kell szabadulni. A futás bárki számára elérhető és praktikus sport. Nincs kifogás arra, hogy drága vagy, hogy nincs megfelelő hely, idő a végzésére, hiszen bárhol, bármikor neki lendülhetünk és róhatjuk a köröket.

Hozzávalók:
Nem kell hozzá más, csak egy jó futó cipő és kényelmes öltözet.

Mentálisan is segít

A futás nem csak testileg erősít meg minket, hanem mentálisan is. Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás hatására, az agy endorfin hormont szabadít fel, mely boldogságérzetet vált ki. Javítja az idegrendszert, és könnyebben őrizzük meg a hidegvérünket stressz helyzetekben. Egy nehéz nap előtt vagy után lecsillapítja elménket és ellazít.

Futhatsz azért, hogy megszabadulj a feszültségtől, hisz mozgás hatására megfeszülnek az izmaid, majd a sport végeztével el is lazulnak és megnyugszanak, ahogy az elméd is. Lehetőséget ad arra, hogy kiürítsd az agyadat és csak a lépteidre koncentrálj, ezáltal elérhetsz egy meditatív állapotot, mely már alkalmas önmagában elméd megnyugtatására.


Nagyszerű kardiómozgás, így a felesleges kilóktól is könnyebben megszabadulhatsz, természetesen amellett, hogy az étkezésedre is odafigyelsz egy kicsit.

Nem kell rögtön maratoni célokra törekedni!

Csak élvezd! Válassz ki egy napot, vagy akár többet is, amikor időt szánsz tested-lelked harmonikus működésére és kösd fel a nyúlcipőt. Első körben csak kényelmes, könnyed, laza kocogást iktass be. Annyit fuss csak, amennyi jól esik, majd a későbbiekben, rendszeres edzés mellett növelheted a tempót, az időt, és a kilométerek számát.

Ne feledd a folyadékot

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Napi 2-3 liter víz szükséges az egészséges emberi szervezet működéséhez. Futtás, illetve más erősebb testmozgás során folyadékot vesztünk, értékes és káros anyagokat egyaránt. Megfelelő folyadékpótlással azonban feltölthetjük szervezetünket a szükséges ásványi anyagokkal és megőrizhetjük egészségünket, optimális közérzetünket, valamint bőrünk szépségét és rugalmasságát.

Ami nem maradhat ki: bemelegítés és nyújtás

Soha nem maradhat ki a futás előtti bemelegítés. Amilyen egyszerű, olyannyira nélkülözhetetlen. Elkerülheted vele a sérüléséket, melyek akár huzamosabb ideig távol tarthatják tőled a sportot, vagy rosszabb esetben ágyhoz kötnek. Egy kis boka- és térdkörzés, illetve a vállak és a hát nyújtása elengedhetetlen. Ugyanennyire fontos az edzés utáni nyújtás is, mely megelőzi az izmok letapadását és csökkenti az izomfájdalmakat, továbbá véd a további sérülésektől.

Hozd formába magad és tegyél az egészségedért! Ne a kifogást keresd!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL