ÁLLATI CUKISÁGOK

Üdvözlünk az új világban! Tanácsok leendő kutyatartóknak

Szerző:
Szabó Anna
Gratulálunk! Fontos és felelősségteljes lépés előtt állsz. Nem is gondolod, hogy az elkövetkező 10-15 évben mennyire megváltozik majd az életed. Egy érző lény lesz a gondjaidra bízva, akinek élete és jó közérzete nagyrészt rajtad múlik. Úgyhogy legyél megfontolt és dönts körültekintően!

 

Egy leendõ kutyatulajdonosnak az elkövetkező évtizedére nagymértékben kihat, hogy minden szempontból megfelelő kutyát választott-e magának. Sok mindent kell mérlegelnie. Először is vegyük figyelembe az életstílusunkat és szokásainkat. Amikor első látásra beleszeretünk egy édes, ennivaló kutyakölyökbe, nem gondolunk arra, milyen célból tenyésztették ki az adott kutyafajtát.

Az első nagyon fontos szempont, hogy csak akkor vigyünk haza kutyát (vagy bármilyen más háziállatot), ha minden szempontból fel vagyunk rá készülve: lelkileg, pszichésen és nem utolsó sorban anyagilag. A kutya nem egyszeri költséggel jár. Fiatal korban számos oltást kell kapnia, etetnünk kell, szükség (betegség, sérülés) esetén - vagy ha öregszik a kutya - rendszeres szakorvosi ellátást igényel. Amennyiben ezeknek a kötelezettségeknek eleget tudunk tenni, akkor is csak saját magunknak vegyünk kutyát! Soha ne ajándékba - sem gyereknek, sem ismerősnek. Nem tudhatjuk: szüksége van-e rá, gondját tudja-e viselni, vagy nem kerül-e a kutya később az utcára? Az alábbiakra figyeljünk nagyon:

Van kisgyerek a családban?

Egyetlen fajtával sem hagyhatjuk egyedül a kisgyereket, tekintett nélkül azok nagyságára. Harci kutyát nyilván nem viszünk kisbaba mellé, de a terelőkutyák, vadászkutyák sem tűnnek jó választásnak a gyermekes családokban. Annál inkább a békés golden retriever vagy a labrador. Szintén kerülendők a kistermetű izgága kutyák, rosszul tűrik, ha a baba meghuzigálja a fülüket-farkukat: tacskó, foxterrier.

Legyen idegenekkel barátságos vagy kiváló házőrzőt keresünk?

A gyerekbarát kutyák általában az idegenekkel is barátságosak. A kuvasz, komondor és puli bárkit beenged a kertbe – kifelé azonban már nem! Némely kutyafajták remek jelzőkutyák lehetnek.

Fontos a kertünk?

A kotorékebek, pl. tacskó, előszeretettel ásnak bárhol a kertben, nem foglalkoznak a tökéletesre nyírt gyeppel vagy a csodálatos virágokkal. Ilyenkor sose a kutyára haragudjunk! Kertészeknek javasoljuk a pekingi palotakutyát.

Sokat vagyunk távol otthonról?

A csivava mozgásigénye minimális, de az agarakat, vizslákat hosszú sétákra kell vinni. Nem haszontalan, ha futni megyünk velük, azt különösen imádják!

Mekkora legyen?

A kérdés megválaszolása egyszerűnek tűnhet: kis lakásba kis kutyát, kertes házba lehet nagyméretűt is. Mégis sokszor látunk vizslákat szenvedni a lakótelepi panelban…


Kinti kutya – benti kutya?

Lakásba inkább társaságot kedvelő kutyust vegyünk, pl. Bichon-félék és rövid szőrűek pl. dalmata, vizslák stb. Nagyon fontos kérdés: van-e a környezetünkben, családunkban bárki, aki allergiás a kutyaszőrre? Ám ne feledjük azt sem, hogy vannak bizonyos fajták, amelyek egyáltalán nem alkalmasak az udvari tartásra. Ilyen például a Yorkshire terrier vagy a Cavalier King Charles spániel. 

Van időnk a kutya ápolására?

A yorkshire terrier, a máltai selyempincsi nem hullajtja a szőrét, viszont rendszeres fésülést igényel. Trimmelni negyedévente kell. A vedlés időszaka bizony többletmunkát jelent a takarításnál.

Szuka vagy kan?

A szukák életük végéig félévente tüzelnek. A kanok viszont minden bokrot, fűszálat megjelölnek erős szagú vizeletükkel. Az ivartalanítás megoldást jelenthet ezekre a gondokra és elkerülhetjük vele a nemkívánatos szaporulatot is. A kan kutyák ivartalanítás után nyugodtabbak, kevésbé viselkednek agresszíven.

Fajtatiszta vagy keverék?

A tenyésztővel tisztázzuk céljainkat a kutyával kapcsolatban. Ha megtetszik egy kutyafajta, alaposan nézzünk utána és több tenyésztővel is beszéljünk. Amennyiben keverék kutyus mellett döntünk, a legjobb választás a számtalan állatotthon és kutyamenhely valamelyikének felkeresése. Rengeteg hálás és szeretetreméltó állat várja, hogy hazavigyük magunkkal.

És mindezeken kívül gondoljunk arra, hogy mennyi kiadással jár egy kutya tartása (etetés, orvosi ellátás, felszerelések, kozmetika, stb.). Legvégül soha ne feledjük: a kutya (a gyerekkel ellentétben) soha nem lesz önálló. Életük végéig felelősek vagyunk értük. Döntésünkben ez is kapjon szerepet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL