SZÉPSÉG

A bársonyos érintésért

Szerző:
Szabó Anna
Életünk során kezünk talán a leggyakrabban igénybe vett testrészünk, és amely elsőként árulkodik életkorunkról. Vékony bőre folyamatos külső hatásoknak van kitéve, és bizony ezeknek könnyen nyoma marad. Míg arcunkról naponta gondoskodunk, addig előfordul, hogy kezeinkről meg-megfeledkezünk.

 

A rendszeres ápolás szükségessége


Tudni kell, hogy kezeink bőre igen alacsony zsírtartalommal rendelkezik, savas védőrétege is meglehetősen sérülékeny, így a bőr könnyedén kiszáradhat és durva tapintásúvá válhat. Kicserepesedhet a felülete, sőt, ki is sebesedhet, ha annyira lecsökken a hidratációja. Ha 10% alá esik a víztartalma, akkor azt a bőrünk megsínyli.

Érdemes megjegyezni

• A kézápolás ugyanúgy legyen a mindennapi rutin része, mint arcunk védelme.
• Semleges pH-val rendelkező szereket válasszuk a kézmosáshoz is.
• Mindig töröljük meg a kezünket, akár víz, akár más, netán vegyi anyag éri.
• A hidratáló kézkrém használata legyen minél gyakoribb: legjobb lenne minden kézmosás után.
• A kesztyű ne maradjon otthon, ha hideg van.
• Napozáskor ne csak a hát, váll, stb. bőrét kenjük be, hanem a kézfej bőrét is.
• Heti egyszer egy kényeztető éjszakai pakolást kezünk is megérdemel, és ha alkalom adódik, manikűrt is.

Egy finom kézmasszázst?

Kezünk bőrének rugalmassága annak izomzatától is nagyban függ. Gondoljunk csak arra, hogy mi, háziasszonyok mennyi súlyt cipelünk a bevásárlás alkalmával és mennyiféle vegyszer áztatja a kezünket, mire úgy ragyog a lakás, ahogy szeretnénk. Egy kiadós takarítós szombat után pedig bizonyára jólesne egy kézmasszázs, mely nemcsak ellazít, de bőrünket is új erővel és vitaminokkal tölti fel.

Kezdjük egy alapos kézmosással, töröljük meg finoman, de mégis alaposan. Zsíros krémmel folytassuk a kezelést, majd jöhet a masszázs a következő módon:

Vegyük az egyik hüvelykujjunkat a másik kezünk hüvelyk- és mutatóujja közé, és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk, közben haladjunk egyre közelebb a tenyér belső feléhez, és itt is folytassuk a dörzsölést.
Kulcsoljuk össze az ujjainkat és mozgassuk őket szét, majd össze, hogy a krém kezünk minden milliméterére eljusson.

Tapsoljunk: viszont ne csak tenyerünket csapjuk össze, hanem kézfejünket is paskoljuk minél erőteljesebben.

Újabb krémezés következzen, majd jöhet egy kis torna: feszítsük egymásnak a két kézfej ujjait. Többször ismételjük a feszítés-elengedés ritmusát, majd rázzuk meg óvatosan, lazítsuk el a kezeinket.

Az esti krémezés úgy a leghatásosabb, ha nem mossuk le a kencét vagy a pakolást, hanem rajta hagyjuk azt éjszakára is. Húzzunk rá kesztyűt, így a hatóanyagok is be tudnak ivódni, és az ágyneműt is megóvjuk általa. A homoktövismag olaj kiváló erre a célra, ha jó vastagon bevonjuk vele a bőrt. Reggelre csodásan sima bőrrel ébredünk majd.

További tippjeink

• Ha bársonyos kezekre vágyunk, egy paradicsom préselt leve, ugyanannyi glicerin és citromlé keveréke segíthet nekünk ebben. Mossuk vele kezet, akár a szappannal, majd langyos vízzel öblítsük le.
• Hasonlóan, kézmosóként alkalmazható a vízzel elkevert zabpehelyliszt is.
• Fogjunk egy fél szilvát és simogassuk át vele a kézfejet, különösen a köröm körüli területet. Ugyanezt hámozott, félbevágott paradicsommal is megtehetjük.
• A kiszáradt, kirepedezett kézfej orvossága lehet az olívaolaj és mandulaolaj elegye, melyet langyosra kell melegíteni, majd néhány perces masszírozás után a felesleget letörölni.
• Ugyanerre megoldásként szolgálhat a mézes kézkrém is, melyhez vízfürdőben olvasszunk fel két evőkanál mézet és keverjünk hozzá lassan ugyanennyi rózsa- vagy levendulavizet.

A körmöket se hagyjuk ki!

Megfelelő ápolás mellett a körmök is szépek lesznek, anélkül is, hogy lakkal próbálnánk meg elfedni az esetleg kevésbé szép felületet.

Ha nagyon repedezik a körmünk, a kovaföld szedése jó megoldás lehet.

A szétázott körmöket ne formázzuk, ne reszeljük, mert csak ártunk vele. Ugyanígy nem tanácsos a kiszáradt körmök vágása sem.

Az esti kézmosás után körömkefével dörzsöljük át a körömaljat. A körömágy bőrét finoman tologassuk vissza, ezt akár egy törülköző segítségével is megtehetjük.
Ha körömcsipeszt használunk - mely inkább a lábköröm igazításához ajánlott – ügyeljünk arra, hogy jó minőségű eszközt válasszunk, mellyel nem fordul elő, hogy inkább hasítja, szakítja a körmöt, mintsem vágná azt.

A reszelők kíméletesebbek, főleg, ha zafír- vagy homokkristály-reszelőt használunk.
A színtelen körömerősítő és ápolóolaj akkor is jót tesz, ha nem is lakkozzuk rendszeresen a körmeinket. Ha viszont igen, akkor a körömerősítő mindenképp szükséges, hiszen megakadályozza a színes lakkok okozta elszíneződést.

További tippjeink

• Az erős körmökért bevethetjük az extraszűz olívaolajat, masszírozzuk át időnként őket vele.
• Szintén erősít, sőt serkenti a növekedést a citromos-mézes fürdő, melyhez fél citrom leve és egy kávéskanál méz szükséges. Áztassuk benne negyedórán át az ujjvégeket, meglátjuk, meglesz a hatása.

• A kifacsart citrom héját ne dobjuk ki addig, míg a körmeinket nem masszíroztuk át vele. Összehúzó hatású, fehérebbé teszi az elszíneződött körmöket és lágyítja a körömágy bőrét is.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL