GASZTRO

Tejeket teszteltünk! - Van köze a bocihoz?

Szerző:
Szabó Anna
E hófehér finomságot sokféleképp fogyasztjuk, többek között mehet a müzlinkbe, alapvető a reggeliző pelyhekhez, adagoljuk a kávénkhoz. Ám jó lenne tudni, az üzletekben vásárolt tejitaloknak van e köze – és mennyi a jó öreg bocihoz?

 

A tej egészségre gyakorolt hatásait illetően sokféle nézet kering, az egyik szerint csak csecsemőkorban van rá szüksége a szervezetnek. A szakértők véleménye is megoszlik, egyesek a csontokra tett jó hatását méltatják, mások úgy vélik, a felnőtt gyomor meg sem emészti rendesen ezt a táplálékot. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy a boltokban kapható tejek mennyire felelnek meg az alapvető követelményeknek.

Jó, ha tudjuk, hogy a tej fogyasztását fehérje-, ásványi anyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma teszi fontossá számunkra. Így az összetétel vizsgálatakor fő szempont volt, hogy a hőkezelési eljárások hatására ne csökkenjen az ásványi anyag tartalom. Mint kiderült, a napjainkban alkalmazott korszerű eljárásoknak köszönhetően a tej megőrzi kalcium-, magnézium- és foszfortartalmát. A vizsgálat a termékek aflatoxin tartalmát is mérte.

De miért fontos ez?


Az aflatoxinokat penészgombák termelik. Leggyakrabban földimogyoróban találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (pl. szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé), illetve a takarmányféleségekben is. A tejbe a szennyezett takarmányt fogyasztó állat testén keresztül jut be az aflatoxin. Főleg a csapadékos, meleg égövi országokban gyakoriak az aflatoxin-fertőzések. A gyártók felelőssége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a termékek, a takarmányok aflatoxin-tartalmát.

Mindezt figyelembe véve, bemutatunk négy optimális tartalommal rendelkező terméket:

Spar naturpur bio tej


Kiszerelése: 1l
Ára: 319 Ft
A dobozos tej csomagolása könnyen kezelhető, felbontás után visszazárható. Ízre finom, selymes állagú.

 

Etyeki kimérős tej


Kiszerelés: 1l
Ára: 190 Ft
A műanyag palackos kimért, termelői tej nagyon finom, telt ízű termék. Az ára is meglepően kedvező.

 

Cserpes tej

 

E termékből 3,5% zsírtartalmú is létezik
Kiszerelése: 1l
Ára: 290 - 350 Ft (zsírtartalomtól függően)
Ízletes termék, szintén visszazárható csavaros kupakkal, eldobható palackba csomagolva, az árát azonban magasnak találtuk.

 

Jásztej


Kiszerelése: 1l – zacskós tej
Ára: 219 Ft
A zacsis tejeket kissé bajos kezelni, legjobb, ha otthon átöntjük egy palackba, és ebből adagoljuk. Az íze nem olyan telt, mint a társaié, de megfelelő.

A fenti termékek az aflatoxin tartalom tekintetében még a kimutatható minimum értéket sem érték el, ezért fogyasztásra a legalkalmasabbnak bizonyultak.

A négy tejből a mi nyertesünk az Etyeki kimérős, ami igazi boci tej. Ízre nagyon finom, ára pénztárcakímélő ezért mindennapi fogyasztásra tökéletesen megfelel.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL