REJTÉLY-MISZTIKA

Jézus titkos társasága

Szerző:
Szabó Anna
Voltaképpen Jézusnak is volt titkos társasága, csak éppen nem tudott róla. Most nem a Da Vinci kódból felidézett rendekre gondoljunk, hanem a rózsakeresztesekre. De hogy jön össze az alkímia, az aranycsinálás Jézussal?

 

Melyik az igazi?


Az alapítása körülményei sem teljesen tiszták. Az egyik változat szerint, ami bizonyos mértékig a legvalószínűbb, hogy az 1378.-ban született a német származású Christian Rozenkreutz alapította a testvériséget. Már a neve is milyen sokatmondó, ugye? Szülei előkelő nemesek voltak, amihez nem társult a pénz, így fiúkat öt éves korában kolostorba adták. Felnőtt korában megjárta az arabvilágot, Egyiptomot, Fezt és Spanyolországot is. Tanult arab tudományokat, kabbalát, mágiát, fizikát, alkímiát és gyógyászatot. Mikor hazaért, belefogott az alkímiába és vallást néhány kolostorbéli társával. Papírra vetették az alapokat, kitanította a tanítványait és Jézus módjára szétküldte őket a nagyvilágban, hogy gyógyítsanak és igét hirdessenek. Majd állítólag ezzel C.R. bevégezve munkáját, elvonult egy barlangba, ahol 106 éves korában halt meg. A történet legendává tévő máz most következik, miszerint az említett sziklasírban feküdt 120 évig, amit 1604-ben meg is találtak. A barlangban rengeteg kézírást és titkos jeleket találtak az aranycsinálásról, illetve egy réztáblát, amin a következő állt: „Élőként készítettem magamnak ezt a sírt a világmindenség hasznára”. Egy másik legenda úgy fejezi be, hogy a hely a Szentlélek Háza nevet viselte, és ajtaján ez a felirat állt: „Százhúsz év múlva megnyílok.” A sír egy nyolcszögletű terem közepén volt elhelyezve, ahol egy örökké-égő lámpa világított. A híres papírok, amiket ott találtak az aranykészítésről, a rózsakeresztek legfőbb titkairól és gyakorlati eszközökről, azok a napjainkban is ismert könyvek lehettek:


• Fama fraternitatis, avagy a rózsakeresztesek érdemesült rendjének testvériségéről
• Confessio fraternitatis, avagy vallomás a mélyen tisztelt rózsakeresztesek dicséretre méltó testvériségéről.


Itt jön képbe egy másik szerző, más személyben. 1586-ban született a szintén német gyökerekkel rendelkező Johann Valentin Andreae, a lutheránus és paracelsusi tanokat követő teológus. Ezen verzió szerint ő alapította a társaságot és írta ezeket a műveket, amiken bár nincs feltüntetve a szerző neve, de a „Vale” üdvözlőszócskával vannak aláírva, ami adhat egy kis gyanút meg nem is. Viszont évekkel később, önéletrajzi könyvében beismeri, hogy Ő írta a két könyvet, de csak játékból, hogy megnézze, mit fognak hozzá szólni az emberek. A tudósok azóta is vitáznak, mikor hazudhatott Andreae. Akkor, mikor a könyveket írta vagy az önéletrajzában?


Mindenestre a mozgalom elszabadult, de leginkább a 17. és 18. században szaporodtak ez az alkimisták Dél-Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában és még Magyarországon is! Amióta csak megalakult nem kevés jeles személy vallotta magát rózsakeresztesnek és alkimistának, mint például Paracelsus, Nostredamus, Francis Bacon, Robert Fludd, Saint-Germain gróf.


Hogy lesz valakiből rózsakeresztes?


A rózsakereszt jelentése nem más, mint Krisztus halála és feltámadása. Alapvetően egy vallásos rend, mert hitük szerint, az arany- és bölcsek kövének elkészítése csak Isten hozzájárulásával lehetséges. Az a hír járta, hogy e beavatott, aki elért bizonyos szintet, képes lesz az ásványokat arannyá változtatni, jövőbe és a távolba látni, továbbá tetszés szerint hosszabbíthatja meg az életét, de még láthatatlanná is tudtak válni!

A legtöbb rózsakeresztes egyben szabadkőműves is volt, a hasonló nézetek és szertartásaik miatt. Ezen helyekre csak is a legképzettebbek juthattak be. Talán nem kevésbé érdekes az a tény, hogy jó néhány páholynak akadtak gyógyszerész tagjai, akik a laboratóriumot és a munkálatok vezették. Mint a kémia tudorai, valószínűleg tőlük egyenesen csodát vártak a tagok.


Törvényeiket 1767-ben alkották meg, és 1777-ben szentesítették. Belső hierarchiát alakítottak ki és 9 elérhető fokozatuk volt. A rózsakeresztes rendbe szigorú feltételekkel vettek csak fel embereket. Tesztelték tudásukat és hitüket, ráadásul nem avatták be őket rögtön a legféltettebb titkaikba, csak jóval később, amikor már méltónak találtattak rá. Miután átment a teszteken, esküt tetettek vele és végig kellett mennie egy hosszú beavatási procedúrán.


Rózsakeresztesek Magyarországon


Magyarországon széles körben elterjedt, főként a német lakta területeken, mint Eperjes, Kassa, Pozsony, Selmecbánya, Temesvár, Brassó, Nagyszeben. A mozgalom elburjánzása két neves úriembernek köszönhető. Az egyik nem kevesebb személy volt, mint Kazinczy apósa gróf Török Lajos a másik pedig Hánzéli Márton. Két másik név is ismert országunkból, méghozzá Baróczi Sándor és Bessenyei György. A neveken jól tükrözik, hogy művelt, vagyonos emberekről van szó. A hazai tagokról tudni lehet, hogy sokan eredetileg protestáns lelkészek voltak, akik külföldön tanultak.
Manapság is dívik a mozgalom különböző neveken, és talán kevésbé lehet bonyolult felvételt nyerni az egyik szervezetbe.


De hogy jön mindehhez Jézus? Az alkímiai folyamatok transzmutációkból állnak, mint az anyag elhalása és egy új valami alkotása, akárcsak Jézus halál és feltámadása. Talán e mesterség az ő életének szimbóluma, mint maga a jelkép. De az is lehet, hogy csupán C.R. hitte magát Jézusnak, teremtőnek, aki képes új anyagokat alkotni és életet adni, meghosszabbítani.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL