GYERMEK

Becsöngetés, sulitáska, megfelelési kényszerek - Hogyan segítsük az iskolakezdést?

Szerző:
Szabó Anna
Az iskolakezdéssel járó változások megfelelő kezelése mind a gyerek, mind a szülő együttes feladata. Az Lehel úti Kika áruház felismerve ennek jelentőségét legújabb családi hétvégén élmény dús programokkal segíti a sokszor stresszhelyzettel küzdő iskolások életét. Szeptember 13-14-én még a Cartoon Network mesecsatorna sztár karaktereivel is találkozhatnak a csemeték az áruházban!

 

A budapesti áruház szeptemberi hétvégéjéhez hasonlóan –amelynek egyébként fő témája a gasztronómia lesz-, anyagunkban szeretnénk mi is használható javaslatokat adni szülőknek friss iskolás gyermekükhöz. Kérdéseink megválaszolásában dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichiátere, gyermekterapeutája volt segítségünkre.


Szülőként hogyan segíthetjük gyermekünket vagy a teljesen új helyzet (1. osztály) pozitív megélésére, vagy épp a nyári szünetből az őszi valóságba való visszatérésben?


(…) A szülők ugyanolyan izgalommal várják az iskolakezdést, mint csemetéjük- kezdi a szakember. (…) Ne legyenek irreális elvárásaink, hagyjunk időt arra, hogy a gyermekünk beilleszkedjen az iskolába. A már több éve iskolás gyermekünket ne szidjuk le a szünidő gondtalansága után, ha nem látjuk rajta a kitörő örömöt, amiért megkezdődött a tanév. Természetes, hogy a várakozás és a szorongás keveredik egymással. Összességében sokat segít, ha a szülő megértő, időt hagy beilleszkedésre és elfogadja, hogy gyermeke esetleg fáradékonyabb, ingerlékenyebb, hiszen egy-két hétre szükség van az iskolai rendhez való alkalmazkodáshoz” –hallhatjuk a gyermekterapeutától.


Az iskolakezdéssel szinte automatikusan elindul a gyermekekben a teljesítménykényszer, egyéb megfelelési kényszer, akár még akkor is, ha a szülő felől semmiféle nyomás nem érkezik. Mi ilyenkor a helyes magatartás?


Az iskola a szülők számára nem csak a teljesítményről, érdemjegyekről és tanári visszajelzésekről szól, fontos számukra az, hogy gyermekük jól érezze magát a közösségben, ott ahol a nap nagy részét tölti - folytatja dr. Süli Ágota. (…) Ha gyermekünk jól teljesít, és mégis azt tapasztaljuk, hogy nagyon nagy benne a teljesítményszorongás, akkor érdemes vele leülnünk, és biztosítanunk őt arról, hogy nem az érdemjegyén múlik a szeretetünk. (…) Az iskolakezdő gyermekek még nem feltétlenül képesek tudatosítani a szorongásaikat, ezért a testük kommunikál helyettük. Ennek a jele az, ha visszatérnek pici korukra jellemző szokások, például ujjszopás, vagy régóta szobatiszta gyermekünk akár újra bepisilhet éjszakánként. (…) Másik jelenség, ami a szorongásról árulkodik, ha a gyermek otthon nagyon agresszív, verekszik, még az iskolában nagyon passzív. Összességében oda kell figyelni arra, hogy őszintén tudjanak beszélni a nehézségekről, az okos szülőnek pedig néha egyszerűen csak meg kell tanulnia hallgatni” – fejezi be a szakember.


Enyhítve a sulikezdéssel járó esetleges stresszt szeptember 13-14-én tehát szeretettel vár minden családot a Lehel úti Kika áruház családi hétvégéjére. Az egyik fő fellépő szombaton 16 órától a gyermekek nagy kedvence, az Apacuka Együttes lesz! Vasárnap 16 órától pedig Vitéz László vidám vásári bábelőadását tekinthetjük meg gyermekünkkel a Fabula Bábszínház jóvoltából. További fellépők: Egervári Gábor – Óriásfog előadásával, Meteor Dance TSE, Csepp Színház és Színi Tanoda, Tanod’art Művészeti Zenés Színház Műhely, E-Dance Hip-Hop Tánciskola. A kiállítók a gasztronómia köréből kerülnek ki, mint például: Bertalan Róbert 100%-os gyümölcslevek, Szigetvin Pincészet, Falatka Furák Házisajtos, Abonyi Edit Mézeskalács, Fekete Tanya. Az esemény fő médiatámogatója a Cartoon Network gyermekcsatorna, akiknek két legnépszerűbb karakterével, Gumballal és Darwinnal élőben is találkozhatunk szeptember 13-án! Miért épp velük? Szeptember 8-tól ugyanis a „Gumball csodálatos világa” új epizódokkal érkezik a csatornára! A hétvége médiapartnerei: CsaládiNet.hu és Útisúgó.hu. Vasárnap 13 és 16 óra között Piros Orr bohóc várja a kicsiket és nagyokat! Az egész hétvégén elérhető ingyenes arcfestés és lufihajtogatás mellett Cartoon Network rajzverseny is várja a fiatalokat a kézműves saroknál, értékes ajándékcsomagokért! A felnőtteknek is készül különleges programokkal a Lehel úti Kika: szeptember 14-én, vasárnap 10.00-18.00-ig Receptversenyt hirdet, amelyen az aznap beérkezett receptek közül kiválasztják a legjobbakat, akik a Kika Gasztro Tündére címet elnyerhetik a vele járó értékes nyereményekkel együtt!

Az esemény további részleteit itt találhatjuk >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL