SZÓRAKOZÁS

Gasztronómia és Egészség: nem zárják ki egymást!

Szerző:
Szabó Anna
Gasztro és Egészség Hétvége néven szeptember 13-án és 14-én ismét jön a budaörsi Kika áruház családi hétvégéje, ahol sztárvendégekként Nyári Aliz és Nyári Edit szórakoztatja a nagyérdeműt. E mellett ingyen megkóstolhatjuk számos őstermelő finomságát (pl. méz, házi sajt, vadpástétom)! Egészségünkért a kihelyezett szűrővizsgálatok felelnek.

 

Ma, amikor szinte minden az életmódváltás jelentőségétől hangos, kiterjesztve ezt nemcsak a mozgásra, hanem a táplálkozásra is, igazán szívderítő azt hallani, ha egy családi esemény a gasztronómia és az egészség jegyében kerül megrendezésre. Egy korábbi cikkben például olvashattunk arról, hogy a mértékletes borfogyasztás jót tehet egészségünknek, egész pontosan: „A mértékletes borfogyasztás a változatos zsírokban és szénhidrátokban szegényebb étkezéssel párosítva szolgálhatja testünk és lelkünk kiegyensúlyozottságát”(Egészségkalauz.hu, 2009.). A megállapítás Fehér Jánosé, a néhány éve elhunyt tudós, májkutató professzoré. Nyilván nem arra buzdítunk most mindenkit, hogy feltétlen borfogyasztóvá váljon –főként, ha nem szereti-, de a budaörsi Kika családi hétvégéjén az egyik kedvelt téma a bor lesz, így érdemes kilátogatnunk rá. Az esemény sztárfellépői Nyári Aliz és Nyári Edit lesznek, akiket az egészség kapcsán faggattunk.


Edit, Te korábban megtapasztalhattad, milyen fiatalon komoly betegséggel küzdeni. Pár szóban elmondod, hogyan élted meg, illetve mi volt pontosan ez?


A gimnáziumba jártam, amikor 18 évesen súlyos tüdőgyulladást és tüdőembóliát kaptam. Akkor kórházban kezeltek és elég hosszú ideig tartott a gyógyulás. De az éneklés szeretete és az akaraterő segített abban, hogy teljesen meggyógyuljak. Egy iskolai eseményre kértek fel, hogy énekeljek a gyógyulásom idején, így ez a cél és, hogy mielőbb énekelhessek adott erőt, amely természetesen a családom segítsége nélkül nem sikerülhetett volna”- hallhatjuk Edittől.


Mindkettőtökhöz szól a kérdésünk: mi az, amit napi-heti szinten megtesztek az egészségetekért (táplálkozás, mozgás, szűrővizsgálatok stb.), amit jó szívvel tudtok tanácsolni rajongóitoknak is?


A sok stúdiózás, fellépés miatti feszített tempó mellett fontos számunkra, hogy minden nap rendszeresen étkezzünk, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag az étrendünk. Aliz nagyon szeret főzni-sütni, így ha ideje engedi, szívesen készít a családnak finom és egészséges ételeket” –mondja Edit. Illetve nagyon fontosnak tartjuk a rendszeres mozgást is, hogy növeljük az állóképességünket, hogy a színpadon mindig a lehető legjobb formánkat hozzuk –folytatja Aliz. A nyáron nagyon sokat bicikliztünk a szabadban a jó levegőn, amelyre szintén mindenkinek szüksége van.” „A nyár folyamán (..) a lovaglásnak is hódolhattunk(…). A tánc is egy olyan mozgásforma, amelyet nagyon élvezünk és az ősz folyamán sokat is fogjuk űzni, hiszen készülünk egy látványos koncert showra” –fejezi be Edit.


Szeptember 13-án 15 órától tehát személyesen is találkozhatunk a lányokkal Budaörsön, a hétvége további fellépői: Buborék Együttes (14-én, vasárnap 15 órától), Óriásfog előadás Egervári Gáborral, Starlight Dance Company, Musztáng SE, Budaörsi Diákszínpad, Törökbálinti Hagyományőrző Együttes, Kiss László gitárművész és Kissné Matkó Gabriella. Számos gasztronómiai kiállító finomságait is megkóstolhatjuk (pl. Pölöskei Szörp, Deres-Kert, Rillette és Vaddisznó Pástétom, Kürcsi Kürtőskalács, Delikate Spices, Virgin Oil Pressz, Kertemben egy Kecske Családi Gazdaság, Katalin-hegyi Házi sajt Manufaktúra, Varga méz. Az esemény fő támogatói: Intersport és a Válts Egészségre! ingyenes szűrővizsgálatok. 14-én, vasárnap 13 és 16 óra között Piros Orr Bohócdoktorok várják a gyerkőcöket, egész hétvégén pedig például a Quattro Mobili óriás memória játék és képkeresés. A jól megszokott ingyenes arcfestésen és lufi hajtogatáson túl ismét lesz rajzverseny a kézműves saroknál, valamint Gasztro Kvíz „Fő az egészség!” címmel, mindkét program értékes nyereményekért zajlik. A hétvége médiatámogatói: CsaládiNet.hu és Útisúgó.hu.

A budaörsi Kika áruház sok szeretettel várja tehát gyermek és felnőtt látogatóit is szeptember 13-14-én színes programjaival, amelyeket bővebben itt érhetünk el >>

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL